Alıç Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Alıç Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lezzetiyle, besin içeriğiyle, görünümüyle her hali ayrı bir değere sahip olan alıç meyvesini birçoğumuz duymuş ya da tatmışızdır. Peki, bu bitkinin asırlardır tüketilen bir şifa deposu olduğunu biliyor musunuz? Geçmişten bu yana geleneksel tıp yöntemlerinde değerli bir yere sahip olan gıdanın önemine sizlerin de vakıf olmasını istediğimiz için, doyurucu nitelikte bir yazı hazırladık. Dilerseniz makalemizi okuyarak alıç hakkında öğrenilmesi gereken bilgileri edinebilirsiniz.

Büşra Özdemir

Alıç eski zamanlardan bu yana bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan önemli bir bitki türüdür. Birçok kullanım şekli mümkün olan alıç, 1. yüzyılda kalp hastalıklarının tedavisinde de kullanılan bir gıda olmuştur. 1800’lü yılların başlarında Amerikalı doktorların araştırmaları sonucu ile alıç yaprağının dolaşım ve solunum sistemleriyle ilgili sağlık sorunlarının çözümünde kullanılabileceği keşfedilmiştir. İçeriğinde bulundurduğu zengin bileşenleri, bu bitkiyi bazı rahatsızlıkların giderilmesinde tercih edilebilecek bir alternatif olarak karşımıza çıkarmaktadır.

Öncelikle dikkatli olunması gereken bir hususa değinerek alıcın önemli noktalarından bahsedebiliriz. Unutmayalım ki her şeyin fazlası ve yanlış kullanımı zararlıdır. Alıç; özellikle kalp-damar rahatsızlıkları, göğüs ağrısı, yüksek tansiyon, kolesterol gibi çeşitli sağlık sorunları için tedavi edici özelliklere sahiptir. Aynı zamanda oldukça güçlü bir antioksidandır.

[renkbox baslik="Kudret Narı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kudret-nari-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/kudret-nari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Alıcın sadece meyvesi değil çiçekleri ve yaprakları da ayrı bir değere sahip olup ilaç yapımında bile kullanılmaktadır. Özellikle son dönemde genellikle çayı demlenerek tüketilen alıç yaprağı, Almanya ve Avusturya gibi pek çok Avrupa ülkesinde sıkça tercih edilir hale gelmiştir. Dolayısıyla doğal bir ilaç olan bu meyve tümüyle kullanılabilen nitelikte bir bitkidir. Aşağıda alıcın faydaları kısmında, daha detaylı öğreneceğiniz veriler ile siz de bu bitkiyi hayatınıza sokarak kendinize bir iyilik yapabilirsiniz.

Alıç Nedir?

Alıç Nedir?Alıç her yörede farklı isimlerle anılmaktadır. Öncelikle bu adlandırmaların ne olduğuna bir bakalım; alıç, aluç, haziran, yemişen, akdiken, kalp gülü, öküz göbeği, sürsülük, gırgat, koca karı yemişi, barut ağacı, erderan, ekşi muşmula, geviş, beyaz diken, geyikdikeni ve kuş yemişi gibi değişik isimleriyle de karşınıza çıkabilir. Eğer bu şekilde anılan bir meyve duyarsanız söz konusu gıdanın alıç olduğunu anlayabilirsiniz.

Gülgiller familyasından olan meyvenin Latince adı Crataegus Monogyna, Crataegus Oxycantha olup meyveleri 6 ila 10 milimetre çapındadır. Ağaç uzunluğu ise 10 metreye kadar ulaşabilmekte ve 200 yıla kadar yaşayabilmektedir. Nisan - Mayıs aylarında beyaz ve pembe tonlarına sahip çiçekleri açmaya başlayarak etrafa aromatik hoş bir koku yayar. Meyveleri yaz sonunda olgunlaşır. Sonbaharda ise tıpkı ipe dizilmiş bir boncuk gibi tezgahlarda yerini almaya başlar.

Alıç bitkisi, iklim ve toprak özellikleri açısında seçici değildir. Dolayısıyla ülkemizde daha çok Batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere birçok bölgede, 20 kadar türüne rastlamak mümkündür. Dünyada ise Batı Avrupa, Güney Amerika, Asya ve Afrika’da yetiştiği bilinmektedir. Bu bitki ormanlık alanlarda, makilik bölgelerde, dağ yamaçlarında, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıkların içinde, akarsu kenarlarında, otlak arazilerde ve gölgelik alanlarda kendiliğinden yetişen yabani bir meyvedir.

