Hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme veya yavaş bir metabolizmaya sahip olma insanların hiç de istemedikleri kilolara ulaşmaları sağlamaktadır. Yavaş metabolizma özellikle kadınlarda rastlanan bir sorunken, erkeklerin fazla kilolarının sebebi aşırı yağlı gıdalar ve alkol tüketimidir. Kadınların bir de doğum sonrası kiloları vardır ki o tam bir kabustur. Tüm bu sebeplerle kilo almış olan insanlar bir şekilde bu kilolardan kurtulmaya çalışırlar. Bir kısmı, diyetisyen eşliğinde bu süreci gerçekleştirir ki en doğrusu budur.
Bazı kimseler de kendi imkanları ve doğru bildikleri doğrultuda zayıflamaya çalışmaktadır. Bir anda aç kalıp, hızla kilo verdiğini gören biri doğru yolda olduğunu düşünür ve kendi hazırladığı diyet programına devam eder. Fakat bir süre sonra sağlığında bir takım sorunların çıktığını fark eder. Genel olarak zayıflamaya çalışırken birçok hata yapılmaktadır. Biz yazımızda bunların en önemli ve sık yapılanlarına yer vermeye çalıştık.
[renkbox baslik="Dukan Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/dukan-diyeti-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/dukan-diyeti-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]
Ancak hepimizin aslında çok iyi bildiği ve birçok diyet uzmanının ısrarla altını çizdiği en önemli konu, çok kısa sürede hızlıca kilo verilmesini beklemektir. Ne yazık ki birçok insan bu konuda ciddi anlamda yanılgıya düşüyor. Hiç kuşkusuz hepimiz bir sihirli dokunuşta fazla kilolarımızdan kurtulmak isteriz. Bu amaçla kendimize uygun bir diyet programı seçer ve uygulamaya başlarız. Daha ilk haftadan kendimizde değişim bekleriz ancak böyle bir şey ne yazık ki mümkün olmaz. İşte Bilgihanem okurları için hazırladığımız bu yazıda zayıflamaya veya kilo vermeye çalışırken en sık yapılan hatalardan bahsedeceğiz.
Kilo Vermeye Çalışırken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?
Birçok kişi farklı yöntemlerle zayıflamayı dener. Kilo verirken başarılı olduğunu sananlar olduğu gibi, tüm uğraşlarına rağmen bir türlü zayıflamayanların sayısı da epey çoktur. Şimdi gelin zayıflamaya çalışırken en sık yapılan ve bizi başarısızlığa uğratan yanlışlara birlikte bakalım.
Aç Kalarak Zayıflamaya Çalışmak
Zayıflamaya çalışanların yaptığı en büyük ve ilk hata aç kalmaktır. Genelde aç kalındığında hızla kilo verileceğine dair bir yargı hakimdir. Ancak bilimsel açıklamalar bu durumun tam aksini savunmaktadır. Eğer öğünlerinizi atlar ve uzun süre aç kalırsanız; hem halsiz düşersiniz, hem de bir önceki öğünü telafi etmek için daha fazla yeme ihtiyacı duyarsınız. Bunların yanında uzun süre aç kalmak kan şekerinin düşmesine, migren gibi şiddetli ağrıların tetiklenmesine yol açmaktadır.
Zayıflama İlaçları Kullanmak
Zayıflama ilaçlarını doktorlar bile önermiyorken, bir de siz kafanıza göre hiçbir araştırma yapmadan kullanıyorsanız eyvah diyelim! Öncelikle bu ilaçların son derece zararlı olduğunu, kilo verdirse bile vücudunuzun herhangi bir organında muhakkak bir hasar oluşturacağını bilmelisiniz. Öte yandan ilaç yardımıyla verdiğiniz kiloları yeniden almanız da çok hızlı ve kolay olacaktır.
Tek Tip Beslenmek
Diyet programlarına şöyle bir göz atacak olursanız, hemen hepsinin zengin bir besin listesi olduğunu görürsünüz. Örneğin hepobur diyetinde salatalıktan tavuk etine, tahıllı ekmekten kiviye birçok gıda diyet programının içindedir. Amaç kilo vermeye çalışan kişinin sağlığının zarar görmemesi ve kan değerlerinde herhangi bir düşme olmasını engellemektir.
Sürekli Tartılmak
Zayıflamak da dahil hemen her konuda psikolojimizin etkisi vardır. Yaptığımız davranışlarda etken olan, beynimizin komutları ve uyaranlarıdır. Hal böyleyken sürekli tartılmak sizin moralinizi bozmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Diyet programlarının çoğunda yavaş ve sağlıklı kilo vermekten bahsedilir. Amaç bedenin zarar görmemesi ve diyeti bırakır bırakmaz yeniden kilo alınmamasıdır. Eğer siz diyete başladığınız ilk günden itibaren sık sık tartılırsanız, zayıflamadığınızı görürsünüz ve moraliniz bozulur. Bu da zayıflayacağınıza olan inancınızın zedelenmesini sebep olmaktadır.
