Aslanpençesi Bitkisi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Aslanpençesi Bitkisi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Doğanın bize sunduğu mucizelerden biri olan aslanpençesi otu ılıman iklimlerde yetişen, özellikle kadın hastalıklarının tedavisinde olumlu sonuçlar veren, son derece önemli bir bitkidir. Aslanpençesi hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızın devamına göz atmanızı öneririz.

Yasemin Saygın

Çok eski zamanlardan, orta çağdan bu yana çeşitli yaraların iyileştirilmesinde etkili olan, hastalıkların tedavisinde kullanılan aslanpençesinin bilimsel ismi Alchemilla vulgaris'tir. Bitkinin yaprak kısımları özellikle diş ve diş etiyle ilgili sorunlarda etkilidir. Çok eski tarihlerden bu yana kullanılması günümüzde de rahatlıkla kullanılabilmesi anlamına gelmez. Günümüzde bitkiyle ilgili net ve yeterli sayıda araştırma yoktur. Bu nedenle kullanımında tedbirli olunması en doğrusudur.

Aslanpençesi bitkisi Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’nın birçok alanında doğal biçimde yetişir. Yılın tamamında bitkiyi görmek mümkündür. Bu nedenle her mevsim aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Genellikle dağlık alanlarda yetişen bitki, aslında Gülgiller familyasına aittir. Çeşitli kullanım alanlarına da sahiptir. Bitki çayı olarak tüketebileceğiniz gibi süs bitkisi olarak da kullanmanız mümkündür. Hatta türüne göre bazıları çok iyi yem verir niteliktedir. Kendi içinde bilinen bin türü vardır ve hepsi farklı alanlarda kullanılabilir.

[renkbox baslik="Kişniş Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kisnis-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/06/kisnis-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Uzmanlar, aslanpençesi otunun özellikle kadın hastalıklarına iyi gelmesi açısından son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır. Miyom oluşumunu engellediği gibi var olan kitlenin tedavisinde de yardımcı bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Menopoz tedavisinde, adet düzensizliklerinde, kramp şeklinde meydana gelen çok şiddetli ağrılarda oldukça faydalıdır.  İçeriğinde bulunan gliko protein, tanen, selüloz, yağ asitleri gibi maddeler açısından da birçok hastalıkta şifa kaynağı olarak dikkat çekmektedir. Ilıman iklimleri seven aslanpençesi bitkisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.

Aslanpençesi Bitkisi Nedir?

Aslanpençesi Bitkisi Nedir?Gülgiller ailesine ait bir bitki türüdür ve dağlık alanlarda yetişir. Çok tüylü yapıdaki türleri mevcuttur. Bitkinin büyüklüğü genellikle ot ve çalı arasında bir boyuttadır. Bitkiye ait çiçekler oldukça küçüktür ve dikkat çekmez. Avrupa toplumunda halkın ilacı olarak kullanılmış ve böyle alışılmıştır.

Yayınlanan yabancı bir kitapta bitkinin ismini verenin Jerome Bock olduğu belirtilmiştir. İngilizcesi Lady’s Mantle olan bitkinin anlamı kadın pelerinidir. Belirtilen bilgilere göre bitkinin pelerine benzeyen yaprakları vardır ve isim buradan esinlenerek verilmiştir. Bitkinin kök yaprak kısımları ise hayvan ayaklarına benzer. Bu nedenden aslan ayağı olarak da bilinmektedir. Yüzyıllarca Almanya, İsveç gibi ülkelerde pıhtılaştırıcı, kanamaları durdurucu etkisiyle yaralar üzerinde kullanılmıştır.

Aslanpençesi Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Aslanpençesi Bitkisi Nasıl Kullanılır?Çay olarak tüketeceğiniz zaman, 2 bardak kaynamış suyun içerisine 3 gram kuru halde satılan aslanpençesi ilave etmelisiniz. Demlenmesi için ağzını kapattıktan sonra 10 dakika beklemeniz yeterli olacaktır. Süzme işlemini yaptıktan sonra ılık olarak içebilirsiniz. En iyisi sade içmektir ama içemezseniz; çok az balla tat verebilirsiniz. Kullanım süresiyle ilgili net bilgiler verilmediğinden tüketimini abartmamak en doğrusudur. Şikayetleriniz olduğunda bir fincan hazırlayıp tüketebilirsiniz.