Meyveleri koyu sarı veya esmer kırmızı tonlarına sahip olan bitki, hafif mayhoş bir tada sahiptir. Vitamin ve besin değerleri bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan flavonoid (flavonlar) bileşikleri sayesinde güçlü bir antioksidan özelliğindedir.

19. yy’da İngiltere’de çit kenarlarında yetiştirilen bir bitki olan alıçla ilgili bir takım batıl inançlar da vardır. Günümüzde hala birçok kişi bu görüşlere riayet etmektedir. Kimilerine göre, alıç dallarının kesilmesi eve kötü şans ve cinleri davet etmek demektir.

Fakat bu görüş, eski Roma ve Yunanlılara göre tersi bir durumu ifade etmektedir. Onlar alıç meyvesinin iyilik ve saadeti getirdiğine inanmışlardır. Bu nedenle gelinler elindeki çiçeklerin arasına alıç bitkisi koyarlarmış. Hatta Romalılar yeni doğan bebeklerini şeytan, cin ve kötü ruhlardan koruyabilmek için evlerinde alıç yaprağı bulundururmuş.

Alıç Çeşitleri Nelerdir?

Alıç Çeşitleri Nelerdir?Genellikle sarı ve yuvarlak görüntüsüyle tanıdığımız alıcın farklı renk ve lezzete sahip çeşitleri vardır. Şimdi bu türlere ve özelliklerine hep beraber bir göz atalım.

Sıradan Alıç (Adi, Dikenli)

Kendi içinde çeşitleri bulunan sıradan alıç, ülkemizde en çok bulunan türüdür. Sert iklim koşullarına dayanıklılığıyla bilinir. Dolayısıyla Rusya’da yaygın olarak rastlanır. Dikenli alıcın ağaç yüksekliği 5 metre civarında olur. Rengi ise koyu sarı tonlara sahiptir. Ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişebilmektedir.

Yelpaze Şekilli Alıç

Bu alıç türü de diğeri gibi dona dayanıklıdır. Ülkemizde kuzey bölgelerde ve Kafkas dağlarında yetişir. Bitki yüksekliği 6 metreye ulaşabilir. Dikenleri ise kıvrımlı olup, 7 santimetreye kadar uzayabilir. Şekli elmaya benzeyen meyveleri; yaz sonu sonbahar başı gibi olgunlaşır ve rengi ise, kırmızı ya da sarı tonlara sahiptir olur.

Altay Alıç

Kireçli topraklarda yetişen bu tür, daha çok nemli alanları sever. Yüksekliği 8 metreye ulaşabilen Altay alıcı dikenli dallara sahiptir. Geç ilkbahar ya da yaz başlarında çiçeklenmeye başlayan bitkinin meyveleri ise ağustos ayında olgunlaşır. Salkımları gür olup top şeklindedir. Meyvelerinin rengi ise sarı veya turuncu tonlara sahiptir.

Armut Alıç

Bu türün; sıradan ve Altay alıcı gibi dona dayanıklı olmadığı için, Rusya’nın sıcak iklim şartlarına sahip olan güney bölgelerinde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Armut alıcına yaygın olarak ABD’nin orta batısında rastlanmaktadır. Bitkinin yüksekliği 11 metreye ulaşabilir. Dallarında ise 5 santimetreye kadar uzayabilen dikenleri mevcuttur. Meyvenin rengi kırmızı tonlara sahiptir.

Daursky Alıç

Parlak ve güneşli yerleri seven bu tür, nehir yakınlarında nemli ve verimli topraklarda yetişir. Daursky alıcına daha çok Primorye, Sibirya ve Amur bölgesinde rastlanır. Yüksekliği 6 metreye ulaşabilen alıç, mayıs sonu haziran başı gibi çiçeklenmeye başlar. Pembe ya da beyaz çiçeklere sahip olan ağacın meyveleri ise parlak kırmızıdır ve dikdörtgen bir görünüme sahiptir.

