Halk arasında beyin ağacı olarak bilinen ginkgo biloba; üzerinde devamlı araştırma yapılan, faydaları ve yan etkileri konusunda tartışmalar yaratan bir bitkidir. Çin başta olmak üzere birçok köklü kültürde milyonlarca yıldır kullanılan bu bitki; beyin gelişimini, kalp rahatsızlıklarını ve dolaşım sistemini desteklediği gerekçesiyle kullanılmaktadır.
Ginkgo biloba bitkisinin toplandığı ağaç, yaklaşık 1000 yıl yaşayabilmektedir. Boyu 30-40 metreye ulaşan bu ağaç, yarım şemsiye ya da yelpaze şeklinde yapraklara sahiptir. Bu yapraklar hem kapsül hem tablet hem de bitki çayı olarak piyasada yer almaktadır. Ağacın tüketilmeye uygun tek yeri yapraklarıdır. Bunun dışında meyvesi ya da tohumları asla tüketilmemelidir.
[renkbox baslik="Hünnap Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/hunnap-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/hunnap-meyvesi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]
Genellikle yapraklardan oluşan özüt, tablet ve kapsül şeklinde dünyanın her yerine dağıtılmaktadır. Yapılan binlerce araştırma sonucunda her iki şekilde de çok faydalı olduğu sonucuna varılmıştır. Kan dolaşımı, kalp rahatsızlıkları ve beyin hastalıkları için kullanılan ginkgo biloba, dikkatli kullanılması hususunda sık sık uyarı almaktadır.
Ginkgo Biloba Nedir?
Ginkgo bilobanın diğer ismi, beyin ağacı olarak bilinmektedir. Özellikle Çin ve Japonya gibi yağış alan ılıman iklimlerde tapınak bölgelerinde yetiştirilen bu ağaç, dünyanın en eski ağaçları arasında yer almaktadır. Tapınak bölgesinde yetiştirildiği için mabet ağacı adını da almaktadır. Üzerine yüzlerce kez araştırma yapılan bu ağacın, dünyanın her yerinde detaylı olarak incelendiği bilinmektedir.
Bilhassa atom bombasına maruz kalan Hiroşima’da sağ kalan tek canlı örneğinin ginkgo biloba ağacı olması, hakkında merak edilenleri daha da artırmıştır. Popülaritesini her geçen gün artıran ginkgo biloba, piyasada çok uygun fiyata bulunmamaktadır. Bu yüzden özellikle bitkisel ilaçların yoğun olarak satıldığı ucuz mekanlardan almamaya özen göstermelisiniz.
Ginkgo Biloba Nasıl Kullanılır?
Ginkgo biloba bitkisi genellikle kapsül ve tablet olarak kullanılmaktadır. Bu şekilde birçok firma tarafından piyasaya sürülmüştür. Bitkinin özütü, ilaç sanayisinde farklı ilaçların bünyesinde de yerini almaktadır. Daha çok sağlık için kullanılan bir bitki olan ginkgo biloba, aynı zamanda kozmetik firmalarınca gençleştirme kremleri içinde de yerini almıştır. Bitki taze şekilde elinize geçtiğinde ise demleme olarak tüketebilirsiniz. Birkaç yaprağı kaynayan bir bardak suyun içine atıp 1-2 dakika pişirebilir. Daha sonra 5 dakika demlenmesini bekleyip içebilirsiniz.
Ginkgo Bilobanın Faydaları Nelerdir?
Sağlık sektöründe popülaritesini gün geçtikçe arttıran ginkgo biloba, pek çok hastalığa şifa olduğu gerekçesiyle tüketilmektedir. Düzenli olarak tüketildiğinde bronşları açan bitki, demleme usulü içilirse astım ataklarında azalma görülecektir. Bunun yanında bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için solunum yolu hastalıklarının pek çoğundan korumaktadır.
Beyin hastalığı için şifa olduğu ileri sürülen ginkgo biloba, nörolojik problemlerin önüne geçmektedir. Hatırlamayı kolaylaştıran bitki, aynı zamanda odak sorununa da çözüm olmaktadır. Bilhassa alzheimer hastalığı için önerilen bitki, hastalığa yakalanma riskini ciddi oranda azaltmaktadır.
