Erkin Koray Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Erkin Koray Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Türk rock müziğinin üstadı Erkin Koray; Çöpçüler, Sevince ve daha nice eseriyle 7’den 70’e milyonların gönlünde taht kurmuştur. Bu nedenle sizlere, bilgi sahibi olunması gereken Erkin Koray hakkındaki yazıyı hazırladık.

Erkan Karaca

Türk rock müziği denildiğinde akla gelen ilk isimler arasındadır Erkin Koray! Sevince, Çöpçüler, Fesuphanallah gibi ölümsüz eserleriyle hafızalara kazınmış, özgün çalışmaları ile pek çok müzisyen üzerinde etki yaratmıştır. Zaten müziğe olan tutkusu da henüz lise yıllarındayken ortaya çıkmış, genç yaşlarda eline aldığı gitarı bir daha bırakmamıştır.

Profesyonel kariyerine Erkin Koray ve Ritimcileri isimli müzik grubu ile başlayan sanatçı, yeteneği ile yapımcıların dikkatini çekmiş ve giderek daha büyük bir hayran kitlesine sahip olmuştur. Ününe, 1968 yılında katılıp dördüncü olduğu Altın Mikrofon yarışması da epey katkı sağlamıştır.

[renkbox baslik="Barış Manço Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi" link="https://bilgihanem.com/baris-manco-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/baris-manco-hayati-hakkinda-bilgi-1024x597.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

1970’li yıllardan sonra kurduğu The Great Error isimli grubuyla çıktığı Avrupa turnesinin ardından ise çalışmalarına tek başına devam etme kararı almıştır. Aynı dönemde çıkardığı Çöpçüler ve Gaddar isimli unutulmaz parçaları da büyüyen şöhretinde etkili olmuştur. Sonuçta o; Anadolu rock müziğinin en önemli isimleri arasında yer almakta ve çalışmalarına verdiği konserlerle devam etmektedir.

Erkin Koray Kimdir?

Erkin Koray Kimdir?1941 İstanbul doğumlu olan Erkin Koray, Anadolu rock türünde özgün eserler vermiş, bununla birlikte pek çok türküyü yeniden düzenlemiştir. Hem doğu hem de batı müziğinde yaptığı çalışmalarla birçok müzisyeni etkileyen Erkin Koray, kendine has tarzıyla Türkiye’nin ikonik sanatçıları arasında yer almıştır.

Müzikle çocuk yaşlarda tanışan ünlü isim, 1970’li yıllardan sonra adını duyurmuş ve unutulmaz eserleriyle büyük bir hayran kitlesi edinmiştir. Türk halkının kalbinde taht kuran Erkin Koray eserlerinin yanında; giyimi, tarzı ve duruşu ile de ilklere imza atmış ve farkını pek çok alanda göstermiştir.

Erkin Koray’ın Hayatı

Erkin Koray’ın Hayatı24 Haziran 1941’de İstanbul, Kadıköy’de dünyaya gelen Erkin Koray, müzikle küçük yaşlarda tanıştı. Zira annesi Vecihe Koray bir piyano öğretmeniydi ve bu avantajı onun çocuk yaşta piyano öğrenmesini sağladı. Piyanodan sonra eline alacağı enstüman ise gitar olacaktı.

İstanbul Alman Lisesi’ndeki eğitimine devam ederken arkadaşları ile amatör bir müzik grubu kuran genç sanatçı, bu dönemde zamanın hit parçalarını çaldı. Liseden mezun olduktan sonra da müzik çalışmalarını devam ettiren Koray, 1959 yılında ilk profesyonel grubunu, yani Erkin Koray ve Ritimcileri’ni kurdu.

Çeşitli mekanlarda çalmaya başlayan Erkin Koray, yapımcıların ilgisini çekmeyi başardı ve 1962 yılında ilk 45’liğini kaydetti. Ve 1966 yılında piyasaya çıktığı belirtilen bu 45’liğin bir yüzünde Bir Eylül Akşamı, diğer yüzünde ise It’s So Long isimli parça vardı.

