Sürüngen ve omurgalı familyasında yer alan engerek yılanı, yılan türleri arasından doğurgan olma özelliğine sahiptir. Avrupa ve Asya’da görülen 10’a yakın engerek yılanı türü vardır.
Zehirli türlerden biri olan engerek yılanının suda yaşayan türleri de mevcuttur. Ancak genellikle çalı ve çakıllı topraklarda yaşamayı ve güneşli alanlarda bulunmayı severler. Kış aylarında fare ve köstebek yuvaları engerek yılanlarının saklanma yerleridir.
[renkbox baslik="Akrepler Hakkında Bilgi; Akrep Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/akrep-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/akrep-hakkinda-bilgi-akrep-nedir.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]
Yaklaşık 2 metreye kadar uzunlukları olabilen engerek yılanı geniş ve yassı kafa yapısı ile diğer yılan türlerinden ayrılır. Üst dişlerinin bulunduğu kısımda yer alan zehir kesesi, engerek yılanının oldukça tehlikeli olmasına neden olmaktadır. Engerek yılanının avlanma şeklini ilginç kılan özelliği ise, avının kendi yanına gelmesini bekleyerek zehirledikten sonra, ölüsünü koklayarak bulmasıdır. Kuyrukları kısa yapıda olan engerek yılanı, zehrini kullanmayacağı zamanlarda içleri boş bulunur.
Engerek Yılanı Nedir?
Zehirli yılan denince akla ilk gelen türlerden biri olan Engerek yılanı, daha çok Afrika’da görülen bir yılan türüdür. Ayrıca Akdeniz bölgesini sıcaklığını ve iklimini sevmesinden dolayı da, bu bölgede ve Avrupa’da sıkça görülür. Yılan ailesinden olması ve zehirli olması, engerek yılanının ürkütücü bir sürüngen olmasına neden olsa da, tarımı sekteye uğratan kemirgen hayvanları yok ettiği için bir bakıma faydalı olan bir hayvandır. Engerek yılanının en çok rastlanılan türü Avrupa engereğidir. Yaklaşık 75 cm uzunluğuna erişen Avrupa Engereği, sıcak toprak ve iklimlerden hoşlanır. Yaygın olarak bulunan diğer engerek yılanı türü ise, Kuzey engereğidir.
Zehirli yılanların başında gelen engerek yılanı, Engerekgiller (Viperidae) ailesinden olup, Vipera türünün en önemli temsilcilerinden biridir. Avrupa ve Asya ülkelerinde karşılaşılabilecek en zehirli yılan türleridir. Üst dişlerindeki kesede bulunan zehri sayesinde, avını ısırarak öldürür ve sonrasında koklayarak avının izini sürerek bulur. Engerek yılanı sadece İrlanda ülkesinde bulunmaz. Kalın gövdeli ve geniş başlı olan engerek yılanı, genellikle çalılık ve çakıl topraklarda yaşamayı tercih etse de, ağaçlarda yaşayan türleri de vardır. Avrupa ülkelerinde yaşayan Engerek yılanı türlerinin yanı sıra, Türkiye’de de pek çok engerek yılanı türü bulunmaktadır.
Engerek Yılanının Özellikleri Nelerdir?
Yaz aylarında avlanma açısından aktif olan engerek yılanları, kış gelince kuytu köşelere çekilerek tüm mevsimi bu şekilde geçirmeyi tercih ederler. Kuyruklarının kısa oluşu ve yassı kafa yapıları, engerekgillerden olan bu zehirli yılanların başlıca özellikleri arasındadır. Mart aylarında çiftleşmeye başlayan engerek yılanlarının hamilelik süreçleri 4 aydır. Bir doğumda yaklaşık 20 tane yavrulayabilirler. Engerek yılanı sokması durumunda acil müdahale gerekir. Her engerek yılanının zehir etkisi farklıdır ve en tehlikeli olan türü Avrupa engereğidir. Engerek yılanı ısırdığı bölgede iki adet diş izi bırakır ve bu bölgenin kanayıp şişmesi ile zehirlenme etkileri arasındadır.
Engerek Yılanının Türleri Nelerdir?
Zehirli yılanlar ailesinde yer alan engerek yılanı kendi içerisinde de birçok türü barındırmaktadır. Avrupa’da pek çok çeşidinin bulunmasının yanı sıra, Türkiye de engerek yılanı türü bakımından oldukça çeşitliliğe sahip bir ülkedir. Boynuzlu engerek Türkiye’de bulunan engerek yılanı türleri arasında yer almakta, ormanların açıklarında ve kısa çalılık topraklarda yaşarlar. Diğer bir tür olan Baran engereği de ismini ünlü doktor olan İbrahim Baran’dan almıştır. Siyah ve zikzak şeklindeki şeritli sırtı ile bilinen Kafkas engereği de, ülkemizde yer alan başlıca engerek yılanı türleri arasındadır. Ayrıca; Lübnan Engereği, Filistin engereği, Avrupa engereği, Portekiz engereği, Dağ engereği, Çayır engereği ve Çoruh engereği de dünya genelinde bulunan engerek türleri arasındadır.
Engerek Yılanının Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata
Familya: Viperidae
Cins: Vipera