Ginkgo biloba bitkisinin en etkili olduğu sistemlerden biri sinir sistemidir. Kısa süre içinde etki göstereceği için özellikle nöbetler şeklinde ortaya çıkan epilepsi, panik atak hastalıklarında kullanılması önerilmemektedir. Uzun vadede olumlu sonuç verdiği bilinen bitki, ataklar esnasında kişilerde ne gibi sorunlara neden olur bilinmemektedir. Genellikle kaygı problemi yaşayan kişiler için önerilen ginkgo biloba, psikiyatri desteği alınmadan asla kullanılmamalıdır. Hastalık sürecinde antideprasanlarla etkileşime girme ihtimali oldukça yüksektir.
Ginkgo Bilobanın Yan Etkileri Nelerdir?
Ginkgo biloba bitkisi, aşırı dozda kullanıldığında vücutta şiddetli iç kanama meydana gelmektedir. Yüksek dozda alındığında kaşıntı, deri döküntüsü, kızarıklığa neden olan bitki; karın ağrısı, mide krampları ve ishale de sebep olmaktadır. Dengesiz ve fazla kullanımda kalpte çarpıntı, felç ve şeker yükselmesi gibi ciddi sorunlar da görülebilmektedir. Birden ve yüklü miktarda ginkgo biloba tüketimi; kişinin görme kaybı yaşamasına, uzun vadede kısırlık problemi çekmesine neden olur.
Ginkgo biloba kullanımı özellikle hamileler için çok sakıncalıdır. Gebeliğin öğrenildiği andan itibaren bitkinin bırakılması gerekir çünkü bebeğe zarar verme ihtimali yüksektir. Herhangi bir ameliyata girecek kişiler için ginkgo biloba bitkisi sakıncalı olacaktır. Bu nedenle ameliyata girmeden en az 3-4 hafta önce ginkgo biloba kullanımının bırakılması gerekir. Diyabet hastaları için ginkgo biloba bitkisi tehlikeli bir bitkidir. Bu yüzden diyabet hastalığı ile mücadele ederken bu bitki kullanılmamalıdır.
Ginkgo Biloba Ağacı Türkiye’de Yetişir mi?
Ilıman iklimin görüldüğü her yerde rahatlıkla yetişebilen ginkgo biloba ağacı, uzun süre canlı kalmaktadır. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Trabzon gibi illerde ginkgo biloba ağacı bulunmaktadır. İstanbul’da ve İzmir’de botanik bahçelerde özel olarak yetiştirilen bitki, Balıkesir’de sıra halinde dikilmiş, Manisa’da ise Ulupark’ta dikilmiştir.
[renkbox baslik="Bamya Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/bamya-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/bamya-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Ege Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde de yetiştirilen ağaç, Yalova Çiftlik köyünde tıp araştırmaları için yetiştirilmektedir. Türkiye’de ılıman iklim şartlarını taşıyan, uygun koşullarda yetişebilen ginkgo biloba ağacı, kapsülleri ve tabletleri için kullanılmaktadır.
Bursa da da bulabileceğimiz yer var mı bursa da ağacı var mıdır
Var kardeşim botani parkta
Ne kadar güzel özet bir bilgi olmuş teşekkürler
Ginkgo Biloba ! Lizbon -Portekizde gezerken,bahse konu bu ağacı gördüm üzerinde kiraza benzer yeşile çalar sarı sarı meyveleri vardı ! Yaprakları yarı şemsiye veya yelpaze gibiydi !
Dört adet kestim ve oranın yerli halkına ismini sordum ama bilen yoktu ! Çantama koydum ve Kıbrıs’a getirip bir saksıya ektim ! Saksıda tek bir tanesinin filizlenip,çıktığını gördüm ve çok sevindim ! Meyvesini ve yaprakları facebookda paylaştım ,ayrıyeten Orman Dairesinde müdürlük yapan bir akrabama da sordum cevap alamayınca tohumların dışarda beklerken zarar görmemesi
İçin saksıya ektim ve işte bir tanesinin açıldığını gördüm ! Bu gün face book’da gezerken yazınızı gördüm ve yeterince bilgi edindim ! Çok değerli bir bitki olduğunu öğrenmem de beni ayrıyeten çok mutlu etti ! Ona daha bir özen gösterip yetiştirmeye çalışacağım . Sizlere çok teşekkür ederim
Sevgi, saygı ve selâmlarımı sunarım .
Ben epifiz bezinin işlevselliğini artırmakla alakalı bir kürde kullanıldığını duyduğumda araşmaya başladım ve bu makaleye rastladım. Teşekkürler.
Hiroşima patlamasında hayatta kalan tek bilgi olarak namını duymuştum, hakkında detaylı araştırma yaparken bu güzel yazıya dnek geldim teşekkürler.