Dudak Morarması Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Dudak Morarması Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Dudak morarması aslında başlı başına bir hastalık değildir, fakat ardında yatan başka hastalıkların habercisidir. Bu nedenle uzun süren dudak morarması durumları ciddiye alınmalı ve bir doktora gösterilmelidir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, dudakların neden morardığı, altında yatan etkenler ve dikkat etmemiz gereken durumlar üzerinde durmaya çalıştık.

Yasemin Saygın

Çoğumuz belirgin bir hastalığımız olmadığı sürece doktora gitmeyiz. Hatta bazılarımız var ki hastalığın teşhisi konulmasına rağmen, tedavisini aksatır, kendi kendine iyileşmesini bekleriz. Oysaki sağlığımız o kadar önemli ve üzerinde durulması gereken bir konu ki... Bazı durumlarda vücudumuzda bir takım değişiklikler olur. Önemsiz gibi görünen bu değişiklikler aslında başka bir hastalığın habercisidir. Bu nedenle, kendimizde olağan dışı bir durum tespit ettiğimizde ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmediğinde, mutlaka bir doktora görünmekte fayda var. Bunlardan biri se dudak morarmasıdır.

Halk arasında dudak kararması olarak da bilinen ve pek çok kişinin başına gelmesine rağmen yeterince önem vermediği dudak morarması, bazı durumlarda ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Çoğu zaman farklı iç organ hastalıkları neticesinde meydana gelen dudak morarmasında hastalığın kaynağının tespiti ve tedavi şekilleri konusuna yeterince özen gösterilmesi gerekir. Dudak morarmasında ihtiyaç duyulduğu anlarda ilaç tedavileri uygulanabilmektedir.

[renkbox baslik="Hastalık Hastalığı (Hipokondriyazis) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/hastalik-hastaligi-hipokondriyazis-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/hastalik-hastaligi-hakkinda-bilgiler.png" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Böyle bir tedavi uygulanacağı zaman doktor tavsiyesi ile verilen ilaçların tercih edilmesi ve kişilerin kendi kafalarına göre ilaç kullanmamaları çok önemlidir. Dudak morarması konusunda tedavi edici özellik taşıyan birçok ilaç içerisinden doğru olanın seçilmesi için morarmanın neden olduğu konusunda yeterli bilgi sahibi olmak gerekir. Genellikle tehlikeli bir hastalığın habercisi olmadığında dudak morarması yaşayan kişiler, evde doğal yöntemlerle hazırlayacakları bazı bakım önerileri ile de bu sorunu kolaylıkla giderebilirler.

Dudak Morarması Nedir?

Dudak morarması, temel olarak pembemsi bir renk tonunda olması gereken dudağın renginin koyulaşması ve farklı bir görüntü çizmesi ile kendini belli eder. Dikkatli bakıldığında kolaylıkla fark edilebilen bu hastalıktan ülkemizde her yıl milyonlarca kişi muzdarip olmaktadır.

Bu durumun altında yatan birçok faktör olabilir. Çok fazla sigara, çay ve kahve içmek, güneş ışınlarına maruz kalmak dudaklarda morarmaya sebep olabilir. Ya da özellikle kış aylarında dudaklarımız ve ellerimiz çok kurur. Eğer bu dönemlerde nemlendirici kremleri ihmal ederseniz kuruduktan sonra geride kahverengi bir renk bırakacaktır. Bu durum da dudak morarmasının bir başka sebebidir.

Fakat bizim üzerinde durmamız gereken asıl durum sebepsiz veya sebebi bilinmeyen morarmalardır. Eğer dudaklarınız yukarıda saydığımız sebeplerin dışında bilmediğiniz bir etkenden morardıysa ve uzun bir süre geçmediyse, başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmeli, gerekli testlerin yapılmasını istemelisiniz.

Dudak Morarmasının Nedenleri Nelerdir?

Dudak morarmasının çok çeşitli nedenleri olabilir. Bunlar içerisinde en çok bilineni kişilerin anemi rahatsızlığına yakalanmalarıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu demirin yeterli miktarlarda alınmaması durumunda ortaya çıkan anemi, kırmızı kan hücrelerinin azalmasına bağlı olarak kan akışının bozulmasıyla oluşur. Kan akışının bozulması ise doğrudan cildin rengini soluklaştırır ve dudağın normalde olması gerekene göre çok daha renksiz ve koyu bir görünüme bürünmesine sebebiyet verir.

Anemi dışında sigaranın aşırı tüketimi, alkol, çay, kahve gibi içeceklerin günlük olarak içilmesi de yine dudak morarmasının nedenleri arasındadır. Bazı durumlarda güneş ışığı altında çok uzun süre kalan insanlarda dudak morarması görülebilir. Bunların yanı sıra; hava ya da çeşitli faktörler nedeni ile kuruyan ve çatlayan dudaklar da yine dudak morluğuna sebep olabilir.

Siyanoz da dudak morarmasına sebep olan diğer bir faktördür. Siyanozda dokulara giden kan oksijensiz kalır. Bu da sadece dudakta değil, başka bölgelerde de morluğa veya kahverengi bir rengin oluşmasına sebep olur. Aslında siyanoz dudak çevresinin ve parmak uçlarının morarmasını ifade eden bir terimdir. Sağlıklı çalışan bir kalp, akciğerlerde temizlenen kanı bütün vücuda pompalama görevini üstlenmiştir. Ancak kanın temizlenmesinde ya da temizlenmiş kanın vücuda pompalanmasında bir sorun varsa siyanozdan söz edilmektedir.

