Bel Soğukluğu (Gonore) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Bel Soğukluğu (Gonore) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Bel soğukluğu veya gonore, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Kadınlarda da, erkeklerde de görülebilir. En önemli sebebi korunmasız cinsel ilişki ve çok eşliliktir. Tedavi edilmesi zorunlu olan bu hastalığın kadın ve erkeklerdeki belirtileri, korunma yolları ve tedavi şekli yazımızda detaylıca anlatılmıştır.

Yasemin Saygın

Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan bel soğukluğu literatürde, gonore adıyla da bilinmektedir. Hastalığa sebep olan bu bakteri idrar yolları ve döl yatağında bulunduğundan, cinsel ilişki sırasında çok rahat bulaşabilmektedir. Halk arasında bu tür hastalıklar utanç meselesi yapılıp gizlendiğinden, yayılımı da ne yazık ki çoktur. Bel soğukluğu kolayca tedavi edilse de, ciddi ve bazen kalıcı komplikasyonlara neden olabilir. Pelvik inflamatuar hastalık, enfeksiyonun uterus veya fallop tüplerini etkilediği kadınlarda görülür.

Pelvik inflamatuvar hastalığa bağlı en ciddi komplikasyon (kısırlık) infertilitedir. Ayrıca kadınlarda çeşitli enfeksiyonlara ve idrar yolu problemlerine sebep olabilir. Bel soğukluğu olan erkeklerde görülen komplikasyonlar arasında; epididimit (sperm kanalı iltihabı) ve infertilite (kısırlık) bulunur. Temel olarak bel soğukluğuna, Neisseria gonorrhoeae bakterisi neden olur ve bu hastalığa dair tüm vakalar teşhis edilip rapor edilmez.

[renkbox baslik="Tifo Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/tifo-hastaligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/tifo-hastaligi-hakkinda-bilgi.png" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Çünkü halk arasında utanılan bir hastalıktır ve tedavi edilmediği için yayılma oranı daha da yüksektir. Bel soğukluğu, doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Tedavi edilmezse bel soğukluğu, bir kişinin HIV virüsüne (AIDS) yakalanma riskini arttırabilir. Vajina, anüs, gözler, ağız ve boğaz olmak üzere vücudun birçok yerinde meydana gelebilir. Korunmasız cinsel ilşiki bel soğukluğunun en önemli sebebidir.

Bel Soğukluğu Nedir?

Bel soğukluğu, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır (STD), hem erkeklere hem de kadınlara bulaşabilir. Cinsel organlarda, rektumda ve boğazda enfeksiyonlara neden olabilir. Özellikle 15-24 yaş arası gençler arasında çok yaygın bir enfeksiyondur. Hastalık kendisini küçük yaralar, kaşıntılar, döküntüler, ateş ve şiddetli ağrı ile belli edebilir. Erkeklerde üretrit (idrar kanalı iltihabı), kadınlarda servisit (rahim ağzı bölgesi iltihabı) yapan bir hastalıktır.

Hastalıktan utanılması ve gizlenmeye çalışılması hem aids riskini artırmakta hem de kısırlık gibi kalıcı sorunlara sebep olmaktadır. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmaması, gonorenin en önemli sebepleri sayılmaktadır. Hastalığın en sık görüldüğü ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. ABD'de her yıl 1 milyona yakın insanın gonoreye yakalandığı bilinmektedir.

Bel soğukluğu aktif cinsel hayatı olan her kadın için risk faktörü iken, bu hastalığı taşıyan anneden bebeğine de kan yoluyla geçebilmektedir. Bebeklerde kemiklerde ve eklemlerde enfeksiyona yol açar. Gözün retina tabakasını tutarsa körlüğe sebep olabilir. Kan zehirlenmesine yol açtığından, gonore hastası olan bir gebenin erken doğum yapma veya bebeğini düşürme riski de bulunmaktadır.

