Albinizm (Albinoluk) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Albinizm (Albinoluk) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Albinizm genetik olarak, cilde, saça ve göze rengini veren melanin pigmentinin eksikliği veya hiç olmaması durumudur. Halk arasında albinoluk olarak bilinen bu hastalık kişide zamanla görme kaybı veya zeka geriliğine neden olabilmektedir. Albinizmli bireyler okul çağlarından itibaren dış görünüşü yüzünden birçok problemle de karşılaşmaktadırlar. Bu makalemizde sizlere albino yani albinizm ile ilgili belirtileri, tedavi yollarını ve daha birçok bilgiyi aktaracağız.

Yasemin Saygın

Genetik faktörlere dayalı bir deri hastalığı olan albinizim, cildin ve gözlerin direkt olarak etkilenebildiği bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa sahip kişilere albino adı verilmektedir. Melanin adını veren renk pigmentlerinin bu kişilerde yok ya da az olması sonucunda bu rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.

Zamanla albino insanların görmede sorun yaşamaları olasıdır. İnsanlar kadar hayvanlarda da görülme ihtimali bulunan bu hastalık kalıtımsal faktörlerden dolayı nesillerden nesillere geçebilmektedir. Günümüzde keşfedilmiş 8 farklı albinizm çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en sık görülen türü vücuttaki saç ve kılların renksiz olmasıdır. Ayrıca bu hastalığa ilişkin yapılan araştırmalar albinizm hastalığının kızlarda daha çok görüldüğünü ortaya koymuştur.

[renkbox baslik="Yılancık Hastalığı (Erizipel) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/yilancik-hastaligi-erizipel-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/yilancik-hastaligi-erizipel-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Güneşten aşırı etkilenen bu insanların kansere daha kolay yakalandıkları düşünülmektedir. Ancak doğrudan deri kanserine yakalanmayı tetikleyici bir hastalık olmamasına karşın, güneşin zararlı ışınlarından korunmayı sağlayıcı renk pigmentlerinin eksikliği deri kanserini tetikleyebilir.

Albinizim (Albinoluk) Nedir?

Albinizim (Albino) Nedir?

Genetik ve metabolik bir hastalık olması nedeniyle doğuştan sahip olunan albinizmde kılların beyaz renkte olması özelliğine rastlanır. Canlıların vücudunda olması gereken melanin adındaki renk pigmentlerinin eksik olması bu genetik rahatsızlığa yol açmaktadır. Albino kişilerin bir kısmında melanin pigmentlerine hiç rastlanmaz, bazılarının vücudunda ise bir miktar melanin bulunur. Bu kişilere ise kısmi albino adı verilmektedir.

Albinoluğun Çeşitleri Nelerdir?

Albinizm (Albino) Çeşitleri Nelerdir?

Albinizim çeşitleri vücudun etkilendiği genin özelliklerine bağlı olarak birbirlerinden farklılık göstermektedir. OCA; saç ve diğer kılların renksiz olması durumudur ve dünya genelinde en sık rastlanılan çeşidi budur. Güneşin zararlı ışınlarından koruyucu melanin pigmentlerinin eksikliği nedeniyle güneşten çok çabuk olumsuz etkilenebilirler. Şapka ve güneş gözlüğü ile güneşli havalarda dolaşmak faydalı olacaktır. Oküleralbinizm çeşidi ise hastaların sadece gözlerinde renk ve görme sorunu yaşadıkları albinizm türüdür. OCA2 OCA3 ve OCA4 de diğer albinizim çeşitleri arasındadır.

Albinizm Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Albinizm (Albino) Nedenleri Nelerdir?

Temel olarak vücuttaki melanin pigmentinin eksikliğine dayalı olan albinizm saç ve vücuttaki tüm tüylerin beyaz renkte olmasına neden olur. Renk pigmentleri olmayan ya da az miktarda sahip olan kişilerin güneşten korunmaları gerekmektedir. Genetik bir hastalık olan albinizm, sonradan yakalanılan bir hastalık değildir. Göz ya da saç rengi beyaz olduğu için toplum içinde dikkat çekici özelliğe sahip olan albino kişiler, diğer insanlar tarafından rahatsız edici tepkilere çok fazla maruz kalmamaktadır.

Göz renkleri beyaza yakın özellikte, oldukça açık olan kişilerin güneşli ortamlarda pembeye yakın bir göz rengine sahip olmaları mümkündür. Göz sağlığını yakından ilgilendiren bir rahatsızlık olarak, albino olan insanların zamanla görme ile ilgili sorunlarla karşılaşmaları normaldir.

