Ambalajlı ürünlerin raf ömrünün daha uzun olmasında etkili olan paraben, günümüzde pek çok kozmetik ürünlerinin içinde yer alıyor. Aynı zamanda ürünlerde zamanla bakteri ve mantar oluşumunu da önlemek gibi özellikleri bulunmaktadır. Parabenin bu denli yaygın bir biçimde kullanılmasındaki en büyük etken, şüphesiz ucuz maliyetli olmasından kaynaklanıyor. Piyasada bulunan neredeyse bütün kişisel bakım ve kozmetik ürünlerin içinde paraben vardır denebilir.
Paraben maddesi ürünler için koruyucu özellikte olsa da, insan cildi ve sağlığı için oldukça zararlı bir maddedir. Paraben içerikli ürünlerinin kullanımına bağlı olarak cildin tahriş olması ve çeşitli cilt hastalıklarına yakalanmak olasıdır. Bu nedenle hayatın tam ortasında yer alan ürünleri kullanırken bir yandan da doğal yaşama isteğini gerçekleştirmek oldukça zor bir hal almıştır.
[renkbox baslik="Bizmut Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları ve Çıkarıldığı Yerler" link="https://bilgihanem.com/bizmut-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2019/01/bizmut-nedir-ozellikleri-kullanim-alanlari-ve-cikarildigi-yerler.png" renk="siyah" yenisekme="evet"][/renkbox]
Paraben ayrıca hormonal dengeye de direkt olarak etki ettiği için, yapılan araştırmalarda meme kanseri olan kadınlardan alınan örneklerde paraben örneklerine rastlanmıştır. Meme kanseri hakkında detaylı bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz.
Paraben Nedir?
Kullanılan birçok ilaç, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerini uzun süre kullanmak için içeriklerinde katkı maddelerinin olduğunu neredeyse herkes biliyordur. Paraben maddesi de bu katkı maddelerinden biri olurken, ürünlerin daha uzun süre kullanılmasını sağlayan ve raflarda uzun süre muhafaza edilmesini sağlayan bir maddedir. Zararlı bir madde olmasından dolayı, paraben hakkında bilgisi olan kişiler paraben içerikli ürünleri kullanmamaya gayret etse de, geniş kapsamlı bir kullanıma sahip olmasından dolayı, parabensiz bir yaşam neredeyse olanaksızdır. Bunun yanı sıra paraben olmayan ürünler de piyasada mutlaka vardır. Bu nedenle alışveriş yaparken mutlaka ürünlerin arkasında yer alan içindekiler kısmı okunmalı ve paraben ifadesi yer alan ürünler tercih edilmemelidir.
Parabenin Özellikleri Nelerdir?
Paraben kimyasal madde özelliğine sahip olan ayrıca koruyucu özelliği nedeniyle pek çok kozmetik ve ilaç endüstrisinde önemli bir yer edinmiş olan maddelerden biridir. Kullanılan pek çok ilaç içerisinde yer alması, ilaç kullanmak zorunda kalanları bazı yan etkilere maruz bırakmaktadır. Ucuz bir koruyucu kimyasal medde özelliğinde olmasından dolayı üretici firmalar tarafından sıkça tercih edilirken, bir anlamda insan sağlığı da hiçe sayılmış olmaktadır.
Paraben Hangi Ürünlerde Bulunur (Kullanım Alanları Nelerdir)?
Üretim sürecinden geçmiş olan ürünlerin uzun süre dayanıklı olarak raflarda satışa sunulması için kullanılan paraben, oldukça geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Şampuandan saç boyasına, kullanılan vitamin ve ilaçlara kadar birçok üründe paraben olduğunu söylemek mümkündür. Şampuanda yer alan diğer maddeleri öğrenmek için sizi buraya alalım. Bu noktada sağlığa olan zararları bilinse de, koruyucu madde olarak kullanılmaya devam etmesi, birçok cilt hastalığına da davetiye çıkarılması anlamına gelmektedir. Genellikle kadınlara yönelik bakım ürünlerinin içeriğinde yer alan paraben, kadınların parabenin zararları açısından daha çok risk taşımalarına neden olmaktadır. Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektörü her geçen yıl zengin çeşitliliğe sahip olarak piyasadaki yerlerini korusalar da, bir yandan da paraben içeren ürünlerin sayısının da artması anlamına gelmektedir.
Parabenin Zararları Nelerdir?
Paraben sadece yetişkinleri ilgilendiren ürünlerde değil, çocuk ve bebekler için kullanılan ürünlerin içeriğinde de yer almaktadır. Bu durumda gelişim çağında olan çocukların bağışıklık sistemlerine zarar vermesine neden olmaktadır. Ayrıca parabenin en ilginç özelliklerinden biri olan kadınlardaki östrojen hormonu ile benzer özellik taşıması, kadınların meme kanserine yakalanma ihtimallerini artırmaktadır. Cilde direkt uygulanan krem, şampuan ve makyaj malzemelerinin içeriğinde yer almasından dolayı, cilt tarafından emilen parabenin cildi tahriş etme, egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarını tetikleyici zararları bulunmaktadır. Aynı zamanda parabenin cilde olan olumsuz etkileri cildin erken yaşlanmasına neden olması, güzellik ürünleri içinde vücuda girişi de bakım konusunda kısır bir döngü içinde bulunulmasına neden olabilmektedir.