Bel Soğukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Bel soğukluğu, Neisseria gonorrhoeae bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur ve en çok üreme sistemini etkiler. Gonore; gram negatif, mikroskopta kahve çekirdeği görüntüsü veren bir bakteridir. İlk kez 1879 yılında Albert Neisser tarafından keşlefildimiştir. Adını da bu kişiden almıştır. Bunun yanı sıra; ağız, boğaz, gözler ve rektumun mukus zarlarını da etkileyebilir. Enfeksiyon, penis, vajina, anüs veya oral yoldan ilişkiye girildiğinde, enfekte bir kişiden cinsel temas yoluyla bulaşır.

Erkeklerin bel soğukluğunu bulaştırmak veya hastalığı almak için meni boşalımı yapmaları gerekmektedir. Hastalık taşıyan bir anneden doğum sırasında bebeğine bel soğukluğu geçebilir. Cinsel yönden aktif olan herkes bel soğukluğu bulaşma riski altında olmasına rağmen en yüksek enfeksiyon oranları; gençler ve genç erişkinlerde görülür. Hastalığın bulaşması için illa ki cinsel bir birliktelik gerekmez. Hasta kişinin ıslak iç çamaşırı bir şekilde sağlıklı bireye temas ettiğinde de bulaşma riski söz konusudur.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda hastalık meydana geldiğinde ilk olarak; aralıklı ateş, eklemlerde ağrılar ve iltihaplanmalar şeklinde belirti vermektedir. Bazı vakalarda nadiren de olsa kalbin iç kısmını veya beyin zarını tutabilir. Beyin zarında Neisseria gonorrhoeae bakterisi yerleşip de iltihaplanamaya sebep olduğunda, menenjit dediğimiz son derece tehlikeli olan hastalık ortaya çıkacaktır. Beyin zarına yerleşen virüs ve bakterilerin burada iltihap oluşturup ölüme kadar varan hastalığa menenjit adı verilmektedir.

Gonore bunun dışında farenjite de sebep olabilir. Bu durum daha çok oral sex yapan kişilerde meydana gelmektedir. Konjonktivit dediğimiz göz iltihabı da bel soğukluğunun yol açtığı bir başka önemli sağlık sorunudur. Makat iltihabı, prostat iltihabı, testit ve üretra iltihabı da farklı cinsel deneyimler yaşayan insanlarda görülen, gonorenin yol açtığı hastalıklardan bazılarıdır.

Bel Soğukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Aktif bir bel soğukluğu enfeksiyonu olmasına rağmen belirti vermeyebilir. Belirtiler, enfeksiyona maruz kaldıktan sonra 1-14 gün içinde herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir. Erkekler ve kadınlar biraz farklı belirtiler yaşarlar. Elbette belirtilerin cinsiyet ve yaş gibi faktörlere göre değişebildiği unutulmamalıdır.

Erkeklerde görülen belirtiler:

  • Sarılıkla benzeşen beyaz, sarı veya yeşil idrar rengi
  • Testislerde veya skrotumda ağrı
  • Ağrılı ve / veya sık idrara çıkma
  • Anüste kaşınma, ağrı veya kanama
  • Penis ucundan gelen irin benzeri sarımtırak sıvı
  • Boğaz ağrısı, kaşınma, yutma güçlüğü veya şişmiş lenf nodülleri
  • Göz ağrısı, ışık hassasiyeti ve / veya göz kaşınması, sızısı.
  • Kırmızı, şişmiş, sıcak ve ağrılı eklemler.

Kadınlarda görülen belirtiler:

  • Cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı
  • Ateş
  • Sarı veya yeşil vajinal akıntı
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Vulva şişmesi
  • Adet dönemi harici dönemlerde kanama
  • Makattan kan gelmesi
  • Cinsel ilişki sonrası kanama
  • Kusma, abdominal / pelvik ağrı
  • Ağrılı ve sık idrara çıkma
  • Anüste kaşıntı, ağrı, kanama veya bağırsak hareketlerini andıran ağrı
  • Boğaz ağrısı, kaşınma, yutma güçlüğü veya şişmiş boyun lenf bezleri
  • Kırmızı, şişmiş, sıcak ve ağrılı eklemler
  • Halsizlik
  • Yüksek ateş
  • Şiddetli karın ağrısı
  • Kasıklara kramp girmesi

Bel Soğukluğundan Korunma Yolları Nelerdir?