1963 ile 1965 yılları arasında askerliğini tamamlayan Erkin Koray görevini, Ankara'da Hava Kuvvetleri Caz Orkestrası'nda solist ve gitarist olarak yaptı. Terhis olduktan sonra Almanya, Hamburg’a giden sanatçı, 1966’da ülkeye geri döndü ve Erkin Koray Dörtlüsü isimli grubunu kurdu. 1967 tarihli Kızları da Alın Askere / Aşk Oyunu isimli parçaların olduğu 45’liği, sanatçının adının büyük kitleler tarafından duyulmasını sağladı.

1968’de ise pek çok sanatçıya şöhret kapılarını açan Hürriyet’in düzenlediği Altın Mikrofon yarışmasına katıldı ve dördüncü olmayı başardı. Erkin Koray’ın yarışmadaki Meçhul ve Çiçek Dağı isimli şarkılarının plağı 800 bin adet satarak, genç sanatçıyı biraz daha yükseltti. Çalışmalarına gerek verdiği konserler gerekse çıktığı gece kulüplerinde devam eden Erkin Koray, yıllar içerisinde Anma Arkadaş, Seni Her Gördüğümde, Hop Hop Gelsin, Sana Bir Şeyler Olmuş gibi hit parçalarıyla başarısını pekiştirdi.

1969 yılına gelindiğinde ise Yeraltı Dörtlüsü isimli bir grup kurdu ve Türkiye’de underground müzik akımının öncüsü oldu. Artık büyük bir kitleye ulaşan sanatçı, 70’li yıllardan itibaren çizgisini belirlemiş ve kendine has tarzında ilerlemeye başlamıştı.

Yine 70’li yılların başlarında arka arkaya Erkin Koray Süper Grup ve Ter isimli iki grup kuran sanatçı, 1970 ile 1974 arasında müzik listelerine damga vuran; Aşka İnanmıyorum, İlahi Morluk, Mesafeler, Züleyha, Şaşkın, Fesuphanallah, Silinmeyen Hatıralar gibi unutulmaz parçalarını yarattı. 1974 ile 1984 yılları arasında hakkında pek fazla bilgi bulunmayan sanatçı, bu dönemde Hollanda, Kanada ve Almanya’da yaşadı.

Estarabim ile Arap Saçı gibi popüler şarkılarını da bu belirsizlik döneminde çıkardı. 1982’de Benden Sana isimli albümünü yayınlayan sanatçı bu albümün bir kısmını Almanya, bir kısmını da İstanbul’da kaydetti. Benden Sana’ya destek olanlar arasında Haluk Taşoğlu ve Hint müzisyen Harpal Singh yer aldı. Bu albümdeki şarkıların bir kısmı Hint müzisyenlerin bestelerine Erkin Koray’ın Türkçe yazdığı sözlerden oluştu.

Benden Sonra’dan bir sene sonra da İlla ki isimli altıncı albümünü çıkarttı. Albümdeki şarkılardan İlla ki, Deli Kadın, Boşuna ilk olarak The Devil’s Anvil tarafından kaydedildi ve Koray’ın yazdığı Türkçe sözlerle yeniden yorumlandı. Ardından albüme Koray’ın ilk 45’liklerindeki Kızları da Alın Askere ve Hop Hop Gelsin isimli şarkıları eklendi.

Ayrıca albüm 2013 yılında Emre Plak tarafından yeniden basıldı ama bu kez listeye Erkin Koray’ın dört şarkısı daha eklendi. Albümün kapağını geri vokalde de bulunan Nuri Kurtcebe’nin hazırladığını ayrıca belirtelim. 1985 ile 1990 yılları arasında, ileride en popüler şarkısı olacak Çöpçüler ile büyük beğeni toplayan Erkin Koray, aynı dönemde geçimini sağlamak amacıyla piyanist-şarkıcı olarak bir restoranda çalışmaya başladı.

1986’da Gaddar, 1989’da Hay Yam Yam isimli albümlerini çıkartan sanatçı, 1990 yılında da aralarında eski şarkılarının da bulunduğu Tamam Artık adlı albümünü çıkarttı. Bu albümünden sonra müzik piyasasına küserek kendi kabuğuna çekilen sanatçı, 1996’da Gün Ola Harman Ola albümünü piyasaya sundu. Fakat albüm eleştirmenlerden tam not almasına rağmen yüksek satış rakamlarına ulaşamadı. Erkin Koray’ın sondan bir önceki albümü ise 1999 yılında çıkardığı Devlerin Nefesi oldu.