Hawthorn Douglas

Fazla güneş ışığına gerek duymayan bu tür, nemli alanlardan hoşlandığı için nehir kenarlarında yetişir. Bitki yüksekliği 12 metreye ulaşabilen alıcın dallarında ise, yok denecek kadar az ve küçük boyutlara sahip dikenleri bulunur. Çiçekleri ise beyaz ve krem tonlarında olup hoş bir görselliğe sahiptir.

Alıcın Özellikleri Nelerdir?

Alıcın Özellikleri Nelerdir?Alıcın uzun süre kullanımı sonucu bilinen bir yan etkisi yoktur. Fakat kanıtlanmış bir bilgi olmadığı için dikkatli tüketilmesi gereklidir. İçeriğinde ise, herhangi bir alışkanlık yapıcı maddede bulunmamaktadır.

Başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok derde deva olan alıç, bazı ülkelerde hastalara önerilmektedir. Bu bitkinin vücutta oluşan şişkinliklere de iyi geldiği biliniyor. Lapa haline getirerek şiş bölgeye koyduğunuzda faydasını görebilirsiniz. Bitki; yüksek besin değerleri ve içeriğiyle geçmişten bu yana geleneksel tıbbın odağında olmuştur.

Alıcın Besin Değeri

Kıymetli bir bitki olan alıcın içeriği oldukça zengindir. Birçok hastalığın tedavisinde tercih edilebilen bu meyvenin 100 gramında;

  • 38 gram yağ
  • 44 gram protein
  • 25 gram karbonhidrat
  • 5 gram lif
  • 1mg sodyum
  • 187mg potasyum bulunmaktadır.

Alıçta Bulunan Bazı Kimyasal Bileşenler

Aslında alıcın içeriğinde burada verdiğimiz bileşenlerden daha fazlası bulunmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi, bitki pek çok madde ve vitamini bir arada barındırmaktadır.

  • Floven ve türevleri
  • Trimethylamin
  • Pentasiklik triterpen
  • Neotekalik asit
  • Acantolik asit
  • Klorojenik asit
  • Kafeik asit
  • Asetilkolin
  • Kolin
  • Kuersetin
  • Vitexin
  • Kalsiyum
  • Demir
  • Fosfat
  • C vitamini
  • B1 vitamini
  • B2 vitamini

Alıcın Faydaları Nelerdir?

Alıcın Faydaları Nelerdir?Tarihi çok eskilere dayanan alıç bitkisi geçmişten günümüzde değin rağbet görmüş “altın bir meyvedir” aslında. Kıymetli besin değerleri ve bileşenleri sayesinde doktorlarında gözdesi olan bu gıda, özellikle kalp-damar rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir rol oynar. Siz de “hangi hastalıkların tedavisinde kullanabilirim” diyorsanız, bu kısmı okuyarak merak ettiğiniz sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Kalp ve damar hastalıklarına etkisi; kalpteki olumlu etkileri sayesinde alıç meyvesi “Kardiyotonik bir bitki” olarak tanımlanabilmektedir. Kalbe hem duygusal hem de fiziksel anlamda fayda sağlayan bu bitki, ciddi kalp rahatsızlığı yaşayanların rahatlıkla kullanabileceği bir gıdadır. 2016 tarihinde Current Medicinal Chemistry Dergisi’nde yayınlanan araştırmada, alıcın güçlü kalp yararının, yüksek polifenolik içeriğinden kaynaklandığı belirtilmiştir.

Alıç; yüksek kan basıncı ve kolesterol sonucu oluşan kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, anjin (bazen hazımsızlık ile karıştırılabilen aslında farklı bir problem olan gerçek anjin, koroner bir kalp rahatsızlığının belirtisi olabilir) kardiyak ritim değişiklikleri, ateroskleroz, konjestif kalp yetmezliği (CHF), kalp krizi riski gibi birçok derde deva olmaktadır.

Bu bitki kalp damarlarını genişleterek kanın daha kolay pompalanmasına olanak tanır ve kalbin yükünü hafifletir. Aynı zamanda kalbi kuvvetlendirerek damar sertliğine karşıda koruma sağlamaktadır. Üstelik beynin kan akışını da artırmaktadır.

Tansiyon problemine etkisi; yapılan araştırmalar sonucunda, bu rahatsızlığı yaşayan bireylerin tansiyonunu dengeleyebilmek için alıcı tercih edebileceği anlaşılmıştır. Meyve hem yüksek hem de düşük tansiyonu kontrol edebilme niteliğine sahiptir.

