Tahin Nedir? Nasıl Yapılır? Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

Tahin Nedir? Nasıl Yapılır? Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

Tahin, hammaddesi olan susamın tuzlu suda bekletilerek kabuklarından ayrılması ve kavrulup ezilmesi ile elde edilen şifalı bir besindir. Lübnan ve Filistin mutfaklarında sıkça kullanılan tahin, ülkemizde de çeşitli şekillerde ve sevilerek tüketilmektedir. Susam, yağ ve protein açısından zengin içerikli bir besin olduğundan tahin de aynı özellikleri göstermektedir. Bu yazımızda size tahinin yapılışı, faydaları ve zararları olmak üzere tüm ayrıntılarından bahsedeceğiz.

Yasemin Saygın

Hammaddesi susam olan tahin, uzun bir işlemin ardından sofralardaki yenilen halini almaktadır. Tahinin yapılabilmesi için susamın ezilmesi gerekmektedir. Bunun için susam taneleri büyükçe tuz yataklarına yatırılmaktadır. Tuzun su ile karışması sonrasında susam kabuklarından ayrılır ve su yüzeyine çıkar.

Yaklaşık 10 saat süren tuzda bekletme süresinin ardından sudaki susamlar süzülür ve kurumaya bırakılır. Kuruyan susamlarında ezilmesi ile tahin elde edilir. Sıvı bir besin maddesi olmasına karşın hafif yoğun kıvamda olan tahin, pekmez ile en çok yakıştırılan yiyeceklerden biridir. Lezzetinin yanı sıra, insan sağlığına olan faydaları ile bilinir. 

[renkbox baslik="Dut Pekmezi Nedir? Nasıl Yapılır? Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/dut-pekmezi-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/dut-pekmezi-nedir-nasil-yapilir-kullanim-alanlari-ve-faydalari-nelerdir-960x560.jpg" renk="siyah" yenisekme="evet"][/renkbox]

Özellikle kahvaltı öğünlerinin vazgeçilmezlerinden biri olarak kış aylarında tüketildiğinde hastalıklara karşı korunmak tahin ile mümkün olmaktadır. Yoğun tadından dolayı tek başına çok fazla tercih edilmeyen bir besin olarak, pekmez ve bal gibi besleyici yiyeceklerle karıştırılarak yenir. Tahin helvası ise, tahinden yapılan ve yine oldukça çok sevilen yiyecekler arasındadır.

Tahin Nedir?

Tahin Nedir?

Susamın öğütülme işlemi ardından elde edilen ve oldukça yağlı bir besin maddesi olan tahin, sindirimi zor, ancak besleyiciliği oldukça yüksek bir besin maddesidir. Rengi açık kahverengi tonlarındadır. Tahinin içeriğinde yer alan pek çok faydalı vitamin ve bileşen insan vücudu için doğal antioksidan değerindedir. Özellikle demir vitamini ve kalsiyum açısından son derece zengindir.

Tahin Nasıl Yapılır?

Tahin Nasıl Yapılır?

Susamdan yapılan tahinin son halindeki gibi pürüzsüz şekle ulaşması için ilk aşamada susamlar tuza yatırılmaktadır. Bu işlem susamın kabuklarından ayrılmasını sağlamaktadır. Toplamda 8-10 saatlik tuzda bekletme işleminin ardından kabukların suyun dibine çöktüğü görülecektir. Susamlar ise su yüzeyine çıkacaktır. Bu susamlar sudan çıkarılarak kurutulur ve iyice ezilerek tahin ortaya çıkarılır. Kıvamı akışkan olacak şekilde yoğun olan tahin, pekmez üzerine dökülerek yenir.

Tahinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Tahinin Kullanım Alanları

Son derece faydalı olan tahin birçok şekilde tüketilmesi mümkün olan bir yiyecektir. En çok tahin helvası olarak tüketilen besin, pekmez ile buluştuğunda ise besleyiciliği daha da artmaktadır. Sadece Türk mutfağında değil, dünya mutfaklarında benimsenmiş bir besin maddesi olarak değişik şekillerde kullanım alanına sahiptir.

Birçok ülkede et ve sebzelerin kızartılması aşamasında kullanılırken, Çin’de doğum yapmış kadınların doğum sonrası çabuk toparlanmaları amacıyla tercih edilmektedir. Hindistan’da ise; tahin ile yüz masajı yapılmakta ve bu işlemin vücut sıcaklığını düşürücü etkisinin olduğuna inanılmaktadır.

