Esrar Nedir? Tarihçesi, Kullanım Alanları ve Zararları Nelerdir?

Esrar Nedir? Tarihçesi, Kullanım Alanları ve Zararları Nelerdir?

Esrar ile ilgili halk arasında sıkça duyulan söylemlerden biri; esrarın uyuşturucunun birası olduğudur. Yani nasıl ki alkolizmin ilk basamağı bira ise, uyuşturucununki de esrardır. Esrar kenevir bitkisinde elde edilir ve her yörede farklı isimle bilinir. Örneğin Amerika'da marihuana, Jamaika'da ganja, ülkemizde ise esrar, ot, gaga, cigara gibi isimlerle anılır. Genellikle sigara şeklinde tüketilen esrarın tarihçesi, zararları ve kullanım alanları makalemizde anlatılmıştır.

Yasemin Saygın

Esrar günümüzün en büyük problemlerinden bir tanesidir. Çeşitli yasal düzenlemelere rağmen satışı ve alışı engellenememektedir. Kullanıcılarında yaptığı bağımlılık, esrarı bulmak için tüm çabaların harcanmasını sağlamaktadır. Kaçak yollarla ülkemize getirilen ya da üretilen esrar maddesi, çok kolay yollarla gençlere ulaşmaktadır. Ailelerin bu tehlikeye karşı özellikle okul ve arkadaş çevrelerinde çok tedbirli olmaları gerekmektedir.

Esrar maddesi, kenevir bitkisinden elde edilmektedir. Kullanıldığında sarhoşluk hissi, keyif verici ve mutluluk verici etkiler gösterir ama bu etkiler, yanında verdiği zararlar düşünüldüğünde devede kulak kalır. Birkaç dakikalık sahte mutluluk için tüm vücudu zarar sokmanın hiçbir anlamı ve mantığı yoktur.

[renkbox baslik="Kafein Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kafein-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/kafein-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]

Esrar maddeleri bulundukları coğrafyaya göre farklı isimlerle anılabilirler. Örneğin; Kuzey Amerika’da marihuana adı verilirken; Jamaika’da ganja olarak bilinir. Ülkemizde ise ot, cigara, derman ve gogo gibi isimlerle anılmaktadır.

Esrar Nedir?

Esrar Nedir?Kenevir bitkisinin çiçeklerinden ve tohum yataklarından alınan maddelerle hazırlanan, kullanıldığında vücutta farklı etkilere neden olan bir uyuşturucu türüdür. Halk arasında esrar ismiyle bilinir. Bulunduğu bölgelere göre farklı isimlerle anılabilirler. Bazılarının ismi ise aslında kenevirin o dile ait çevirisinden ibarettir. Dünya üzerinde esrarın adına Arapça ot anlamına gelen hashish denmiştir. Ülkemizde ise morfin ve eroinin ham maddeleri olan afyon bitkisine haşhaş adı verilmektedir.

Dünyada ve ülkemizde yaygınca kullanılan esrarın ülkemizdeki sokak isimleri; derman, lahana, plaka, mühür, sarıkız, sarma, gonca, cigara, patates, keçi, elek altı, saddam, mal, sündüz, kına, mum gibi isimlerdir.

Esrar Tarihi

Esrar TarihiÖncelikle esranın günümüze kadar yolculuğunu tam olarak anlamamız için, olayı dünyadaki tarihi ve ülkemizdeki tarihi olarak iki ayrı kısımda incelememiz gerekmektedir.

Dünya Tarihinde Esrarın Yeri

1973 yılına kadar Katmandu’da büyük esrar merkezi Eden Hashish Centre’de ve Nepal’da esrarın satışı ve kullanımı yasaldı. Nepal’da 10. Kral olarak tahta oturan Birendra 1973 yılında esrarın kullanımını ve satışını yasaklamıştır. Esrar maddesinin kullanımı insanlık tarihi kadar derin bir geçmişe sahiptir. Keyif verici olduğundan çeşitli birçok sektörde de ham madde olarak kullanılmaktadır. Tarihte genellikle psikiyatr hastalıklarının tedavilerinde sıklıkla kullanılan tıbbi ilaçların içerisinde yer almıştır.