Başarılı sanatçı, 2011’de Sublime Frequencies imzasıyla ABD’de yayınlanan Meçhul isimli albümüyle yurt dışında büyük bir hayran kitlesi kazandı. ABD’den sonra dünya çapında plak ve CD olarak dünya çapında dağıtımı yapılan Meçhul’de Ve…, Kendim Ettim Kendim Buldum, Gün Doğmuyor, Goca Dünya, Krallar, Cümbür Cemaat, Hadi Hadi Ordan, Düşünüş, Olmayınca Olmuyor, Sevdiğim isimli parçalar yer aldı. Ve bu albümü kendisine ABD’de “Turkish Jimi Hendrix” unvanını kazandırdı.

Tüm bunların yanında Erkin Koray’ın kızı Damla Koray’dan da kısaca bahsedelim. Çünkü sanatçı, babalık konusunda da sıradan bir yaklaşım sergilemeyerek kızını okula göndermemeyi tercih etmiş. Daha doğrusu, Damla’yı 7 yaşındayken okula verse de birkaç ay sonra kızının bitlenmesi üzerine onu okuldan almış. Ayrıca Erkin Koray, eşiyle, kızı 2.5 yaşındayken ayrılmıştır.

Bu durumu “Annemle babam, ben 2.5 yaşındayken ayrıldı. Annemi en son yedi yaşımda gördüm. Düzenli bir ev yaşantımız yoktu. Otomobilin arkasına orgu atar, şehir şehir konserlere giderdik. Uykum geldiğinde babam beni sahnede yatırırdı.” sözleriyle anlatan Damla Koray, babasının eğitim sistemine karşı olması nedeniyle okula gitmemiştir.

Erkin Koray’ın Eserleri

Erkin Koray’ın EserleriTürk rock müziğinin babası olarak da tanımlanan Erkin Koray; küçük yaşlarda tanıştığı müziği hayatından bir daha çıkarmamış sanatçılarımızdandır. Pek çoğu unutulmazlar arasına girmiş sayısız eser yaratmış, hem yazdığı sözler hem de yaptığı bestelerle yeteneğini açıkça göstermiştir.

Doğu ve batı müziklerinin nasıl sentezlenebileceği konusunda birçok müzisyene yön veren Erkin Koray, farklı türlerdeki yorumlarıyla dikkat çekmiştir. Örneğin; Cemalim, Köprüden Geçti Gelin gibi Türk halk müziği parçalarını da Nihansın Dideden, Kıskanırım gibi Türk sanat müziği parçalarını da özgün bir şekilde yorumlamıştır. Bunların yanında Arabesk-rock, psychedelic rock, hard rock türlerinde önemli çalışmalara imza atmıştır. Ayrıca kendisi elektro bağlamayı icat etmesiyle de tanınmaktadır.

[renkbox baslik="Fikret Kızılok Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/fikret-kizilok-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/fikret-kizilok-kimdir-hayati-ve-eserleri-1024x597.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

İlk 45’liğini 1962 yılında kaydeden sanatçı; Elektronik Türküler, Benden Sana, İlla ki, Ceylan, Gaddar, Çukulatam Benim, Hay Yam Yam, Tamam Artık, Gün Ola Harman Ola, Devlerin Nefesi, Meçhul gibi çok sayıda albüm çıkartmıştır. Erkin Koray’ın en çok bilinen şarkıları ise Sevince, Fesuphanallah, Öyle Bir Geçer, Cemalim, Arap Saçı, Anma Arkadaş, Estarabim, Gönül Salıncağı, Çöpçüler, Yalnızlar Rıhtımı ve Akrebin Gözleri’dir.

Türk rock müziğinin önde gelen isimleri arasında yer alan Erkin Koray, unutulmaz eserleri ile tanınan büyük bir sanatçıdır.
Erkin Koray’ın Meçhul isimli albümünü biliyor muydunuz?
Başarılı sanatçının, Turkish Jimi Hendrix yakıştırması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Erkin Koray’ın en sevdiğiniz şarkıları hangileri?



Okur Yorumları