Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur? Önleme ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur? Önleme ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Genelde tatile gidildiğinde, insanlar güneşlenmeden önce koruyucu krem sürerler. Aslında gündelik yaşamda da, ciltte leke oluşmaması için, bu koruma faktörlü kremlerden kullanmak gerekir. Güneş lekeleri özellikle hassas cilde sahip olan insanların yaşadığı bir problemdir. Yazımızda güneş lekelerine sebep olan etkenler, oluşmaması için alınması gereken önlemler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir.

Banu Özekmekçi

İnsan vücudunun her yeri ve organı belli bir bakım gerektirmektedir. Bu bakım esnasında ise doğru davranışların yanında yapılan bazı hatalı tutumlar da söz konusudur. Örneğin bol su içmenin böbreklere faydası, asitli içeceklerin mideye ve dişlere zararı, sigaranın başta akciğer olmak üzere tüm vücuda verdiği zarar gibi sayılabilecek daha birçok durum bulunmaktadır.

Deri yani cilt ise tüm bu organları ve insan vücudunu örten, kaplayan bir koruyucu tabakadır. Son derece önemli bir yeri olan cildin bakımı belki de en ihmal edilenler arasındadır. Cilt bakımı dendiğinde elbette saatlerce süren maskelerden, güzellik seanslarından veya kozmetik ürünlerden bahsetmiyoruz. Yeterince temiz tutulmamış, dış etkenlerden korunmamış bir ciltte akne, sivilce ve güneş lekeleri gibi birçok cilt problemi ortaya çıkacaktır.

[renkbox baslik="Derideki (Cilt) Çatlaklar Neden Oluşur? Nasıl Önlenir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/derideki-cilt-catlaklar-neden-olusur/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/03/derideki-cilt-catlaklar-neden-olusur-nasil-onlenir-tedavi-yontemleri.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Güneş lekesi, genellikle daha açık renk cilde sahip kişilerde görülebilen koyu kahverengi lekeler olarak tanımlanır. Sık olarak alın, yanak ve dudakların üst kısmında görülür. Bunları; burun, boyun ve kollar takip eder. Tüm lekeler bu bölgeler güneşte uzun süre kalındığında meydana gelmektedirler. Biz bu yazımızda sizlere güneş lekelerinin nasıl meydana geldiğini ve bunun zararlarını en aza indirmenin yollarını anlatacağız.

Güneş Lekesi Neden ve Nasıl Oluşur?

Güneş Lekesi Nasıl Oluşur? Güneş ışınlarından hiçbir surette kaçamayız. Tam aksine, güneşi gördüğümüz her fırsatta onun yararlı ışınlarından nasiplenmeliyiz. Fakat gerekli koruyucular uygulanmadığında ve haddinden fazla güneşte durulduğunda bir takım lekeler oluşması kaçınılmazdır. Peki, her yaşta görülebilen güneş lekelerinin oluşma sebepleri nelerdir?

  • Genetik faktörler güneş lekelerinin oluşmasında önemli bir alt yapıdır. Daha önce ailesinde böyle sorunlar yaşayan kişiler varsa, güneş lekesi görülme olasılığı çok yüksektir.
  • Güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalmak bir diğer sebeptir. Zararlı ışınlar cilt üzerinde birer birer leke çıkmasına neden olur.
  • Gebelik ile beraber değişen değerler neticesinde güneşe karşı daha hassas hale gelen ciltte lekeler oluşur.
  • Daha önce oluşmuş lekeler güneş ile sık temas ettiğinde daha da koyulaşarak belirgin hale gelir.

Güneş Lekelerini Önleme Yolları Nelerdir?

Güneş Lekelerini Önleme Yolları Nelerdir?

Güneş lekelerinden korunmanın en temel yolu güneş kremlerdir. Ancak seçeceğiniz güneş kremi çok önemlidir. Yalnızca yaz aylarında değil; güneş kremini sürekli kullanmanız gerekir. Ayrıca gün içerisinde de sürekli sürülmelidir. Öğle vakitlerinde güneşe çıkmamak çözüm olabilir. Şapka kullanmak da önlem açısından diğer bir alternatif olabilir.

Güneş Lekelerinin Tedavisi Nedir (Güneş Lekeleri Nasıl Geçer)?

Güneş Lekelerinin Tedavi Yöntemleri

Güneş lekesi tedavisinde öncelikle sizi uzun bir sürecin beklediğini kabul etmeniz gereklidir. Doktor kontrolünde ve özel bir ışık sayesinde lekenin cildin hangi tabakasında olduğu, lekenin derecesi belirlenir ve neticeye göre tedavi yöntemleri hastaya sunulur.