Karaciğer hastalıklarına etkisi; alıcın karaciğer sağlığını koruduğuna dair etkilerinden bahsedilmektedir. Lakin bu bilgi henüz kanıtlanmamış, araştırmaları hala devam etmektedir.

Bağırsak enfeksiyonlarının önlenmesinde etkisi; alıç içeriğindeki zengin bileşenleri sayesinde bağırsak enfeksiyonlarını giderir. Dolayısıyla zararlı bakteriler sonucunda doğabilecek olan birçok rahatsızlığı da önlemiş olur.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesindeki etkisi; alıç içeriğinde bulundurduğu flavonoid (flavonlar) bileşiklerin etkisiyle çok güçlü bir antioksidandır. Dolayısıyla tüketildiğinde beyaz kan hücrelerini daha aktive hale getirerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca içerdiği C vitamini sayesinde, vücutta birikerek sağlık açısında adeta bir tehdit haline gelen toksin maddelerin uzaklaştırılmasında etkilidir.

Hazımsızlık ve mide ağrılarına etkisi; meyvede bulunan tanenler, mide ağrılarının giderilmesi yönünde bir etki yapar. Ayrıca midenin düzenli çalışmasını da sağlayarak hazımsızlık problemlerine de çözüm olabiliyor. Aynı zamanda bir idrar söktürücüdür. Alıç içeriğinde, bağırsak florası ile ilgili organik bileşenleri bulundurur. Dolayısıyla sindirimi kolaylaştırıp şişkinlik, kabızlık, kramp, ülser veya kanser gibi rahatsızlıkları tedavi edicidir.

İshali iyileştirici etkisi; posa bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Dolayısıyla düzenli tüketildiğinde ishal sorununa hızlı bir çözüm olabilmektedir.

Cilt sağlığı ve hijyeni üzerinde etkisi; alıç egzama ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıkların giderilmesi için kullanılabilir. Ciltte meydana gelen akne, yara ve yanık sorunlarında da iyileştirici etkisi vardır. Ayrıca güçlü antioksidan özelliğinden dolayı cilt temizliğinde de tercih edilebilir.

Alıcın kilo vermeye etkisi; alıç metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmaya yardımcı olur. Böylece kalori yakımı hızlandırılarak zayıflama süreci kolaylaştırılabilir.

Stresi azaltıcı etkisi; bilimsel araştırmalar, alıç bitkisinin sakinleştirici etkilerinin olduğunu göstermektedir. Meyvesinin veya çayının tüketimi, bireyde meydana gelebilen stres, kaygı, sinirlilik hali ve hatta vücutta oluşan ağrıların azaltılmasında da etkilidir.

Enerji verici etkisi; kendinizi daha dinç hissetmek istiyorsanız alıç tüketebilirsiniz. Çünkü bu bitki koroner kan damarlarını genişleterek, damarlardan daha fazla kan geçişini sağlar. Böylece enerjinizi yükseltir ve günü daha canlı geçirmenize imkan tanır.

Uykusuzluğu giderici etkisi; sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkilere sahip olan alıç doğru miktarda tüketildiği takdirde, uyku düzeni oluşturmanıza yardımcı olabilir. Cinsel gücü artırıcı etkisi de bulunmaktadır.

Alıç Nasıl Kullanılır?

Alıç Nasıl Kullanılır?Bu bitkinin meyvesi, yaprağı ve çiçekleri çeşitli şekillerde tüketilebilmektedir. Farklı kullanım yolları olan gıdanın her hali sağlık açısından faydalıdır. Sirke, marmelat, reçel ya da çayını hazırlayarak tüketmek mümkündür. Alıcın çiçekleri veya yapraklarını kullanarak demleyebileceğiniz çayı, kalp sağlığı için etkili ve doğal bir ilaç niteliği taşır. Bu çayın kalp krizi riskini önlediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Alıç Meyvesi Nasıl Tüketilir: Meyveleri sonbaharın gelmesiyle toplanarak tüketilmektedir. Kurutup toz haline getirerek ya da kaynatarak da kullanılabilmektedir. Meyvenin yenilebilmesi için çiçekler açmadan toplanması gereklidir. Hafif buruk bir lezzete sahip olan bu gıdaya yazın bitmesiyle beraber ipe dizilmiş biçimde tezgahlarda rastlamak mümkündür.

