Sarımsak Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sarımsak Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kokusuyla insanları kendinden uzaklaştıran, sağladığı faydalarla kendine hayran bırakan sarımsağı daha yakından tanımanızın sizin yararınıza olacağını düşünüyorum. Hasta olup, günlerce o ağır ilaçları kullanmaktansa, doğal bir antibiyotik olan sarımsağı mutfağımızın vazgeçilmezi yapmak daha akıllıca bir iş olacaktır. Bilmeyenler için sarımsağın faydalarını, özelliklerini ve çeşitlerini yazımızda anlattık.

Yasemin Saygın

Sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Antibiyotik niyetine tüketilebileceği söylenen sarımsak, vücudu enfeksiyonlardan korumaktadır. Ancak mide hastası olan kişiler dikkatli tüketmelidir. Özellikle reflü sorununda artışa neden olabilmektedir. Sarımsağın Mısır Piramitlerinin inşa edilmesi gibi çok eski süreçlere kadar uzanan derin bir geçmişi vardır. Sarımsak aslen Orta Asya’ya mensuptur. Uzun yıllardır birçok kültürel bölgede ilaç olarak kullanılmıştır.

18. yüzyılda Fransa sınırları içerisinde, birçok ölüme neden olan veba hastalığından korunmak için şarap ile karıştırarak tüketilmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nda ise askerlerin soğuktan kangren olmasını önlemek amacıyla sarımsak tüketmeleri sağlanmıştır. Sarımsak kurutulmuş ya da taze olarak tüketilebilir. Ayrıca sarımsak yağını da çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz.

[renkbox baslik="Kudret Narı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/kudret-nari-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/kudret-nari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Taze olarak kullananlar günlük 2 diş, kurutulmuş olarak kullananlar 1200 miligrama kadar, yağından faydalananlar ise 0,12 ml tüketebilir. Böylece sarımsağın tüm faydalarından yararlanmak mümkündür. Aşırı tüketmemek önemlidir. Midede sorunlara neden olabilir.

Sarımsak Nedir?

Sarımsak, Alliaceae familyasına mensup, Allium cinsinden, soğanlı bir bitki çeşididir. Oldukça yoğun kokulu ve sert bir tada sahiptir. Soğan, pırasa ve yabani soğan ile akrabalığı olan sarımsak, doğada yabani ortamlarda yetişmez. Yetiştiriciliği yapılarak elde edilir. En kaliteli sarımsaklar, germanyum ve selenyum bakımından zengin topraklarda yetişen sarımsaklardır.

Sarımsağın Çeşitleri Nelerdir?

Sarımsak yetiştirildiği toprağa, tadına, kokusuna göre farklı isimler almıştır. Bilinen bazı sarımsak çeşitleri şu şekildedir;

  • Kastamonu Sarımsağı: Pembe - beyaz kabuklu, tadı acı, kışa dayanıklı olan bu sarımsak türü iç ve dış piyasada en fazla aranan ürünler arasındadır.
  • Edirne Sarımsağı: Bej veya beyaz kabuklu, ağırlığı 25 gr kadar olan, sıkı başlık sarımsak çeşididir. Trakya ve Marmara yöresinde yetiştirilmektedir.
  • Balıkesir Sarımsağı: Beyaz üzerine kirli siyah kabuklu ve gevşek yapılı olan sarımsak türüdür. Fazla dayanıklı olmayan bu türün taze olarak tüketimi yaygındır.
  • Kara Sarımsak: Ülkemizde en çok ekilen sarımsak türü olan kara sarımsak iri dişli ve tadı oldukça acıdır.
  • İspanyol Sarımsağı: Ülkemizde çok yaygın olmaya bu tür genel olarak Avrupa’da yetiştirilmektedir.

Sarımsağın Özellikleri Nelerdir?

Sarımsak bitkisi ortalama olarak 25 cm ile 100 cm yüksekliğine kadar boy atabilmektedir. Yaprak kısımlarında, toprağın altındaki soğancığında ve sap kısımlarında kokulu bir yağ barındırır. Hafif acımsı, yoğun bir tadı vardır ve kokusu da keskindir. Tüketildiğinde kokunun giderilmesi oldukça zahmetlidir ve zaman ister. Bir baş sarımsak içerisinde ortalama 20 diş kadar sarımsak tanesi bulunmaktadır ve her bir sarımsak tanesinin ortalama ağırlığı 1 gramdır.