Böcek ısırıkları, kesiler gibi cilt yüzeyi yaralarında merhem olarak hazırlanıp kullanılabilir. Hazırladığınız çayın soğumasını bekleyin ve içine bir çorba kaşığı yulaf ezmesi ilave edip iyice karıştırın. Çay macun kıvamına gelince yaraların üzerine uygulayabilirsiniz. Yara üzerinde kuruyana kadar bekledikten sonra merhemi ılık suyla temizleyebilirsiniz.

Aslanpençesi Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Aslanpençesi Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Yukarıda genel hatlarıyla bahsettiğimiz aslanpençesi otu sağlığımıza olan faydaları açısından çok daha yakından tanınmalı ve doğanın bize sunduğu mucizevi etkilerinden yararlanılmalıdır. Daha çok kadın hastalıklarında, vajinal enfeksiyonların giderilmesinde, şiddetli adet sancıları ve bozukluklarında etkili olan aslanpençesinin bilinen diğer faydaları şunlardır;

  • Kadınların regl dönemlerinde aşırı kanamaların yaşanması durumunda etkilidir. Ayrıca adet dönemi sancılarının hafifletilmesine yardımcı olur. Bu bitkiden yapılmış çay düzenli olarak tüketildiğinde aşırı adet kanaması ve kramp derecesinde sancı gibi sorunlar daha az yaşanmakta veya hiç yaşanmamaktadır. Ayrıca birçok kadının en önemli sorunlarından biri olan miyom tedavisine de yardımcı olduğu bilinmektedir. Fakat biz doktorunuza danışmadan kullanmamanızı öneririz.
  • Menopoz döneminde yaşanan belirtilerden huzursuzluk en rahatsız edicisidir. Günlük hayatı zorlaştıran bu huzursuzluk üzerinde aslanpençesi etkilidir.
  • Merhem biçiminde hazırlanırsa kesiklerin oluşturduğu yararlarda, sıyrıklarda görülen zedelenmelerde, egzama tedavisinde kullanılabilir.
  • Aslanpençesi çayı tüketildiği zaman mide bulantısını ortadan kaldırabilir. Ancak bulantının farklı bir nedeni varsa etkisini göstermeyebilir.
  • Diş eti kanaması, boğazda meydana gelen enfeksiyon ve ağız yaralarına faydalıdır.
  • Bağırsaklarda görülen sindirim sorunlarını iyileştirmede ve ishalin giderilmesinde kullanımı yaygındır.
  • Çay şeklinde hazırlanan bitki, ağızda gargara olarak kullanılırsa; ağız içi yaraların giderilmesini sağlar.
  • Hastalıklarla beraber görülen boğaz ağrısını gidermekte etkilidir.
  • Aslanpençesi iç sağlığımız kadar dış güzelliğimiz için de çok faydalı bir bitkidir. Antioksidan açısından zengin olan bitki, yaşlanmayı geciktirir, cilt üzerinde meydana gelen koyu renk oluşturan lekeleri geçirir, ölü hücreleri arındırarak cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar.
  • Saç köklerin güçlenmesini sağlayarak hem daha hızlı hem de sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Çayını düzenli olarak tüketerek bu faydalarını alabileceğiniz gibi, saçlarınıza masaj yaparak da yine olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Soğutulmuş aslanpençesi çayını saç diplerinize masaj yaparak uygulayın ve bir saat kadar bekledikten sonra yıkayın. Bunu haftada bir kez uyguladığınızda saç diplerinizin güçlendiğini ve hatta dökülmelerin bile azaldığını gözlemleyebilirsiniz.
  • Aslanpençesi uykusuzluk için de birebirdir. Strese bağlı uykusuzluk sorunu yaşayanlar, yatmadan önce bir bardak çayını içerlerse, çok daha rahat ve huzurlu bir uyku çekebilirler. Ayrıca uykuya dalma süresi de çok kısa olacaktır.
  • Arap ülkelerinde yıllardır zayıflama amacıyla kullanılan bu şifalı ot, sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştıran bitki, kilo verme amacıyla diyet yapan biri tarafından kullanılırsa, zayıflama süreci daha hızlı olacaktır. Burada herkesin düştüğü ortak bir hatayı düzeltmeden geçmeyelim; aslanpençesi de dahil hemen hemen tüm şifalı otlar tek başına zayıflamanızı sağlamaz. Sadece halihazırda bir diyet programı uygulanıyorsa buna destek olmaktadır.
  • Bakteriyel vajinoz, maya enfeksiyonları ve diğer vajinal enfeksiyonların geçmesinde yardımcıdır.
  • Gerek çay olarak tüketildiğinde gerekse topikal olarak uygulandığında ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Özellikle de karın ve mide ağrılarına iyi gelir.
  • Hücre hasarını geciktirir, sürekli kullanılırsa cilt kırışıklıklarını azaltır.
  • Egzama, arı sokması, böcek sokması gibi durumlarda oldukça faydalıdır. Ciltte meydana gelen kızarıklıkları geçirir. Ayrıca kesik, yara, zedelenme gibi deride meydana gelen yaraların geçmesinde de etkilidir.

