Rol aldığı çok sayıda film ve başarılarından dolayı pek çok ödüle aday gösterilen, yine birçok ödülün sahibi olan Zeki Alasya, Türk sinemasının en usta isimlerinden biridir. Sinema ve tiyatroya kazandırdıklarıyla altın kadroda yerini almıştır.
Başarılı filmleri, tv dizileri ve tiyatro oyunlarının yanı sıra yönetmenlik kariyeriyle de önemli başarılar elde etmiştir. Sayısız projeyle dolu yaşamını adeta başarılarla donatmıştır.
[renkbox baslik="Kemal Sunal Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi" link="https://bilgihanem.com/kemal-sunal-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/02/kemal-sunal-kimdir-hayati-hakkinda-bilgi-1024x597.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Onsuz düşünülemeyen Metin Akpınar’la bir dönem yollarını ayırdıkları iddia edilse de ikili uzun süre Hastane dizisinde oynamışlardır. Bu yazımızda Zeki Alasya’nın hayatını ve en unutulmaz 10 filmini anlattık.
Zeki Alasya Kimdir?
Türk sinemasının unutulmaz ismi Zeki Alasya yaşamı boyunca çok sayıda sinema filmi, tiyatro ve dizilerde rol almış ünlü bir sanatçıdır. Sadece yaşadığı döneme damgasını vurmakla kalmamış, oyunculuk başarısıyla yıllar boyunca konuşulmuştur.
Türkiye’nin en önemli oyuncularındandır. Yönetmenlik, oyunculuk ve yazarlık alanında çok sayıda ödüle layık görülmüş başarılı bir duayendir.
Tam ismiyle Zeki Şenol Alasya, 18 Nisan 1943’te dünyaya geldi. Aslen Kıbrıslı olup İstanbul Şehzadebaşı doğum yeridir. 8 Mayıs 2015’te vefat etti. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde 4 kez sadrazamlık yapmış devlet adamı Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa’nın yeğenidir.
Robert Koleji’nin orta bölümünden mezundur. Okula gittiği dönemlerde aynı zamanda tabelacılık yapmaktaydı. Henüz 16 yaşında oyunculuğa başladı.
Zeki Alasya’nın Hayatı
Robert Koleji’nden mezun olmasından sonra sanat hayatına atıldı. 1959’da MTTB (Milli Türk Talebe Birliği) tiyatrosunda amatör olarak oyunculuğa başladı. Burada bir süre dekoratörlük ve rehberlik yaptı.
Merhum sanatçı, 1964’te Arena Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuğa adım attı. Mister Nago, Kargalar Okulu, Şampanya, Viski adlı oyunlarda rol aldı.
1965’e gelindiğinde bir dönem Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda çalıştı. Ardından 1967’de Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan gibi ünlü isimlerle Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucularından biri oldu. Bu topluluğun bütün oyunlarında oyuncu, yazar ve yönetmenlik yaptı.
1973 yılından sonra film çevirmeye başladı. Bu dönemlerde tanıştığı yakın dostu Metin Akpınar ile ayrılmaz bir ikili oldular. 37 yıl boyunca çok sayıda projede birlikte rol aldılar. Sanatçı bunun yanı sıra Emel Sayın, Halit Akçatepe, Tarık Akan, Kemal Sunal, Münir Özkul ve Adile Naşit gibi ünlü isimlerle de çok kez birlikte çalıştı.
İlk olarak Karaoğlan Geliyor adlı eserde Çalık karakteriyle izleyici karşısına çıktı. 1972 yılında Sev Kardeşim, Tarkan Altın Madalyon ve Tatlı Dillim gibi projelerde Yeşilçam’a başarılı bir giriş yaptı. Aynı yıl içinde rol aldığı yedi farklı filmle yıldızı iyice parladı.
Yönetmenliği
Yönetmenlik yapmaya 1977 yılında başlayan usta isim, yönettiği filmlerin çoğunda oyuncu oldu. Sinemaya uzun bir süre ara verip ardından Güle Güle’de rol aldı.
