Kereviz Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kereviz Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kereviz, zeytinyağlı yemek sevenlerin ilk tercih ettiği sebzelerden biridir. İnanılmaz şekilde şifalı ve verimli bir bitki olan kerevizin hemen her yeri tüketilebiliyor. Yumru şeklinde olan kökü, yaprakları, sapı, tohumu ve suyu olmak üzere, her kısmı ayrı şifa kaynağı olan bir bitki. Eğer siz hala kerevizle tanışmadıysanız, kerevizin faydalarını ve nasıl tüketildiğini anlattığımız bu yazıya mutlaka bakmalısınız.

Yasemin Saygın

Yenilebilir sebzelerden birçoğu sağlık açısından çok faydalıdır. Kereviz de faydalı sebzeler arasında yer edinmeyi başarabilmiştir. Yakın zamana kadar Türk mutfağında çok geniş bir yere sahip değilken; sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmenin artmasıyla birlikte kereviz gündemde olmayı başarmıştır.

Kereviz, düşük kalorili yiyecekler arasında yer aldığından diyet yaparken de rahatlıkla tüketilebilir. Tam bir besin kaynağı olan kereviz, K ve A vitaminleri bakımından zengindir. İyi bir antioksidan olan kereviz, insan vücudunu birçok hastalığa karşı korumaktadır. Kilo verme dönemindeyseniz hem vücudun güçten düşmesini engellemek hem de düşük kalorili bir öğün yapmak için kerevizi tercih edebilirsiniz.

[renkbox baslik="Yaban (Bayır) Turpu Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/yaban-bayir-turpu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/yaban-turpu-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]

100 gramlık kerevizin kalorisinin 16 olduğu bilinmektedir. Kereviz sodyum ve potasyum bakımından da zengin bir sebzedir. Bu kadar faydalı bir besinin zararlı yönlerinin olabileceği düşünülmez ama her şey gibi kerevizin de kararında tüketilmesi önemlidir. Kereviz zararsız özelliği sebebiyle bebeklerin beslenme programlarında bile yer etmiştir.

Kereviz Nedir?

Latince ismi Apium graveolens olan kereviz Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Yoğunlukla kuzey ve batı Avrupa'nın sahil bölgelerinde yetişmektedir. Kereviz bitkisinin boyu bir-iki metreye kadar çıkabilir. Bitkinin çiçekleri, krem rengine benzer renkte ve yaklaşık 3 mm çapındadır.

Kerevizin Özellikleri Nelerdir?

Kereviz bitkisinin yaprakları ve kökleri yenebilmektedir. Bitkinin boyu 2 metreye kadar uzayabilmektedir. Üzerinde yer alan çiçekler, 3 mm çapında, krem rengi gibi bir renge sahiptir. İki yıllık bir bitki olan kerevizin çiçekleri, genelde 3 mm çapındayken nadir olarak 6 mm kadar olabilmektedir. Kerevizin anavatanı Doğu Akdeniz ülkeleridir. Bitkinin hasat zamanı Mayıs ayından başlar ekim ayına kadar devam eder. Oldukça büyük olan meyvesi ise, patatese benzer ve birçok yemek türünde kullanılabilir.

Kerevizin Çeşitleri Nelerdir?

Kerevizin yaprak ve kök kerevizi olmak üzere iki türü vardır. Yaprak kerevizin kökü küçüktür, oldukça uzun olan yaprakları tüketilmek için uygundur. Kök kerevizin ise yumru şeklinde olan bir kökü vardır. Genelde haşlanarak yenilen kök kerevizin yaprakları daha kısadır. Fakat yetiştiği yöre ve küçük farklılıklar göz önünde bulundurulduğunda; Çanakkale kerevizi, şark kerevizi ve Çin kerevizi gibi çeşitlerinin olduğunu söyleyebiliriz.

Kerevizin Faydaları Nelerdir?

Maydanozgiller ailesinden olan kereviz özellikle Akdeniz usulü beslenmeyi sevenlerin tercihidir. Kalorisi düşük olan kereviz genellikle zeytinyağlı yemek olarak yapılır. Sağlık açısından gerekli birçok vitamini bünyesinde barındıran kerevizin belli başlı faydaları şu şekildedir;

  • Kereviz romatizma kaynaklı ağrıların giderilmesinde etkilidir.
  • Akciğer enfeksiyonu yaşayan kişiler, tedaviye destek amaçlı kereviz yemelidir.
  • Sivilce sorunlarının düzeltilmesinde etkilidir.
  • Kerevizin sakinleştirici etkisi olduğu bilinmektedir. İçindeki uçucu yağlar, sinir sisteminin sakinleşmesinde etkilidir.
  • Stres seviyesini en aza indiren kerevizin, sap kısmı ise rahat bir uyku için idealdir.
  • Lifli bir sebze olan kereviz, sindirim sisteminin düzenlenmesine olanak sağlar.
  • İçeriğinde yoğun miktarda su barındıran kereviz, vücuttaki gereksiz maddelerin atılmasına yardımcı olur.
  • Düzenli olarak tüketilen kereviz göz sağlığının korunmasına olanak sağlar. İçindeki yoğun A vitamini, görme sorunlarını gidermekte, gözlerin korunmasında etkilidir.
  • Kötü kolesterolün dengelenmesinde, kan basıncının azaltılmasında kereviz faydalı olabilmektedir.
  • Kerevizin cinsel sorunları giderdiği yönünde araştırmalar yapılmış ve olumlu sonuçlanmıştır.
  • Vitamin deposu olan kereviz vücudu başta meme kanserine olmak üzere birçok kanser türüne karşı da korumaktadır. Meme kanseri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
  • Kanı temizler.
  • Sivilceleri gidererek, daha temiz ve parlak bir cilde ulaşmanızı sağlar.
  • Karaciğer sağlığı için çok faydalıdır.