Alıç Yaprağı Nasıl Tüketilir: İsterseniz kurutarak da kullanabileceğiniz yaprakları, öncelikle 1 tatlı kaşığı miktarda ince ince doğrayın. Yine bir kaç parçaya ayırdığınız çiçek ve meyvelerini de, kaynattığınız bir bardak su ile karıştırın. Bu karışımın 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.

Hazırladığınız karışıma bal katarak (diyabet hastaları hariç) tüketmeniz durumunda etkisini daha da artırabilirsiniz. Taze olarak kullanacağınız karışımı günde 2-3 bardak şeklinde aç karnına ya da öğün aralarında sıcak olarak içebilirsiniz. Alıç yaprağının faydasını görebilmek için düzenli ve doğru şekilde tüketilmesi gerektiğini unutmamalısınız.

Alıç Yaprağı Çayı Nasıl Tüketilir: Kaynattığınız 1 bardak suyun içine, 1 tatlı kaşığı alıç yaprağı ekleyin. 8-10 dakika demlenmesini bekleyin ve yaprakları süzün. Bu karışımı günde 2 bardak şeklinde aç karnına içebilirsiniz.

Alıç Yaprağı Kürü Nasıl Tüketilir: Alıç yaprakları bir blender ya da değirmen yardımıyla öğütülür. Toz haline getirdiğiniz yaprakları, yemeklerinizden minimum 20-30 dakika önce günde 2-3 defa bir çay kaşığı şeklinde tüketebilirsiniz. Dilerseniz hazırladığınız bu tozu yoğurt, su, bitki çayı vb. bir gıda ile birlikte kullanabilirsiniz.

Alıç Çayı Nasıl Tüketilir: Yaklaşık bir avuç alıç meyvesini, 200ml kaynatılmış suyun içine koyun. 3-5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzebilirsiniz. İsterseniz yaptığınız bu içeceği balla tatlandırabilirsiniz.

Alıç Suyu Nasıl Tüketilir: Günde maksimum 3 çay bardağı şeklinde içebileceğiniz bu suyu öğün vakitlerinizden sonra tüketebilirsiniz. 1/4’ünü alıç suyu ile doldurduğunuz bir çay bardağının geri kalan kısmına su ilave ederek karışımı hazırlamış olacaksınız.

Alıç Sirkesi Nasıl Tüketilir: Bir tatlı kaşığı alıç sirkesini bir bardak suya ilave ederek homojen bir karışım haline getirip, sabah ve akşamları aç ya da tok karnına içebilirsiniz. Buna ek olarak sirkeyi alışkanlık haline getirmek isterseniz salatalarınızda da kullanabilirsiniz. Faydasını göstermesi için bir ay veya daha uzun bir süre düzenli olarak tüketmeniz gereklidir. Bu karışımın kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi olmamasına rağmen kullanım dozunun aşılması tavsiye edilmez.

Alıcın tüm bu tüketim yollarının dışında eğlenceli bir kullanım şekli daha vardır. Yuvarlak ve renkli görüntüsüyle hoş bir görselliğe sahip olan meyve süs bitkisi olarak da kullanılabilmektedir.

Alıç Reçeli Tarifi

Hazırlanması biraz emek isteyen bu meyvenin reçeli tat olarak biraz ekşidir. Dolayısıyla fazla miktarda şeker kullanmak gerekebilir. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının tüketmeleri sakıncalı olabilir.

Malzeme Listesi

  • Yarım kilo alıç meyvesi
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 bardak su
  • 1/2 çorba kaşığı taze limon suyu veya birkaç dilim limon