1978 yılında Haldun Taner ve Ahmet Gülhan, Alasya’nın da içinde bulunduğu tiyatro topluluğundan ayrıldılar. Yönetimi Zeki Alasya-Metin Akpınar ikilisi aldı. Sonraki dönemlerde topluluğu aynı isimle sürdürdüler. Topluluk 1992 yılında kapandı.
Aslan Bacanak, Sivri Akıllılar, Cafer’in Çilesi, Petrol Kralları, Doktor, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler, Elveda Dostum gibi filmlerde yönetmen olarak yer almıştır. Bu filmler onun kariyerinde önemli bir yere sahiptir.
Hayatı boyunca birçok filmde rol alan Akpınar, 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından ona layık görülen “Devlet Sanatçısı” unvanını kaptı. Yaşamı boyunca sadece sinema filmleri değil birçok televizyon dizisinde de yer aldı.
Kariyerinin son dönemlerinde daha çok dizilerde görüldü. 2009’da son sinema filmi olan Aşk Geliyorum Demez’de rol aldı. Hayat verdiği karakterlerle özdeşleştirilip uzun yıllar canlandırdıklarıyla anılan bir komedyen oldu.
2010 yılında Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü aldı. Akasya Durağı adlı televizyon dizisinde Nuri Baba karakterini canlandırdı. Son olarak Kanal D’de izleyiciyle buluşan Küçük Ağa dizisinde Mehmet Ağa karakterinde rol adlı. Dizi uzun zaman beğenilerek izlendi fakat reytingleri düşünce final yaptı.
Evliliği
İlk eşi Oya Alasya’dan 1987 yılında boşandı. Bu evliliğinden Zeynep adında bir kız çocuğu vardır. Daha sonra 1983 yılında Türkiye 2. güzeli olan Sema Yunak ile 13 yıl büyük bir aşk yaşadı. 2008 yılında kendisinden 30 yaş küçük olan emekli hostes Jülide Atak ile ikinci evliliğini yaptı. Bu evliliği sanatçı vefat ettiğinde sürmekteydi.
Ölümü
Alasya, 22 Nisan 2015’te karaciğer rahatsızlığı sebebiyle hastaneye kaldırıldı. 8 Mayıs 2015’te 72 yaşında hayata gözlerini yumdu. Cenazesi 10 Mayıs 2015’te Levent Camii’nden alındı, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Usta sanatçının ölümü, başta eşi ve yakın dostu Metin Akpınar olmak üzere tüm sanat camiasını derinden yasa boğdu. Türk sinemasının en büyük kayıplarından biri oldu.
Zeki Alasya’nın En Ünlü 10 Filmi
Zeki Alasya, yaşamı boyunca hala ilk günkü değerini koruyan filmlerde rol almış, bazılarının yönetmenliğini üstlenmiştir. Bu filmlerden en ünlü 10 tanesi hakkında kısa bilgiler verdik.
Tatlı Dillim
1 Kasım 1972’de izleyiciyle buluşan film, Ertem Eğilmez’in yapımcılığı ve yönetmenliğindedir. Başrollerini Tarık Akan ve Filiz Akın paylaşmaktadır.
Zeki Alasya bu filmde antrenör rolündedir. Ferit (Tarık Akan) ile Emine’nin (Filiz Akın) evlilik sürecinin anlatıldığı filmde Ferit’in oynadığı basketbol takımı kamp için bir köye gider. Burada ikilinin inatlaşmayla başlayan maceraları, aşka dönüşür.
Mavi Boncuk
1974 yapımı bu film, 1 Ocak 1975’te vizyona girmiştir. Ertem Eğilmez yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenmiştir. Filmin senaryosunu Zeki Alasya ve Sadık Şendil ile birlikte yazmıştır.
Başrollerinde Emel Sayın, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Kemal Sunal, Adile Naşit bulunur. Her şey, altı kişilik bir arkadaş grubunun gazinoda hesabı ödeyemeyip dayak yemeleriyle başlar aslında.
Emel Sayın’ın hayat verdiği ünlü bir şarkıcı, grup tarafından kaçırılır. Dayağın intikamı olarak başlayan kaçırılma hikayesi, esir alınan şarkıcıyla iyi bir arkadaş olmalarıyla gelişir. Zamanla eve alışan kadın, altı kişiyi zor durumda bırakacaktır.
