Binomial adı Prunus cerasus olan vişne, ekşimsi tadı ve muhteşem görünümüyle herkesin sevdiği meyvelerden biridir. Görünüş olarak kiraza benzeyen meyve kirazdan oldukça farklıdır. Özellikle tat farkı ve görünümü ile ayrım yapılması çok daha kolaydır. Anavatanı Hazar Denizi civarı olan vişne en çok Balkanlar’da görülmektedir. Buradan sonra ise en çok Türkiye’de yetiştiği biliniyor.
Yurt dışına bilhassa Avrupa’ya Türkiye aracılığıyla ulaştırılan vişne, Türk halkı tarafından da çok sevilmektedir. Özellikle reçeli, kahvaltı sofralarının olmazsa olmazıdır. En fazla 8 metreye kadar büyüyen vişne ağacı, ayırt etmeyi bilmeyenler için kirazla benzerlik göstermektedir. Kirazın meyveleri daha iri ve koyu renkli olurken; vişne daha küçük ve açık renklidir.
[renkbox baslik="Kivi Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/kivi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/06/kivi-nedir-faydalari-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
Kiraz ağacının aksine vişne ağacı biraz daha küçüktür. Yaklaşık 4 yaşına gelen vişne ağacı yavaş yavaş meyve vermeye başlamaktadır. 4-5 yaşından 50 yaşına kadar mevsimi geldiğinde vişne ağacından verim elde edebilmek mümkündür. Yaşıyla orantılı olarak meyve bolluğu da fazla olmaktadır.
Vişne Nedir?
Gülgiller (Rosaceae) familyasından olan vişne, yaklaşık 50 yıl ömrü olan bitkilerden biridir. Kırmızı ve çiftli meyve veren ağaç, yaklaşık 35 yıl boyunca ürün verebilmektedir. Kuzey Anadolu Dağları ve Hazar Denizi arasında kalan bölgede ortaya çıkan vişnenin oldukça köklü bir geçmişi vardır. Bilhassa Hazar civarında bulunan Türkler tarafından kullanılan vişne aynı zamanda Balkan Türklerinin de geleneklerinde yerini almış bir meyvedir. Dolayısıyla Anadolu’da da sevilmektedir. İran merkez olmak üzere Türkmenistan üzerinden Avrupa'ya yayıldığı söylenen vişnenin bugün Türkiye’den ithal edildiği bilinmektedir.
Vişnenin Çeşitleri Nelerdir?
Türkiye’de hemen her türü yetişen vişnenin dünyanın pek çok noktasına ihracatı yapılmaktadır. Temmuz ayında meyve vermeye başlayan vişne, çeşitlerine göre tadı değişen bir bitkidir. En sevilen vişne çeşidi Kütahya vişnesidir. Halk arasında mutfaklarda tercih edilen de bu vişne türüdür. Meyvesi kalp şeklinde olan vişne türünün sulu ve mayhoş bir yapısı olduğu bilinmektedir.
[renkbox baslik="Kavun Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/kavun-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/10/kavun-meyvesi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Amerika’da yaygın olarak üretilen montmorency ise vişnenin bir başka türüdür. Dalları yere yakın, sarkık duran bu ağacın meyveleri de açık kırmızı renklidir. Bununla beraber bu meyvelerin üzerinde koyu kırmızı benekler bulunmaktadır. Koyu kırmızı renkte, mayhoş ve bol sulu olan Macar vişnesi; eti yumuşak, kendisi dolgun, bolca meyve suyu üretilen Katırlı vişnesi; her yıl düzenli olarak meyve veren Heimanns rubin vişnesi de bilinen diğer vişne türleridir.
Vişnenin Özellikleri Nelerdir?
Yaklaşık 50 yıl ömrü olan vişne ağacı, düzenli bakım yapıldığında her yıl Temmuz ayında meyve verebilmektedir. Bulunulan bölgeye ve mevsime göre farklılık gösteren meyveler, farklı tatlarda ve renklerde olabilmektedir. Vişnenin bol su içereni ve ince kabuklusu daha makbuldür. Bu nedenle özellikle Kütahya ve Katırlı vişneleri daha çok sevilmektedir. Mutfaklarda birbirinden farklı alanlarda kullanılan vişnenin kaliteli olması lezzet açısından oldukça önemlidir. Tam olgunluğa ulaşan vişne, ağaçtan dökülmeden toplanmalıdır. Toplama işleminin el ile yapılması özellikle önemlidir. Aksi halde meyve ezilecektir. Bunun yanında vişnenin lekesinin ellerden bir süre çıkmadığı da unutulmamalıdır.