Dudak morarmasının bir başka nedeni iklim değişikliğidir. Genellikle farklı iklimi olan bir bölgeye seyahat edildiğinde ya da yazdan kışa geçerken vücudumuz bazı değişimler gösterebilir. Özellikle soğuk ve kuru havanın hakim olduğu karasal iklimler, dudakların kuruması, çatlaması ve bunların sonucunda kahve bir renk alması için uygun ortamlardır.

Dengeli ve sağlıklı beslenme burada da karşımıza çıkıyor. Temel gıda ürünlerinden eksik ve dengesiz bir beslenme şekli, vücut için gerekli vitamin ve minerallerin alınmamasına yol açar. Bu da zamanla cilt renginde ve dudaklarda soluklaşmaya ya da morarmaya yol açabilir. Anoreksiya ise daha baskın bir etkendir.

Bunların haricinde; son kullanma tarihi geçmiş veya kalitesiz rujlar, kozmetik ürünleri, dudağın herhangi bir nedenle darbe alması, kontakt dermatit, vücudun susuz kalması, kullanılan ilaçların yan etkisi ve alerji gibi nedenler de dudaklarda morarmaya yol açabilmektedir.

Dudak Morarmasının Belirtileri Nelerdir?

Dudak morarmasının belirtileri dışarıdan bakıldığında doğal rengini kaybetmiş olan dudak yapısından kolaylıkla teşhis edilebilir. Kişiler bu sorunu evde kendileri fark edebilecekleri gibi uzman bir doktora giderek dudak renklerinde bir problem olup olmadığı konusunda destek alabilirler.

Eğer dudağınıza bir darbe geldiyse morarması çok normal bir durumdur. Sebebini bildiğiniz için paniklemenize ve doktora gitmenize bile gerek kalamayabilir. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçecektir. Fakat hiçbir sebep yokken, durduk yere morarmış ve günlerce sürmüşse bu durumu çok kolay bir şekilde fark edebilirsiniz. Bu gibi durumlarda, daha ciddi bir sağlık sorununun önüne geçebilmek adında, bir sağlık kuruluşuna gitmekte fayda vardır.

Dudak Morarmasını Önleme Yolları Nelerdir?

Dudak morarmasından korunmak için hava, ısı ve ışık gibi faktörlere karşı dudakların her zaman korunması gereklidir. Bunun için güneş koruma faktörlü balmlerden kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra düzenli ve vitamin açısından zengin bir beslenme kan hücrelerini güçlü tutarak dudakların morarma problemine karşı çok daha dirençli olabilmelerine imkan verir.

Klor içeren su tüketiminden uzak durmak yine dudak kararmasını önleyebilmek adına önemli bir adımdır. Sigara ve alkol alışkanlıklarını bir kenara bırakmak bu hastalığın tedavisinde en büyük destekçiler arasında yer alır. Bol su içmek, sağlıklı beslenmek, vücut için gerekli olan tüm vitamin ve mineralleri almak da dudak morarmasını önleme yolları arasındadır.

Dudak Morarmasının Tedavisi Nedir?

Dudak morarmasının tedavisi konusunda uzman doktorlardan ilaç desteği alınabileceği gibi evde bazı teknikler ile de bu hastalığın belirtilerinin hafifletilmesi ya da tamamen geçirilmesi mümkündür.

Dudak morarması tedavisi için yapılabilecek ilk yöntem; taze sıkılmış limon suyu ve balı karıştırarak bu karışımı bir müddet buzdolabında bekletmek ve sonrasında dudakların tamamına sürmektir. Bu süreç her gün 3 ya da 4 kere tekrar edilebilir. Limon ve balın içerisindeki maddeler dudak yüzeyindeki cildi yenileyerek morarmanın azalmasına imkan verebilir.

[renkbox baslik="Tifüs Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/tifus-hastaligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/tifus-hastaligi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Bu yöntemin dışında dudakları sürekli nemli tutmak için gliserin sürmek de yine dudak morarması konusunda iyileştirici etki gösterir. Bazı doktorlar evde dudaklara peeling yapımını dudak morarması tedavisi için önermektedir. Bir diğer doğal yöntem ise pancar uygulamasıdır. Kırmızı pancarı rendeleyip dudaklarınıza sürün ve 10-15 dk bekletin. Birkaç uygulamadan sonra, doğal rengine ulaştığını göreceksiniz. Pancarın diğer faydaları için tıklayın.

Tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi dudak morarmasında da beslenme en etkili ve birincil tedavi yöntemi aslında. Hastalığın büyük-küçük olması fark etmiyor. İyi beslenmemiş, bağışıklık sistemi zayıf bir bünyede, birçok hastalık çok daha rahat bir şekilde hayat bulabiliyor. Bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendirmek, dudak morarması tedavisinin de en önemli aşamalarından biridir.

Dudak morarması, basit bir sorun olarak asla görülmemelidir. Altında yatan ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Dudak morarması cinsiyete ve yaşa bağlı bir durum değildir. Her insanda, hayatın farklı dönemlerinde görülebilir.
Daha önce dudaklarınızda bu tür morarmalar meydana geldi mi? Sebebini öğrenmek için doktora gittiniz mi?
Sağlıklı ve düzenli beslenmek adında, rutin olarak tükettiğiniz besinler nelerdir?
Dışarı çıkarken dudaklarınıza güneş koruyucu sürüyor musunuz?



Okur Yorumları
  1. Dikkat edilmesi gereken bir durum gerçi benim dudaklarım soğuktan morarır bilgilendirme için teşekkürler