Salak Milyoner
1974 yılında gösterime girmiştir. Define peşine düşen ve İstanbul’a giden dört kardeşin hikayesi anlatılır. Altınlara sahip olmak için dördü birden İstanbul’a yola çıkınca aynı tren istasyonunda karşılaşırlar.
Altınların evin altına gömülü olduğunu öğrenince bir şekilde ev sahibine fark ettirmeden onlara ulaşmaya çalışırlar. Fakat evin altında onları büyük bir sürpriz bekler.
Köyden İndim Şehire
1974’te Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini yaptığı bir komedi filmidir. Salak Milyoner filminin devamı niteliğindedir. Başrolleri Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Halit Akçatepe paylaşmaktadır. Buldukları defineyi bozdurmak için Ankara’ya giden dört kardeşin hikayesi filmin konusudur.
Devletin altınlara el koymasından korkan dörtlü, çareyi kuyumcu Ali Rıza’ya güvenmekte bulurlar. Zaman içinde Ali Rıza altınları ele geçirmeye niyetlenir. Dört kardeş türlü yollara başvurunca gülünç bir serüven izleyiciyi bekler.
Aslan Bacanak
1977 yapımı bu eser, Zeki Alasya’nın yönetmenliğini yaptığı ilk filmdir. Hürrem Erman yapımcılığı üstlenmiştir. İhsan Yüce, Cevat Kurtulu, Sami Hazinses gibi isimler filmde rol alır.
Mahalleye yeni taşınan minibüs şoförü Selim’in Halim’in kız kardeşine aşık olması anlatılır. Zeki Alasya Selim karakterini canlandırmaktadır.
Cafer’in Çilesi
Zeki Alasya bu filmde yönetmenliği üstlenmiş, aynı zamanda filmde rol almıştır. 1978’de izleyiciyle buluşan filmde Alasya, Cafer karakterini canlandırmıştır.
Yaşlı teyzesiyle eniştesinin köşkünde yaşayan Cafer, mahalle bakkalının kızı Gülseren’e aşık olur. Askerlik arkadaş Refik’le karşılaşıp pavyona gitmeleriyle başlarına bela açan ikilinin maceraları anlatılır.
Petrol Kralları
Başrollerini ayrılmaz ikili Zeki Alasya ve Metin Akpınar’ın paylaştığı film 1978 yapımıdır. 1 Ocak 1979’da vizyona girmiştir.
Maddi sıkıntılardan dolayı evlerini satmak durumunda kalan iki arkadaşın hikayesi anlatılır. Bahçede petrol bulunca evi satmaktan vazgeçerler. Fakat mahallerinde petrole göz dikenlerle mücadele etmek zorunda kalacaklardır.
Vay Başımıza Gelenler
Kasım 1979’da gösterime giren film, Zeki Alasya yönetmenliğindedir. Zeki Alasya Kamil’i canlandırmaktadır. Hapishaneden çıkan iki gencin ve mahalle arkadaşlarının zengin olma hayaliyle yaptıkları soygunu anlatır. Bu soygun sırasında başlarına türlü işler açarlar.
Şaka Yapma
1981 yapımı bu film Osman F. Seden’in yönetmenliğindedir. Alasya burada Zeki Keskin karakterine hayat verir. Zengin bir adamın at arabacısı gence arabasıyla vurması ile gelişen olayları konu alır.
[renkbox baslik="Tarık Akan Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi" link="https://bilgihanem.com/tarik-akan-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/11/tarik-akan-hayati-hakkinda-bilgi-1024x597.png" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Yaralı gencin az ömrü kalmıştır. Bir reklam kampanyasının başlatılmasıyla olaylar komik bir şekilde gelişir.
Dönme Dolap
1983 yapımı bu filmin yönetmenliğini Zeki Alasya yapmakta, aynı zamanda Selami karakterine hayat vermektedir. Film Selami, kıskanç eşi Lamia ve çapkın arkadaşlarının komik maceralarını konu alır. Lamia’nın kıskançlıkları Selami’yi ve yakın arkadaşını yalan söylemek zorunda bırakınca, bu yalanla birlikte başları derde girer.