Alıç Reçelinin Hazırlanışı

  • Reçelin kıvam alması için uzun bir süre kaynaması gereklidir. Bu nedenle hazırlanması biraz yorucudur. Bu reçel bolca C vitamini içerir.
  • İlk önce alıç meyveleri temizce yıkanır.
  • 20-25 dakika kadar tuzlu suda bekletildikten sonra tekrar yıkanarak tuzdan arındırılır.
  • Çekirdekleri ayıklanan alıçlar, bir kabın içerisine konulur ve üzeri toz şekerle kaplanır.
  • Bu şekilde 12 saat boyunca buzdolabında bekletilerek, alıcın suyunu bırakması sağlanır. (Eğer reçeli hemen hazırlamak isterseniz, 1 bardak su ile haşlayıp şeker ilave ettikten sonrada pişirebilirsiniz.)
  • Daha sonra bu meyveler bir tencereye konularak kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Kaynamakta olan reçel koyu bir kıvam aldıktan sonra içine taze limon suyu ya da birkaç parça limon ekleyebilirsiniz.
  • Bu eklemeden sonra bir taşım daha kaynayan reçelin üzerinde oluşan köpükleri temizlemelisiniz.
  • Tüm bu işlemler bittiğinde reçelinizi kavanozlarınıza koyabilirsiniz.

Hazırladığınız reçeli; 24 saat oda sıcaklığında, bir hafta buzdolabında ve bir ay derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Lakin daha uzun süre saklamak isterseniz pişerken ilave edeceğiniz toz şekeri biraz artırmanız gereklidir.

Alıç Marmelatı Tarifi

Hem şekerli hem de şekersiz olarak hazırlanabilen bu tarif, kahvaltılarınızı zenginleştirebileceğiniz faydalı bir besindir.

Malzeme Listesi (Şekerli)

  • 1 kilo alıç meyvesi
  • 1 kilo çay şekeri (isteğe göre artırılabilir/azaltılabilir)
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet limon suyu

Şekerli Alıç Marmelatının Hazırlanışı

Bu tarif, şeker içerdiğinden dolayı diyabet hastalarının tüketmesi sakıncalı olabilir.

  • Güzelce yıkanan alıç meyvesinin kök ve sap kısımları kesilir.
  • 2 su bardağı su konulan bir tencerenin içine alıçlar ilave edilir.
  • Karışım bu şekilde kaynatılır. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte 20 dakika boyunca alıçlar haşlanır.
  • Bu işlemden sonra alıçlar süzülür.
  • Daha sonra bu alıçların çekirdekleri ayıklanır ve robottan çekilerek püre kıvamına getirilir.
  • Bir bardak püreye bir bardak şeker olacak biçimde şeker ilave edilir. (Şeker miktarı isteğe göre artırılabilir/azaltılabilir.)
  • İyice karıştırılan karışım, ocakta kısık ateşte marmelat kıvam alana kadar kaynatılır. Bu işlem 30-35 dakika boyunca devam eder. Ayrıca dibinin tutmaması için tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır.
  • Karışım kıvam alınca bir tane limon suyu ilave edilir ve 10 dakika daha kaynatmaya devam edilir. Daha sonra ocağın altı kapatılır.
  • Yaptığınız tüm bu işlemlerden sonra hazırladığınız marmelat 3-5 dakika dinlendirilir ve sıcak bir şekilde kavanozlara doldurulur.

Şekersiz Alıç Marmelatı Malzeme Listesi

  • 1 kilo alıç meyvesi
  • 15 tane hurma
  • 300-400 gram çekirdeksiz kuru üzüm
  • Bir miktar su
  • 1 tane limon suyu

Şekersiz Alıç Marmelatının Hazırlanışı

Bu tarif şeker içermediği için diyabet hastaları doktorlarına danışarak tercih edebilir.

  • Güzelce temizlenen alıç, hurma ve üzümler bir gece önceden 2-3 su bardağı suya yatırılır ve bekletilir. Bu karışım ertesi gün süzülür.
  • 3 su bardağı su konulan bir tencereye süzülen meyveler ilave edilir.
  • Bu şekilde kaynamaya başlayınca, 20-25 dakika kısık ateşte haşlanır. Daha sonra tekrar süzme işlemi yapılır. Geriye kalan su kullanılacağı için dökülmemelidir.
  • Sonra meyvelerin çekirdekleri ayıklanır ve bir robot yardımıyla püre kıvamına getirilir.
  • Ayrılan su, bu pürenin içine konularak tekrar kaynatma işlemi gerçekleştirilir.
  • Tencere kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır ve 35-40 dakika kadar pişirilir.
  • Pişmeye yakın, 1 adet limon suyu marmelata eklenir ve bu şekilde 10 dakika kadar pişirilir.
  • Tüm bu işlemlerden sonra hazırladığınız marmelatınızı 3-5 dakika dinlendirerek kavanozlara doldurabilirsiniz.