Albinizim Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Albinizim (Albino) Belirtileri Nelerdir?

Albinizm rahatsızlığı cilt ve kıl rengindeki değişimlerden başka çok fazla belirti vermeyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle pek çok albinizim rahatsızlığı gözde başlayan sağlık sorunları sonucunda teşhis edilmektedir. Göz yapısının arkasında bulunan fovea kısmının renksiz olması da albinizm belirtileri arasındadır.

Mevcut belirtilerin kesinleşmesi adına genetik testler bu rahatsızlığın adının konması için gerekli olan uygulamalardır. Ülkemizde albinizm rahatsızlığına dair çok fazla çalışma bulunmasa da yurt dışı laboratuvarları aracılığı ile teşhis ve tedavi hizmetleri verilmektedir.

Albinizimden Korunma Yolları Nelerdir?

Albinizimden (Albino) Korunma Yolları Nelerdir?

Albinizm ağırlıklı olarak kalıtsal bir rahatsızlıktır ve insanın kendi çabaları ile korunması oldukça güçtür. Anne karnında dahi tespit edilemeyen bir hastalık olarak gebelik öncesi yapılan bazı genetik testler albinizm hakkında bazı ipuçları verebilir. Ancak bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin zararlı dış etkenlerden korunmak için alabilecekleri birtakım önlemler vardır. Bunlar arasında en önemlisi güneş ışınlarından korunmaktır.

Dışarı çıkarken mutlaka güneşten koruyucu kremler sürmek ve güneş gözlüğü kullanmak bir nebze olsun albinolu kişilerin rahat olmalarını sağlayacaktır. Ortalama 20 bin insanda bir görülme olasılığına sahiptir. Renk değişikliğinin yanı sıra görme yetisinde sorun yaşanması ve  zeka geriliği durumu da albinolukta görülen durumlar arasındadır.

Albinizimin Tedavisi Nedir?

Albinizim (Albino) Tedavisi Nasıldır?

Çeşitlerine göre tedavi olanağı bulunan albinizmde renk pigmentlerinden tirozinas enziminin üretilmesini sağlamak tedavinin de mümkün olması anlamını taşımaktadır. Oldukça zor olan tedavi şekli dünyadaki pek çok albinizimli kişinin yaşamlarını bu rahatsızlık ile geçirmelerine neden olmaktadır.

Kişilerin mutlaka güneşten korunmaya çalışmaları ve düzenli olarak göz doktoru kontrolünde olmaları yaşam boyunca karşılaşacakları zorlukların azalmasına yardımcı olacaktır. Vitiligo hastalığı ile benzer yönleri bulunsa da albino doğuştan gelen, vitiligo ise sonradan edinilen bir rahatsızlıktır.

Albinizm Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Detaylar

Albinizm (Albino) Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Detaylar

Toplumda albinizm sahibi olan bireylerin güneşten uzak bir şekilde yaşamaları gerektiği düşünülür. Ancak gerekli tedbirler dahilinde bu kişiler de rahatlıkla güneşe çıkabilirler. Hastalık kategorisi altında tedavisi aranan bir durum olsa da albinizim genetik faktörlere dayalı gelişen bir özelliktir.

[renkbox baslik="Alerjik Konjonktivit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/alerjik-konjonktivit-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/alerjik-konjonktivit-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Gelişim açısından herhangi bir olumsuzluğa yol açmaması nedeniyle albinolu çocuklar da bu süreci normal çocuklar gibi tamamlayabilirler. Albinizm sadece insanlara özgü bir durum değildir, doğada bu duruma sahip pek çok hayvan bulunmaktadır. Gerekli önlemler alınmadığı sürece cilt kanserine yakalanma olasılıkları diğer insanlara göre daha fazladır.

Albinizm hastalığının genetik faktörlere dayalı olmasından dolayı, rahatsızlığı önleme konusunda hiçbir yöntemi bulunmamaktadır. Tedavisi oldukça zor olduğu için albinolu hastalar genellikle yaşamlarını albinolu olarak devam ettirirler.
Sizin akrabalarınızda albino rahatsızlığı bulunuyor mu? Çocuklarınızda olmasından çekiniyor musunuz?
Albino olan bir yakınınız varsa yaşadıkları zorlukları paylaşır mısınız?
Albinizm hastası nasıl bir tedavi sürecinden geçer bildiklerinizi paylaşır mısınız?
Albino olan birisinin hayatında dikkat etmesi gerekenler nelerdir?



Okur Yorumları
  1. Çok enteresan cidden. Albinizm hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz arkadaşlar, adminler süper hazırlamış.