1920 yıllarından sonra Amerika’da pamuk üretiminin artış göstermesi ile birlikte pamuğu dünyaya satmak için en güçlü rakip olan kenevirin satışını ortadan kaldırması gerekmiştir. Bu nedenle ABD öncülüğünde küresel olarak yasaklar gelmiştir. Yasaklar çerçevesinde çeşitli yasalar çıkartılmıştır. ABD’de Muggles yani marihuana isimli bir beste yapan Louis Armstrong, yasak gelmesinin ardından 1930 yılında esrar içerken görülerek tutuklanmıştır.

Türk Tarihinde Esrarın Yeri

Edebiyat alanında özellikle Divan edebiyatında birçok şair, esrar konusuyla alakalı rubailer ve şiirler yazmıştır. Türklerin, İslamiyet’i kabul etmeden önce inandığı Şaman dini döneminde sık olarak kullanılmaktaydı. Şamanların esrar etkisi ile birlikte geleceği görebildiği inancı hâkimdi.

Esrarın Zararları

Esrarın ZararlarıAnlık kullanımın ardından; anksiyete, paranoya, öfori, huzursuzluk, gözlerde kararma, dengesizlik, suda yüzme hissi, tükürük bezi salgılanmasında azalma görülmesi, panik atak, tansiyon yükselmesi, iştahta artış ve susuzluk, geçmişe ait halüsinasyon görme gibi etkileri görülmektedir. Ancak geniş anlamda zararları daha büyük boyuttadır. Öğrenme, hafıza, duygu ve motivasyonla ilişkili sistemler zarar görmektedir. Bununla beraber de daha önce öğrenilmiş davranışlarda bozukluklar görülmeye başlanır. Tüm bunlar, esrarın geniş zamanda beyne verdiği zararların bütünüdür. Beynin zarar görmesi ile birlikte tüm organlarda bozulmalar ve hasarlar meydana gelebilmektedir.

Esrarın Kullanım Alanları

Esrarın Kullanım AlanlarıEsrar elde edilen madde günümüzde genellikle özellikle psikolojik ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Diğer ilaçlarda da kullanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle psikolojik tedavilerde öncelikle kendi kendinizi tedavi etmek için çaba göstermeniz daha iyi olacaktır.

Okur Yorumları
  1. Yanı biz şimdi 50 liralık alıyız ondan ortalama 10 kapak çıkıyor biz tabi kafalar güzel bilim adamı oluyoz valla sonra hayal gücümüz genişliyor geçen bizim arkadaş diregı annesi sandı öptü kokladi çocuk telefondan aramasına gerek kalmadı yanında hissediyor hem kontörden tasaruf yaptık hemde rahat uyuduk

  2. Esrarın kullanım alanlarını saymakla bitmez.Siz daha çok zararlarını ön plana alarak bir makale yazmışsınız.

  3. Pek cok hastaliga faydalari bilimsel arastirmalarla sabit olan bir bitkinin, dogru oranlarda, dogru yontemlerle, dogru yastan sonra (25 yasindan sonra, bence, beynin frontal loblari gelisimini tamamladiktan sonra) kullanimini tavsiye etmemek ya cehaletten, ya da kotu niyettendir (uluslararasi ilac sanayi ve onun aga babalarina hizmet). Psikolojiyi falan da bozmaz arkadaslar, sadece mevcut sorunlarini kullanan kisinin biraz buyutec altina alir; kisi rahatsizlik gosteren tepkiler veriyorsa, o kisinin zaten psikolojik yardima ihtiyaci olduguna dalalettir bu. Uzun lafin kisasi, ehil eller yetistirip, dogru sekilde proses edilirse, zarari olmaz, aksine saymakla bitmeyecek faydalari deneyle sabittir bu bitkinin. Herkese saygilar.

Daha Fazla Yorum