Bel soğukluğundan kaçınmanın birçok yolu vardır ve çoğu kişisel yaşayış biçimi ile alakalıdır. Cinsel ilişkiden kaçınma, vajinal veya anal ilişkide prezervatif kullanma, oral yoldan ilişki kurarken kondom kullanma, karşılıklı olarak tek eşlilik veya ortak anlaşma, bel soğukluğundan korunmak için yapılması gereken en önemli davranışlardır. Kişiler, eşleri ya da cinsel eşlerinin bel soğukluğu geçirmeleri ya da enfeksiyon belirtileri yaşamaları halinde, acilen sağlık uzmanlarıyla görüşmelidir.

Bel Soğukluğunun Tedavisi Nedir?

Bazı durumlarda cinsel yolla bulaşan başka hastalıklara ek olarak doktorunuz bel soğukluğu için bir test yapmanızı isteyebilir. Bel soğukluğunu test etmek, idrar örneğini veya etkilenen bölgenin bir sürüntüsünü analiz ederek yapılabilir. Swab örnekleri sıklıkla penis, serviks, üretra, anüs ve boğazdan alınır.

Vajinal sürüntülerin analizinde, kadınlar için ev kitleri de mevcuttur. Bu kitler bir laboratuvara gönderilir ve sonuçlar doğrudan raporlanır. Test, bel soğukluğu enfeksiyonu için pozitifse, birey ve eşinin bazı antibiyotiklerle tedaviye ihtiyacı olacaktır ve tedavi tamamlanıncaya kadar herhangi bir ilişkiden kaçınmalıdır. Hastalık penisilin grubu antibiyotiklere dirençli olduğu için genellikle tetrasiklin, seftriakson ve makrolid grubundaki antibiyotikler tercih edilmektedir.

[renkbox baslik="Lejyoner Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/lejyoner-hastaligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/lejyoner-hastaligi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Tedavinin tamamlanmasından sonra çoğu birey için yeniden test yaptırmak gerekli değildir. İkinci test gerekli olması halinde, tedaviden 7 gün sonra yapılmalıdır. Çocuklu bir kadın enfekte ise, bel soğukluğunun bulaşmasını önlemek için bebeğe bir göz merhemi verilecektir. Ancak göz enfeksiyonu gelişirse antibiyotik gerekebilir. Bel soğukluğu olan kişilerde çoğu zaman başka cinsel hastalıklar da bulunduğu için gerekli testlerin ve taramaların yapılması mutlaka önerilmektedir.

Eğer hastalığın semptomları geç fark edilir veya tedavi edilmezse, kadın veya erkek fark etmeksizin kısırlık meydana gelmektedir. Hiç kuşkusuz kısırlık çağımızın en önemli ve sayısı gittikçe artan sorunlarından biridir. Yediğimiz GDO'lu gıdalar, kötü yaşam şartları gibi faktörlerin yanında bir de gonore gibi hastalıklar eklenince kısırlık kaçınılmaz son olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gonore veya halk arasında bilinen adıyla bel soğukluğu, aktif cinsel hayatı olan herkes için risk faktörüdür. Çok eşlilik, korunmasız cinsel ilişki bu hastalığın en önemli nedenleridir. Tedavi edilmesi zorunludur.
Eşiniz bel soğukluğu olsa vereceğiniz ilk tepki ne olurdu?
Sizce bu tür cinsel hastalıklarda utanmak veya saklamak doğru mu?
Gonore bizim toplumumuzda sizce çok fazla görülüyor mudur?



Okur Yorumları