  • Gebelik döneminde güneş lekeleri için yapılabilecek en doğru uygulama, güneş koruyucu kremler kullanmaktır. Bunun dışında gebeler kendilerini güneşten sakınmalıdırlar. Güneş koruyucu hangi kremi kullanacağınıza doktorunuz karar verecektir ama genel olarak en az 15 spf faktöre sahip, UV-A ve UV-B korumasına sahip bir krem olmalıdır. Gebeler 4 mevsim sürekli olarak kullanmalıdır çünkü ciltleri leke oluşumuna çok müsaittir.
  • Kimyasal cilt temizleyiciler diğer bir tedavi yöntemidir. Hidrokinon, tretinoin, kolik ve azelik asit içeren kimyasal soyucular kullanılır. Tek bir ürün kullanılarak tedavi uygulanırsa; uzun bir süreç alabilir.
  • Kimyasal peeling güneş lekesi olan kişiler için etkili bir tedavi yöntemidir. Cildin üst tabakası soyulmaya başlanır ve soyuldukça da lekeye sebep olan pigment yavaşça yok edilir. Derin derecedeki lekelere kimyasal peeling uygulanması pek tercih edilen bir yöntem değildir. Çünkü yan etkileri çok fazladır. Kimyasal peeling ürünlerinde; alfa hidroksi asit, kojik asit, salisilik asit gibi ürünler bulunur. Kimyasal peeling ürünleri, tropikal kimyasal soyucu ürünlerle beraber kullanılırlar. Peeling için kullanılan ürüne göre tedavi süreci 3 ve 8 seans arasında değişiklik gösterir. Bu tedavi yönteminde sık sık görülen yan etkiler; kızarıklık, kabuksu soyulma, ciltte acıya karşı hassasiyettir. Yan etkiler 10 güne kadar yok olmaktadır.
  • Tıpta krioterapi olarak bilinen dondurma tedavisi; likid nitrojen ya da karbondioksit uygulanması mümkün bir tedavidir. Pigment bozukluklarını azaltır. Muayenede belirlenen lekenin derecesine göre seans sayısı değişiklik gösterir.
  • Lazer ile yapılan tedaviler diğer bir yöntemdir. Çeşitli birçok lazer türü güneş lekesi tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle direnç gösteren ve diğer tedavilere tepki vermeyen lekeler üzerine kullanırlar. Melanin pigmenti bulunduran hücrelerin yapısını bozarak yıkar ve cildin üst kısmının soyulmasına etki eder. Sonrasında hücre yenilenir. Lazer ve kimyasal peeling tedavileri bir arada kullanıldıklarında daha etkili hale gelir. Lazer tedavisinde yan etkiler; ağrı, yanma, kaşınma hatta morarma gibi semptomlar görülebilir. Yaşlılık lekelerinde de lazer tedavisi ya da krioterapi uygulanabilir. Bazı hastalarda lekenin derecesine göre tek seansla tedavi bile mümkündür.

Güneş Lekeleri için Doğal Maskeler

Güneş lekelerinin tedavisinde bir diğer yol ise doğal maskelerdir. Evde bulunan malzemelerle, çok pratik bir şekilde yapacağınız bu maskeler sayesinde lekelerinizden büyük ölçüde kurtulabilirsiniz. Biz sizlere şimdi en çok yapılan ve fayda sağlanan maske tariflerinden birkaçını vereceğiz.

Güneş Lekeleri için Bal ve Limon Maskesi

Bu maske için ihtiyacınız olan tek malzeme bal ve limon. Limon doğal bir ağartıcıdır. Fakat evde limon yoksa aynı özelliğe sahip; çilek, portakal, ananas ve greyfurt gibi meyveleri de kullanabilirsiniz. Bir yemek kaşığı bal ile yarım limon suyunu karıştırın ve lekeli olan yüzeylere sürün. 15 dakika bekledikten sonra yıkayın. Hafta 2 kez uygulayabileceğiniz bu maskede dikkat etmeniz gereken tek nokta limon suyunun miktarı olmalıdır. Eğer cildinizde kızarıklık ve kuruluk gibi hassasiyet gösteren belirtiler olursa, limon suyunun miktarını biraz azaltabilirsiniz.

[renkbox baslik="Kış Aylarında Cildimizin Kurumasını Nasıl Engelleriz?
" link="https://bilgihanem.com/kis-aylarinda-cildimizin-kurumasini-nasil-engelleriz/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/kis-aylarinda-cildimizin-kurumasini-nasil-engelleriz.jpg" renk="turuncu" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Güneş Lekeleri için Mercimek Maskesi

Bu maske tarifi için ihtiyacımız olan malzemeler; bir yemek kaşığı kırmızı mercimek, bir tatlı kaşığı bal, bir portakalın kabuğu ve çok az miktarda süt. Öncelikle mercimekleri iyice ezilip püre haline gelinceye kadar haşlayın. Sonra üzerine portakal kabuklarını rendeleyin, bal ve sütü ekleyin. Sütü göz kararı ekleyebilirsiniz. Oluşturduğunuz bu karışımı lekeli olan yerlere sürün. 15 dakika bekledikten sonra yıkayın. Bu maske zaman içerisinde güneş lekelerini açabildiği gibi aynı zamanda siyah noktaların da azalmasını sağlamaktadır.

 

Güneş lekeleri aslında herkeste oluşabilir. Ancak cildin rengine ve yapısına göre bazı insanlarda daha belirgin bir hal almaktadır. Güneş lekelerini önlemenin tek yolu koruyucu kremler kullanmaktır. Bu lekeleri geçirmenin ise başta bitkisel yöntemler olmak üzere birçok yolu bulunmaktadır.
Cildinizde güneş lekeleri var mı? Oluşmaması için neler yapıyorsunuz?
Güneş lekelerinin oluşmaması için en ideal koruma yöntemi nedir?
Bize güneş lekeleri için uyguladığınız pratik bir maske tarifi önerir misiniz?
Sizce bu lekelerin asıl oluşma sebebi nedir?



Okur Yorumları
  1. Ben güneş lekeleri oluşmasın diye hep koruyucu krem sürüyorum, özellikle yaz aylarında sürmeden evden asla çıkmam.

  2. Güneş lekeleriyle başım dertte. Mercimek maskesini hiç kullanmadım deneyeceğim.