Ülkemizde ise tahinin geleneksel kullanım şekli pekmez iledir. Tahin ile pekmez her yaştaki insan için iyi bir enerji kaynağı niteliğindedir. Bu sebeple tahini sadece kahvaltı besini olarak sınırlamayıp, pek çok salata ve yemeklerde de kullanarak yararlarından daha çok istifade etmeyi mümkün hale getirebiliriz.

Tahinin Faydaları Nelerdir?

Tahinin Faydaları Nelerdir?

Pek çok kişinin severek tükettiği tahin, içerdiği vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirici bir vitamin deposudur. Hücrelerin doğal yapılarını koruma özelliğine sahip olan tahin, açık yaraların da çabuk iyileşmelerini sağlamaktadır.

Kanserden korunmak için uzmanlar tahin tüketilmesini önermektedir. Ayrıca kalp ve damar sağlığına katkısı büyük olan tahin ile parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak mümkündür. Gözlerin görme gücünü artıran tahin, vücuttaki pek çok zararlı toksin ve maddenin de atılmasına olanak sağlar.

[renkbox baslik="Nar Ekşisi Nedir? Nasıl Yapılır? Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/nar-eksisi-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/nar-ekisi-nedir-nasil-yapilir-960x560.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

E vitamini bakımından en zengin yiyeceklerden biri olan tahin, vücut sağlığı için olması gereken tüm özellikleri taşımaktadır. Vücut için enerji kaynağı niteliğinde olan E vitamini sayesinde enerjik bir bünyeye sahip olmak mümkündür. Yeni doğum yapmış olan kadınların sütünü artırıcı özelliği vardır. Kolesterol değeri sıfır olan tahin, mide sorunlarını azaltırken, geç sindirilmesi ile de uzun zaman tok olmayı sağlar.

Tahinin Zararları Nelerdir?

Tahinin Zararları Nelerdir?

Tahin ideal ölçüsünde tüketildiği takdirde zararın aksine vücut için şifa özelliğinde olan bir yiyecektir. Çok aşırı tüketilmesi sonucunda bazı zararları ile karşılaşılması söz konusudur. Şeker içeriğinin yüksek olmasından dolayı, şeker hastası olanların tahin tüketimi konusunda oldukça dikkatli olmaları gerekir.

Hamile bayanların tahini, ölçüyü kaçırmadan yemeleri gerekir. Aksi halde tahinin aşırı yenmesi anne karındaki bebekte kalıcı sorunlara yol açabilir, tahinin vereceği enerji ile uykusuzluk sorunu çekilebilir. Kış aylarında aşırıya kaçmamak koşulu ile düzenli olarak tüketmek vücut direncinin artmasını sağlayacağı için hasta olmadan bir kış mevsimi geçirmek mümkün olacaktır.

Tahin Evde Nasıl Yapılır?

Tahin Evde Nasıl Yapılır?

Faydaları ile gözde bir besin maddesini hazır almak yerine, evde hazırlayarak tam anlamıyla faydasından emin olabilirsiniz. Bunun için bir miktar susam ve sıvı yağ gerekli malzemelerdir. Ev yapımı tahinler, hazır alınan tahinlere nazaran daha kolay ve katkısızdır. 

Tava içerisinde kavrulma işlemine tabi tutulan susamlar bir süre soğumaya bırakılır. Ardından soğumuş olan susamlar mutfak robotunda çekilir. Ezilmeye başlayan susamların üzerine yavaş yavaş sıvı yağ eklenerek robotta çekme işlemine devam edilir. Sıvı yağ miktarı tahinin olması istenen kıvama gelene kadar eklenebilir ya da azaltılabilir. Ev yapımı tahinin daha da sağlıklı olması için sıvı yağ olarak zeytinyağı tercih edilebilir.

Tahini, tadının yoğun olması nedeniyle pekmez gibi yakışan besinlerle beraber tüketilmeyi tercih ederiz. Genellikle kış aylarında tüketilen tahin, gribe karşı savaş açmış durumdadır.
Tahini ne şekilde tüketiyorsunuz?
Tahini kullanarak yaptığınız bir tarifi paylaşır mısınız?
Evde tahin yapmayı denediniz mi? Deneyiminizi paylaşır mısınız?



Okur Yorumları
  1. Pekmezle karıştırılıp yendiğinde tam bir enerji deposu oluyor.