Vişne Nasıl Yetiştirilmektedir?
Ilıman iklimlerde yetişmeyi tercih eden vişne, yaz mevsiminin serin olduğu iklimlerde daha kolay verim verir. Yaz mevsiminde meydana gelen kuraklıklarda kolay kuruyan bitki aynı zamanda çok soğuk olduğunda da kolay çürümektedir. -40 derecenin altında olan soğuklar vişne ağacının çürümesine, dondan etkilenmesine neden olmaktadır. Çiçek açtıktan sonra en fazla -2 dereceye dayanabilen ağaç, ilkbahar mevsiminde çiçeklenmeye başlar. Henüz çiçeklenmeden su istese de çiçek açmaya başladığında sudan uzak kalmasında yarar vardır. Fazla su, meyve verimini azaltmaktadır. Aynı zamanda nem oranının yüksek olduğu mekanlarda vişne ağacında mantar sorunu ortaya çıkmaktadır.
Vişne Hangi Topraklarda Yetişir?
Toprak seçiciliği çok bulunmayan vişnenin kumlu, killi veya kireçli topraklarda rahatlıkla ürün verebildiği ortaya çıkmıştır. Bununla beraber drenajı iyi, derin kazılmış topraklar vişnenin bereketini artırmaktadır. Toprağın mineral bakımından zengin ve organik olması oldukça önemlidir. Bu şekilde ağacın gelişme süreci de çiçeklenme süreci de oldukça hızlı olmaktadır. Dolasıyla beslenen ve dilediği gibi serpilen ağacın meyvesi de bir o kadar çok olacaktır. Toprağın hafif ve geçirgenliğinin fazla olması da vişne ağacı dikileceği zaman dikkat edilmesi gereken unsurlardan birkaçıdır.
Vişnenin Faydaları Nelerdir?
Bağışıklık sistemini oldukça güçlendiren vişne, vücudun hastalıklarla daha rahat savaşmasını sağlamaktadır. İçinde bulunan demir, kalsiyum ve fosfor sayesinde şifalı kabul edilmektedir. Sağlıklı beslenmeyi desteklemesinin yanında kişinin kilo vermesini de kolaylaştırmaktadır. Yaz aylarında buz gibi meyve suyu yaparak içtiğimiz vişnenin diğer faydaları şunlardır;
- Vücudun negatif enerjiden sıyrılmasını ve gevşemesini sağlayan vişne, uykusuzluk sorununa da birebirdir.
- Bağışıklık sisteminin güçlendirir. Bağışıklık sisteminin güçlendirmenin diğer yollarını öğrenmek için buraya bakınız.
- Yaşlanma karşıtı bir meyvedir.
- Göz sağlığında faydalıdır.
- A ve C vitamini açısından zengindir.
- Sinir sistemine iyi gelir, stresi azaltır.
- Su çiçeği, kabakulak ve kızamık gibi hastalıkların oluşma ihtimalini düşürür.
- Kalp damar sağlığına iyi gelir.
- Kanser hücrelerinin büyümesini engeller veya yavaşlatır.
- Kolesterolü düzenler.
- Parkinson hastalığına karşı koruyucu özelliktedir.
- Lif açısından zengin olduğundan, bağırsakları düzene sokar.
- Beyin sağlığı için iyidir, alzheimer gibi hastalıklara ve unutkanlığa iyi gelir.
Vişnenin Yan Etkileri Nelerdir?
Vişnenin fazla tüketilmesi durumunda kişide mide yanmasına neden olduğu bilinmektedir. Asit oranı yüksek olan meyve, midenin gaz ve asit üretimini artırmaktadır. Dolayısıyla mide yanması doğabilecek olumsuz sonuçlar arasındadır. Böbrek yetmezliği ve kalp sorunu olan bireylere tavsiye edilmeyen vişne aynı zamanda bağırsaklar üzerinde de olumsuz etkiye neden olabilmektedir. Fazla miktarda vişne tükettiğinizde ishal olmanız kaçınılmazdır
Vişne ekşi olmasa güzel bir meyve ama neyse. Birçok faydası olduğunu söylerlerdi çok inanmazdım.
Reçeline bayılırım ama yaz aylarında meyve suyundan asla vazgeçmem