Yeterince Su İçmemek
Bırakın kilo vermeyi, normal bir insanın bile günde en az 2 litre su içmesi gerekmektedir. Su içmek cilde tazelik verir, hücreleri yeniler ve metabolizmanın düzenli işleyişine yardımcı olur. Son yılların en popüler ve verim alınan birçok diyet programının en önemli ortak noktası, bol bol su tüketilmesidir.
Spor Yapmamak
Zayıflamaya çalışırken yapılan diğer bir hata ise spor yapmamaktır. Tek başına diyet yapmak hiçbir zaman yeterli olmaz. Yanında mutlaka hafif tempoda egzersizler ve yürüyüşler yapmalısınız. Düzenli şekilde yaptığınız spor aynı zamanda bölgesel sarkmaların da önüne geçecektir. Evde kendi başınıza, herhangi bir alete gerek duymadan yapılabilecek egzersizler arasında squat hareketleri, önerilenler arasındadır.
Kısa süreli Diyetler Yapmak
Gazetelerde veya televizyondaki kadın programlarında mutlaka denk gelmişsinizdir. 3 günde 3 kilo, bir haftada 5 kilo verdiren kısa süreli diyetler... Size tavsiyemiz bu sözlere kesinlikle kanmayın. Çünkü ideal olan uzun sürede, yavaş yavaş kilo vermektir. Unutulmamalıdır ki, hızla verilen kilolar hızla da geri alınır.
Sürekli Bitki Çayı İçmek
Şifalı bitkilerin sağladığı faydalar konusunda hepimiz hemfikirizdir. Ancak her konuda olduğu gibi bunda da ideal olanı bilmek gerekir. Atalarımız "her şeyin azı karar, çoğu zarar" diye boşuna dememiş. Eğer metabolizmanız hızlı çalışsın diye sürekli bitki çayı içerseniz bu kez vücudunuzdan fazla su atılmasına sebep olursunuz. Ek olarak bilinçsizce ve yan etkilerini bilmeden, aşırı derecede tükettiğiniz bitki çayları, kendi türüne özgü zararlar oluşturacaktır.
Zayıflamaya Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Şimdiye kadar diyet programını uygulama esnasında yapılan yanlışlardan bahsettik. Göz ardı edilmemesi gereken bir ayrıntı da, zayıflamaya başlamadan önce yapılması gerekenlerdir. Çünkü bu da en az diyet yaparken yapılan yanlışlar kadar önemli bir yere sahiptir.
Yapmanız gereken aslında çok basit ve çabucak bitecek işlemler. Öncelikle bir doktora gidip tam anlamıyla muayene olmalı ya da check-up yaptırmalısınız. Eğer bilmediğiniz bir sağlık probleminiz varsa muhtemelen doktorunuz diyet yapmanıza izin vermeyecektir.
İkinci aşama size yol gösterecek bir spor hocasıdır. Bilinçsizce ve sonuç elde edemeyeceğiniz hareketler yerine, alanında uzman bir spor antrenörünün sizin vücudunuza uygun önerdiği hareketleri yapmanız en akıllıca olanıdır. Son olarak da tabi ki size uygun bir diyet programı seçmektir.
Zayıflarken (Kilo Verirken) Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yazımızın vermek istediği ana konu olan, zayıflarken yapılan yanlışlardan detaylıca bahsettik. Şimdi de kısa bir özet niteliğinde kilo verirken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedelim. Sadece kilo vermek için değil, kilo almamak için de bu püf noktalara özen göstermenizde fayda vardır.
Günde en az 2 litre su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bunun yanında az yağlı süt içmek, geceleri yatmadan önce yemek yememek, lokmaları çok çiğneyip yutmak kilo almanıza engel olacaktır. Ek olarak bitki çayları çok fazla tüketmemeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Eğer kabızlık sorununuz varsa, günde 1-2 bardak bitki çayı içebilirsiniz. Bol bol yeşil salata tüketmeli ve sporu bir yaşam biçimi haline getirmelisiniz.
[renkbox baslik="İp Atlama Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ip-atlama-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/ip-atlama-teknikleri-faydalari.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Sürekli evde olan biri ile çok yoğun iş temposuna sahip birinin uygulayacağı diyet programı elbette ki aynı olmayacaktır. Eğer ciddi boyutta bir kilo sorununuz var ve zayıflamaya karar verdiyseniz, mutlaka yaşam tarzınıza uygun bir liste seçmelisiniz. Çünkü bazı diyet türleri çok sık ve az yemeyi gerektirirken, bazıları özel tarifleri içermektedir.
Eğer gün boyu dışarıda olan biriyseniz bunları yapmanız zor olacaktır. Bu kez de başladığınız programa uyamadığınız için motivasyonunuz düşecek ve en baştaki azminiz kalmayacaktır. O nedenle mutlaka kendinize uygun bir diyet seçmeye özen göstermenizi öneririz.