Asırlar önce keşfi gerçekleşmiş spor dallarından biri olan körling, kökeni İskoçyalılara dayanan bir oyundur. Bu oyunun tarihi ile ilgili, 1500’lü yıllarda İskoç halkının buz üzerinde taşlarla oynadıkları hakkında rivayetler bulunmaktadır.
Geçmişinin çok eski olmasına karşın dünya genelinde son yıllarda gün yüzüne çıkmış olan spor dalları arasındadır. Giderek yaygınlığı artan bu oyuna curling ya da buzda satranç adı verilmektedir.
[renkbox baslik="Hentbol Nedir? Nasıl Oynanır? Tarihçesi Nedir?" link="https://bilgihanem.com/hentbol-nedir-nasil-oynanir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/10/hentbol-nedir-nasil-oynanir.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Dünyada körling oyununa en çok ilgi gösteren ülkelerin başında Kanada gelmektedir. Olimpiyat oyunları arasında ilk olarak 1924 yılında yer almaya hak kazanmış olan körling, sonrasında ise 1998 yılında daha da resmi bir boyut kazanarak popülerliğini artırmıştır. Fiziki olarak santraç oyunu ile benzer bir tarafı olmasa da genel anlamda strateji içeren bir tarafının olması buzda satranç oyunu olarak tanımlanmasına neden olmuştur. Bakınız: Satranç Nedir?
Körling (Curling) Nedir?
42 metre boyundaki rink adı verilen sahada oynanan körling sporu İskoçyalıların milli sporları arasında sayılmaktadır. İki takımdan oluşan oyuncuların karşılıklı olarak yaptıkları hamlelerle galibiyet elde etmek amacıyla oynanmaktadır. Karmaşık şekilde tasarlanmış düzenekler arasından stratejik hamlelerle atağa geçerek oynanmaktadır. Körling karşılaşmalarında oyuncuların hızlı ve akıllıca hareket etmeleri şarttır. Gençlerin oldukça ilgi gösterdiği bu popüler oyun aynı zamanda çocukların zeka gelişimlerine katkı sağlamasından dolayı uzmanlar tarafından önerilmektedir. 4’er kişilik iki takımdan oluşan körling takımları 76 dakikalık etaplarda karşı karşıya gelmektedir.
Körling Nasıl Oynanır?
Yaklaşık 19,96 kg standart ağırlıkta tasarlanmış körling taşı ile oynanan buz satrancında oyuncuların kendilerine ait oynama alanları bulunmaktadır. Körling taşının oyun içinde hareketini sağlamak için körling sapı bulunmaktadır. Takımların birbirinden ayırt edilebilmesi için körling saplarının renkleri farklıdır. Körling karşılaşmaları hog çizgisi adı verilen kısımlarda yapılmaktadır. Bu çizgiden önce taşı geçiren taraf sayı kazanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Kriket Nedir? Nasıl Oynanır?
Ellerinde körling taşı bulunan oyuncuların genel amacı, rakiplerinin sayı yapmasını engellemek için taşını ilerletmesini önlemeye çalışmaktır. Her takımın oyunun önderliğini yaptığı bir kaptanı vardır. Bu kaptana skip adı verilmektedir. Körling sporunda en popüler hamle süpürme işlemidir. Süpürge malzemesi ile taşın bulunduğu oyuncunun önünü kayganlaştırmak amacıyla rakip takım süpürme işlemi ile buz yüzeyini kayganlaştırmaya çalışmaktadır.
Körling'in Tarihçesi
Dünya genelinde yaygın olmasına karşın, körling gibi bir oyunun varlığından haberdar olmayan pek çok ülke bulunmaktadır. Türkiye bu ülkeler arasında olmayıp, son dönemlerde gençlerin yeni yeni keşfettikleri oyunlar arasında yer almaktadır. 1500’lü yıllarda İskoçyalıların ilk olarak oynamaya başladığı bu oyun, giderek yaygınlık kazanmaya devam etmiştir. İskoçya’nın körling oynanan "Yürüyen Taş" yazısı yanında 1500 yazması, körling geçmişinin bu yıllara dayandığını göstermektedir. Aynı zamanda Hollandalı Pieter Bruegel’in de bu oyunu o yıllarda oynamış olması, körlingin çıkış yerinin Hollanda olduğunu da akıllara getirmektedir. ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler de körling oyununa ilgi gösteren ülkeler arasındadır.
Türkiye’de Körling
"Türkiye Buz Pateni Federasyonu" kapsamında son yıllarda hayata geçirilmiş olan Körling, Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda bu spora özgü federasyon oluşturma düşüncesinin mevcut olmasından anlamak mümkündür. Erzurum ilinde Curling Arena adı verilen tesis bulunmaktadır. Erzurum körling sporu konusunda oldukça aktif iller arasındadır. En son yapılan olimpiyatlarda körling milli takımını teknik direktör Daniel Rafael çalıştırmıştır. Körling oyunu son derece mantık ve zeka gerektiren bir oyundur. Bu sebeple santranca benzetilmektedir. Buz üzerine çizilmiş daireler üzerinde bu oyunu oynamak dışarıdan ilk defa izleyen kişilerin anlamakta güçlük çekebileceği bir stratejiye sahiptir. Bu sebeple gençlerin kendilerini geliştirmelerinde oldukça önemli bir yere sahip olan spor dalıdır.
Siteniz sayesinde hiç bilmediğim spor dallarından haberdar oldum. Özellikle Erzurum’un bu konuda aktif olduğunu okuyunca çok şaşırdım ve sevindim. Güzel bilgilerinizin devamını bekliyorum Bilgihanem, teşekkürler.