Aslanpençesi Bitkisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Aslanpençesi Bitkisinin Yan Etkileri Nelerdir?Yapılan araştırmaların yeterli olmaması sebebiyle, aslanpençesinin yan etkileriyle ilgili net bilgiler bulunmamaktadır. Özellikle gebelik ve emzirme dönemlerinde kadınlara tavsiye edilmediği bilinir. İçinde var olan tanin maddesinin, vücut içindeki demir emilimini azalttığı ve demir eksikliğine neden olduğu iddiaları nedeniyle gebelerin ve emziren bayanların kullanması doğru değildir.

[renkbox baslik="Karahindiba (Radika) Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/karahindiba-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/karahindiba-faydalari-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Kan pıhtılaşmasını önleyen çeşitli ilaçlardan kullananların bitkiyi tüketmesi de tehlikelidir. Çünkü bitki kan pıhtılaşmasını önleyici etki gösterir.  Çayı yapılarak ağız yoluyla tüketmek hemen herkes tarafından güvenilir kabul edilmektedir. Fakat bazı araştırmacılar karaciğerinde sorun olan kişilerin daha dikkatli kullanmasını önermektedir.

Bunun yanında obezite problemi olanlar ve şeker hastaları da doktorlarına danışmadan kullanmamalıdırlar. Uzmanlar aslanpençesinin kullanımı hakkında verdiği tavsiyeler arasında şunların altını çiziyor;

  • Kilo almayan çocuklar için günde ne fazla 2 bardak aslanpençesi çayı önerilmektedir.
  • Demleme süresi en fazla 15 dakika olmalıdır.
  • Ağız yaralarının giderilmesinde gargara şeklinde kullanmak isteyenler, bir bardak suyun içine 3 kaşık aslanpençesi otunu karıştırıp, bir süre bekledikten sonra kullanabilirler. Aynı şekilde daha önceden demlenmiş ve soğutulmuş çayının da gargara şeklinde kullanılmasının doğru olduğu söylenmektedir.
Aslanpençesi bitkisinin diğer bilinen isimleri aslan kulağı ve aslan kuyruğudur. Özellikle kadınlara faydası saymakla bitmeyen bu bitkiyi daha yakından tanımalı ve yararlanmalısınız.
Şifalı bitkileri ne sıklıkla kullanırsınız?
Bu tür alternatif tıp yöntemlerine inananlardan mısınız? Hayatınızda yeri nedir diye sorsak cevabınız ne olurdu?
Aslanpençesini düzenli ve tarif edildiği gibi kullananlar, ne gibi olumlu sonuçlar aldılar?



Okur Yorumları
  1. 3 gündür içiyorum yüzüm sabah kalktığımda şişiyor yan etkisi olmuş olabilir mi?