Alıcın Zararları Nelerdir?

Alıcın Zararları Nelerdir?Unutulmamalıdır ki; her şeyin fazlası ve yanlış tüketimi zararlıdır. Dolayısıyla herhangi bir gıdanın ne kadar faydasından bahsedilse de, aynı zamanda yan etkilerinin de bulunabileceği atlanmamalıdır.

[renkbox baslik="Pancar Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/pancar-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/pancar-ozellikleri-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

  • Özellikle kalp ve damar sorunu yaşayan kişilerin, alıcı tüketmeden önce uzman hekimlerinin görüşünü alması önemlidir. Çünkü bu bitkinin kalp üzerinde ciddi etkileri söz konusudur.
  • Alıcın kimyasal bileşenleri, tiroit ilaçları ile reaksiyon verebileceğinden ve tiroit düzenleyici hormonlara etki edebileceğinden, tiroit hastalarının kullanması önerilmemektedir.
  • Hamile ya da emziren kadınların alıç tüketmesi tavsiye edilmez.
  • Çocukların alıcı fazla miktarda tüketmemesi gereklidir.
  • Kardiyak glikozitlerin etkisini artırabilir, beta blokerlerle ve anti ritmiklerle birlikte kullanılmamalıdır.
  • Alıcın aşırı tüketimi, bazı alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
  • Fazla miktarda tüketildiğinde; baş dönmesi ve ağrısı, migren ya da vertigo gibi sorunlar meydana gelebilir.
  • Aşırı tüketim sonucu bağırsaklarda kanama meydana gelerek kanlı idrar gibi sorunlar oluşabilir.
  • Yine tüketim dozu aşıldığı takdirde, kalpte ritim düzensizliği, mide ağrısı ve bulantı, nefes darlığı ya da psikolojik bazı problemler meydana gelebilir.
  • Alıcın tüketimiyle beraber bacaklarda geçmeyen ödem, kalp, göğüs ve omuz ağrısı oluştuğunda bir doktora başvurulmalıdır.

Tıpkı meyvesi gibi alıç sirkesi de yanlış tüketildiği zaman bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Eğer sirkeyi tüketmek istiyorsanız, bu bölümü okumanızda yarar vardır.

  • Sirkenin asit seviyesi yüksek olduğundan dolayı mide problemi yaşayanların tüketmeleri sakıncalı olabilir. Çünkü içeriğindeki asit, midedeki bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir.
  • Tıpkı diğer sirke çeşitleri gibi alıç sirkesi de gastrit ve ülser hastalığını tetikleyerek bu rahatsızlıkların artmasında bir etken olmaktadır.
  • Yine sirkede bulunan asitten dolayı böbrek hastalarının tüketmesi ciddi sorunlara yol açabilir.
  • Eğer sirke içindeki asit su ile inceltilmezse ağız, yemek borusu ve midede tahrişe neden olabilir.
  • Sirkenin sade şekilde tüketilmesi, yüksek asitten dolayı mide delinmesine yol açabilir.
Rahatlıkla temin edebileceğiniz ve kullanabileceğiniz alıç, doğal bir ilaç niteliği sayesinde son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir gıdadır. Modern çağın yeni trendlerinden olan çayı ise, hem lezzetli hem de sağlıklı bir içecektir. Özellikle kalp rahatsızlığı yaşayanların ilgisini fazlasıyla çektiği bilinmektedir. Eğer sizde bu bitkiden yararlanmak istiyorsanız, konuyla ilgili araştırmalarınıza ek olarak uzman bir hekime danışabilirsiniz.
Bu bitkinin tedavi edici nitelikteki herhangi bir rahatsızlığınız varsa, ondan yararlanmayı tercih eder misiniz?
Yaşadığınız kalp problemi itibari ile tükettiğiniz alıç, sorununuzun giderilmesinde bir etki gösterdi mi?
Alıç sirkesinin bir yan etkisini gördünüz mü?
Diyetinize ek olarak alıç kullanımı zayıflama sürecinizi destekledi mi?



Okur Yorumları
  1. alıç yaprağının çayını içmeye başladım günde kaç bardak içmem lazım bende kalp sıkıntısı var hatta 3 adet sitant takıldı