Kereviz Nasıl Kullanılır?

Kerevizi çiğ olarak rendeledikten sonra içine yoğurt ve ceviz ekleyerek salata şeklinde tüketebilirsiniz. Hafif acımsı bir tadı olduğundan ısırarak doğrudan tüketmek zordur. Bir diğer alternatif olarak kereviz yemeği yapılabilir. Özellikle zeytinyağlı olarak yapılan kereviz dolması ve diğer yemek türleri sağlık için birebirdir. Bunlardan başka kereviz çorbası ve salatası da yapılabilir.

Yiyecek olarak tüketilmesinin yanında kerevizin suyundan da faydalanmak mümkündür. Kerevizin faydalı olan bir diğer kısmı da kereviz tohumudur. Kereviz tohumunun kanserle mücadele etme özelliği bilinmektedir. Sebzenin tohumunun içinde poliasetilenler ve phthalates bileşenleri bulunmaktadır. Bu bileşenler tümörlerle aktif olarak savaşmaktadır.

Kereviz tohumu çayını hazırlamak için bir büyük bardak suya ve bir çay kaşığı kereviz tohumuna eklemeniz yeterli olacaktır. Suyun içine kereviz tohumu eklenip kaynatılmalıdır. Kaynadıktan sonra süzülür ve sıcak olarak içilir. Günde bir fincan kereviz tohumu çayı içilirse vücut kansere karşı korunabilir.

Kereviz Suyu Nasıl Hazırlanır?

Kerevizin kalp damar sağlığı için faydası, kolesterolü dengede tutması ile doğrudan alakalıdır. Yapılan araştırmalar da kereviz suyunun bu dengeyi sağladığını göstermiştir. Kereviz suyunun içilmesi ile safra asidinin salgılanmasında artış görülür. Bu safra asidi, kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olacaktır. Kereviz suyunu günde bir bardak içmek yeterlidir. Kaynayan suyun içine bir miktar kereviz eklenerek çok az daha kaynatılmalıdır. Kereviz hafif yumuşadıktan sonra ocaktan alınıp, suyu süzülür. Su içilebilecek ısıya geldiğinde hafif ılık olarak tüketebilirsiniz.

Kerevizin Yan Etkileri Nelerdir?

Kereviz çok faydalı bir sebze olmasına karşın bazı durumlarda kullanmaktan kaçınılması gerekmektedir. Eğer sindirim sisteminizde sıkıntı varsa ve ishal durumu yaşıyorsanız; kerevizden uzak durmalısınız. Kereviz idrar söktürücü etkisi olan bir sebzedir ve ishalken tüketildiğinde ishal sorununu daha da büyütebilir. Lif bakımından zengin olduğu için ishale, gaz ve karın ağrısına yol açabilir.

Sinir sistemiyle alakalı ameliyat hazırlığında olanların 10 gün öncesinden kereviz tüketimine son vermesi gerekmektedir. Kereviz aşırı tüketildiğinde fazla alınan vitaminlerin karaciğeri ve sindirimi yorduğu bilindiğinden zararlı olabilir. Kerevizin hamilelerde ve emziren annelerde kullanımına yönelik net bir çalışma yoktur. Makul miktarda tüketildiğinde sorun olmayacağı kabul edilir ama yine de kullanım öncesi doktora danışmakta yarar vardır.

[renkbox baslik="Süpürge Otu (Funda Bitkisi) Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/supurge-otu-funda-bitkisi-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/supurge-otu-hakkinda-bilgi.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Emziren anneler bir süre kerevizden uzak durmalıdır. Kereviz gaz yapan bir sebze olduğundan emen bebeğe de gaz rahatsızlığı verebilir. Kerevizin faydalarını alabilmek için en doğrusu makul miktarda ve doğru şekilde tüketmektir. Doğru pişirme yöntemi ile belirli bir porsiyonda tüketilen kerevizin zarar vermesi olası değildir.

Kereviz vücuttaki iltihap ve enfeksiyonu geçirir, sinir sistemine iyi gelir, kalorisi düşük olduğundan diyet listelerinin en önemli elemanıdır.
Kereviz yemeklerini sever misiniz, ne sıklıkla yapıyorsunuz?
Kereviz yetiştirmek isteyenlere işin püf noktalarını paylaşır mısınız?
Kerevizden hangi yemekleri yapıyorsunuz?
Düzenli olarak kereviz tüketenler kendilerinde hangi olumlu gelişmeleri gözlemlediler?



Okur Yorumları
  1. Kerevizi pek sevmesem de ayda bir kere de olsa tüketmeye özen gösteriyorum.