Gazlı (Asitli) İçecekler Hakkında Bilgi; Gazlı İçecek Nedir? Bileşenleri ve Zararları Nelerdir?

Gazlı (Asitli) İçecekler Hakkında Bilgi; Gazlı İçecek Nedir? Bileşenleri ve Zararları Nelerdir?

Gazlı veya asitli de dediğimiz içecek türleri ne yazık ki günümüzde tüketimi oldukça fazla olan içecekler arasındadır. Ne yazık ki diyoruz çünkü asitli içeceklerin faydalı hiçbir yanı bulunmamaktadır. Tüketimi bebeklik çağına kadar inebilen bu içecekler diş çürükleri, obezite, diyabet gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri yazımızda okuyabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Gazlı içecekler diğer bir ifadeyle asitli içeceklerson yıllarda oldukça fazla tüketilmektedir. Bu sık kullanıma bağlı olarak da çeşitli sağlık sorunlarında artış görülmeye başlanmıştır. İçeriğinde bol miktarda şeker barındıran içecekler, vücuda ciddi hasarlar vermektedir. Ayrıca içerisindeki çok miktarda asit, mide asidi salgısında bozulmaya neden olarak rahatsızlıklara sebebiyet verir. Gazlı içeceklerin, pH dereceleri insan vücudunun ihtiyaç duyduğu pH değerlerden farklıdır.

Hem bu nedenle hem de yüksek asit oranları nedeniyle diş çürüklerine ve kemiklerde erozyona neden olduğu bilimsel olarak açıklamıştır. Bu durum herkes tarafından öğrenilmesine rağmen asitli içeceklerin tüketilmesi her geçen gün artmaktadır. Kimilerinin içeriklerinde ne olduklarına dair detaylı bir bilgi yoktur.

[renkbox baslik="Eroin Nedir? Tarihçesi, Kullanım Alanları ve Zararları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/eroin-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/eroin-nedir-tarihcesi-kullanim-alanlari-zararlari.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bu gibi birçok nedenden dolayı gazlı içeceklerin tüketimini azaltmak; mümkünse sonlandırmak gereklidir. Özellikle fast food beslenme biçiminin yayılmasıyla beraber asitli içecek kullananlardaki artış; çeşitli yasal düzenlemeler, toplumsal teşviklerle durdurulmaya çalışılmalıdır.

Gazlı (Asitli) İçecek Nedir?

Gazlı (Asitli) İçecek Nedir?İçeriğinde çeşitli zararlı maddeler bulunduran, asit ve şekerle zenginleştirilen, farklı aromalarda ve renklerdeki içeceklerdir. Üreticiler bu asitli içecekleri çeşitli maddeler kullanarak hazırlamaktadır. Her biri de içeriklerinin bir kısmını gizli tutmaktadır. Gazlı içeceklerin vücuda birçok zararları vardır. Son zamanlarda light ve şekersiz gibi kalori değeri daha düşük olanları üretilmiştir ama bunlarında zararlı kategorisinde yer aldığı unutulmamalıdır.

Gazlı İçeceklerin Zararları Nelerdir?

Gazlı İçeceklerin Zararları Nelerdir?Artık çoğu kişi gazlı içecekleri su niyetine tüketmeye başlamıştır. Gazlı içecek kullanımının artmasıyla su, süt, süt ürünleri gibi içeceklerin ve besinlerin tüketimi azalmıştır. Tüm bunlara, gazlı içeceklerin zararlı bileşenleri de eklenince ciddi zararlar ortaya çıkmıştır.

Gazlı içeceklerin hiçbir besleyici değeri bulunmamaktadır. Geçici tokluk hissi veren, şişkinlik sağlayan bu içecekler kolay acıkmaya neden olurlar. Şeker oranının ani iniş çıkışları tetiklediği de bilinmektedir. Gazlı içeceklerin osteoporoz, diş çürüğü, şişmanlık, kemik erimesi, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklara sebebiyet verdiği belirlenmiştir. Kilo alımını şiddetli şekilde hızlandırdığı da bilinmektedir.

Gazlı İçeceklerin Bileşenleri Nelerdir?

Gazlı İçeceklerin Bileşenleri Nelerdir?Fosforik Asit: Vücuda alınan kalsiyumun emilimini azaltan, osteoporoz, diş ve iskelet sisteminin güçsüzleşmesine sebep olan bir maddedir. Mide içerisindeki hidroklorik asidi etkisizleştirerek sindirimin zorlaşmasına neden olur. Böylelikle besinlerin faydalı maddelerini vücut alamaz.

Şeker: Şekeri en fazla tüketen sektör, gazlı içecek sektörüdür. Bu içecekler içindeki şeker, insülin seviyesinde, tansiyonda, kolesterolde artışlara neden olmaktadır. Şeker hastalığının en büyük tetikleyicilerinden biridir. Kişilerin günlük alınması gereken şeker miktarının %100’e yakını gazlı içeceklerin içinde bulunur. Tüm etkenlerin sonucunda da kilo alımında ciddi artışlar görülür.

Aspartam: Diyet içeceklerde ve tablet olarak satılan tatlandırıcılarda bulunur. Tek kullanım amacı tat vermesidir. Aspartam kullanan kişilerde, sorunlu doğumlar, şeker hastalığı, epilepsi gibi ciddi rahatsızlıkların görüldüğü tespit edilmiştir. Bunun yanında 90’a yakın yan etki görülmüştür. Aspartam içeren ürünlerde kanserojen etkiler görülmektedir.

Kafein: Özellikle böbreküstü bezlerinin çalışma prensiplerini bozan kafein maddesi, uykusuzluk, yüksek tansiyon, sinirlilik, kalp ritminde bozukluk gibi etkilere neden olmaktadır. Kanserin farklı çeşitlerine de sebep verdiği belirlenmiştir. Obezite ve kemik rahatsızlıklarının sıklıkla görüldüğünü de birçok araştırmacı tespit etmiştir. Gazlı içecek kullananlarda bu tür rahatsızlıklar daha erken yaşlarda görülmeye başlanmış ve hızlıca yayılmıştır.

Gazlı içecekler tüketmek yerine kültürümüzde daha çok yeri olan ve sağlığa da faydalı, süt, süt ürünleri, doğal sıkılmış meyve suları tüketmek daha doğru bir davranış olacaktır. Günümüzde en çok gençlerin tükettiği gazlı içecekler, çocukluk döneminden başlayarak alışılmaya başlanan zararlılardır. Bu nedenle çocuklara gazlı içeceklere alışmamaları konusunda gerekli özen gösterilmelidir. Gazlı içecek yanında tüketilen sağlıklı besinler de içeceğin etkisiyle beraber faydasını kaybedecektir. Özellikle çocuklara yemek yeme karşısında gazlı içecek sunmaktan kaçınmalısınız.

Okur Yorumları