Türkiye’de Sarımsak Üretimi

Sarımsak, ülkemizde en çok Kastamonu iline bağlı Taşköprü ilçesinde yetiştirilmektedir. Bu sarımsakların raf ömürleri uzundur ve hem tadı hem kokusu keskindir. Taşköprü sarımsağının başka yerlerde yetişmesi için çeşitli yollar denenmiştir ama aynı tat ve koku alınamamıştır. Bu bölgede yetişen sarımsakların birçoğu ilaç firmalarına, antibiyotik üretimi için verilmektedir.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Sarımsak bitki dünyasında çok önemli bir yere sahiptir. Efsanelere konu olan ve Çukurova yöresinde yaşadığına inanılan Lokman Hekim'in, sarımsağı yaptığı ölümsüzlük iksirinin içine kattığı bilinmektedir. Özellikle kış aylarında doğal antibiyotik etkisi yaratan sarımsağın en önemli faydaları şu şekildedir;

  • Yapılan araştırmalara göre sarımsak, kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olan bir besindir. Sarımsak, damar sertliğini azaltabilmektedir. Bunun etkisi ile beraber kalp krizi ve felçler önlenebilmektedir.
  • Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklardan koruduğuna dair yapılan araştırmalarda, en çok hasta olunan Kasım ve Şubat ayları arasında bazı kişilere sarımsak verilmiştir. Sarımsak tüketenlerin hastalıklara daha az yakalandığı tespit edilmiştir.
  • Sarımsak, kanser gibi vücudun savaşmasını gerektiren ciddi hastalıklarda, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilmektedir. Yapılan testlerde sarımsakta anti kanser etkiler tespit edilmiştir. Başka bir araştırmada da çiğ ya da pişmiş sarımsak tüketenlerin kansere daha az yakalandığı belirlenmiştir. Kolon ve mide kanserleri üzerinde etkileri diğer kanser çeşitlerine göre daha fazladır.
  • Hücreleri onararak yaşlanmayı geciktirir.
  • İştah açtığından, kilo alma sorunu olan kişiler yemelidir.
  • Dökülen saçların yerine sürüldüğünde yeniden çıkmasını sağlar.
  • Kan şekerini düşürür, şeker hastalığına iyi gelir.
  • Alzheimer gibi beyin hastalıklarının tedavisinde destek olduğu tespit edilmiştir.
  • Bağırsakların parazitlerden arınmasını sağlar.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Kemiklerin gelişimini destekler ve kemik erimesini önler.

Sarımsağın Yan Etkileri Nelerdir?

Asit oranını tetiklediği için mide rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Bununla beraber şişkinlik ve ağızda koku bırakması gibi durumlara da neden olur. Bu etkiler sıklıkla görülmektedir, nadir olarak görülen yan etkilerse; baş ağrısı, iştahta azalma, baş dönmesi ve yorgunluktur. Sarımsağın en bilinen özelliği kan inceltici olmasıdır. Bu nedenle özellikle ameliyat öncelerinde çok sık tüketilirse; kanın pıhtılaşmasını zorlaştırmak gibi bir etkisi olabilir.

[renkbox baslik="Kapari (Gebre Otu) Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/kapari-gebre-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/kapari-gebre-otu-nedir-nasil-kullanilir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Ayrıca sürekli ilaç kullanıyorsanız ya da belirli bir hastalığınız varsa mutlaka bir uzmana danışarak tüketmelisiniz. Sarımsak, tüberküloz tedavisi için kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları, kan inceltici ilaçlar özellikle de aspirin gibi ilaçların etkisinde değişmelere neden olabilmektedir. Bu tür ilaçlar kullanırken sarımsağı çok sık tüketmemelisiniz.

Sarımsak genelde kalıcı kokusu nedeniyle yemesi zor bir besindir. Fakat sağladığı faydalar öğrenildiğinden beri sofralarımızın vazgeçilmezi olmuştur.
Sarımsağı yemeklerinizde ne sıklıkla kullanıyorsunuz?
Sarımsağın faydası uğruna kokusuna katlananlardan mısınız?
Sarımsağın taze olanını mı, yoksa diş halindekini mi seviyorsunuz?
Evinizde sarımsak yetiştirmeyi denediniz mi?



Okur Yorumları
  1. Sarımsaksız yemeğin tadı çıkmıyor. Sık sık sarımsak kullanıyorum.

  2. Sarımsaksız yaşayamam desem abrtmış olmam sanırım, her derde deva çünkü