Girişimcilik Nedir? Kimlere Girişimci Denir?

Girişimcilik Nedir? Kimlere Girişimci Denir?

Birçok alanda sermaye koyarak iş yapmaya girişen, kendine güvenen ve gelebilecek her türlü riske karşı hazırlıklı olan kişilere girişimci denir. Makalemizde, ülke ekonomisini kalkındırmada son derece önemli bir yere sahip olan girişimcilik, bir girişimcide bulunması gereken özellikler ve yapılmaması gereken hatalar siz değerli okuyucularımıza sunulmuştur.

Yasemin Saygın

Girişimcilik genellikle olumsuz sonuçlanan bir durumdur. Karmaşık ve zor bir iştir. Karar vermeden evvel iyi bir araştırma yapmak, net kararlar almak gerektirir. Riske atacak paranız yoksa bu işe kalkışmamak en doğrusudur. Çünkü girişimci işe başlarken tüm riskleri göze alır ve amaç ne kadar kar etmek olsa da kaybetme ihtimalinin olduğunu daha işin en başından bilerek kabullenir.

Girişimcilerin, ekonomi üzerindeki etkileri oldukça önemlidir. Kaybetmeleri de kazanmaları da ekonomiyi bir şekilde etkilemektedir. Girişimciler, yeni iş imkânları yaratmaları, yeni ürünler üretmeleri, çeşitli yenilikler getirmeleri bakımından önemlidir. En genel ve basit haliyle girişimci nedir cümlesine cevap vermek gerekirse; kendi işini kurmak isteyen ve bu amaçla adımlar atan kişiye girişimci denmektedir.

[renkbox baslik="TÜBİTAK Nedir? Ne İşe Yarar? Görevleri ve Çalışma Alanları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/tubitak-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tubitak-nedir-ne-ise-yarar-gorevleri-ve-calisma-alanlari-nelerdir.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Bu doğrultuda girişimcinin ruhunda kaybetmek ya da yılmak olmamalıdır. Başarısız olmak hiç kimsede yeni başlangıçlar yapmak için yeterli enerji bırakmaz. Ancak başarılı olmayı aklına koymuş bir girişimci her yenilgiden sonra tekrardan başlamalı ve pes etmemelidir.

Girişimci Nedir?

Girişimci Nedir?Sanayi, ticaret gibi çeşitli alanlarda sermaye koymak kaydıyla iş yapmaya girişmiş, kar amacı güderek risk alan kişilere girişimci adı verilir. Hizmet ve mal üretmek için üretimin tüm öğelerinin en iyi şekilde bir araya gelmesi önemlidir. Birçok girişimci neticede başarısızlıkla karşılaşsa da başarılı girişimcilerin sayısı küçümsenmeyecek kadar çoktur.

Girişimci Başarılı Olmak İçin Neler Yapmalıdır?

Girişimci Başarılı Olmak İçin Neler Yapmalıdır?Piyasada bulunmayan ürünlerin bulunması ya da bulunan ürünlerin geliştirilmesinin sağlanması gereklidir. Geliştirdiği ve yeni ürettiği ürünleri, hizmetleri, çeşitli yeni ihracat pazarları keşfederek ticarete sokması gerekir. Yeni hammaddeler, arz kaynakları tespit edebilmelidir. Tüm bu işlemleri, yeni bir organizasyon yapısında oluşturmalıdır.

Girişimcilerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Girişimcilerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Girişimciler kesinlikle kendine güveni olan kişiler olmalıdır. Ayrıca çevresi tarafından da güven duyulan biri olması önemlidir. Ticaret hayatında güven önemli bir husustur.
  • Yeni fikirler üretebilmeli, her seferinde yeniden başlayabilme gücüne sahip olmalı ve tüm bunlar için başarıya odaklanmış olmaları gerekmektedir.
  • Karşılarına çıkabilecek her türlü fırsatı, olumlu şekilde değerlendirebilme kapasitesine sahip olmalıdırlar. Bunun yanında risklerin de farkında olmaları gerekir.
  • Girişimci olarak başladığı işi sevmeli, saygı duymalı ve geliştirmek için tüm imkânlarını kullanmalıdırlar.

Girişimcilerin En Sık Yaptığı Hatalar Nelerdir?

 Girişimcilerin En Sık Yaptığı Hatalar Nelerdir?

  • Ürettiği fikrin, ticaret, üretim ve hizmet alanında uygulanabilir olup olmadığına dikkat etmemek en sık yapılan hataların başında gelir. Kafada şekillenen ya da kâğıt üzerinde güzel görünen her iş başarılı olacaktır diye bir kural yoktur.
  • Pazar analizini, ürün analizini yapmadan işe başlamak önemli hatalardandır. Analizler yapılmadan başlanan işin, ürünün pazarı geniş değilse, rağbet görmüyorsa, önümüzdeki 5 sene içindeki durumu belirsizse başarılı olmama ihtimali yüksektir.
  • Hukuki konulara önem vermemek, işin fazla uzun sürmemesine neden olmaktadır. Mutlaka bir bilenden yardım almak önemlidir. Aksi takdirde hukuka aykırı yapılan işlerin sonucu çeşitli cezalarla sonuçlanabilir.
  • Yanlış ortaklar seçmek, ortakların durumlarını araştırmadan işe başlamak dikkat edilmesi gereken hatalardandır.
  • Girişimcilikte ortaklık çoğu zaman evlilik sürecine benzetilmektedir. Cicim aylarının sona ermesi ile gerçekler ortaya çıkar.
  • Hiç ilgisi ve bilgisi olmadığı alanlarda girişimcilik yapan kişiler genellikle başarısız olurlar. Kurucuların arasında mutlaka konuya hâkim, bilgi sahibi bir kişinin olması önemlidir. Bir işe sırf çok karlı bir iş diye girişmek hatanın başladığı anlamına gelmektedir. Ardından hatalar birbirini takip eder.
  • Sermaye kullanımı ilk etapta sınırlı olarak başlar. Kısıtlı kaynakların düşüncesizce harcanması ve yanlış yerlere kullanılması işin henüz başlamadan bitmesine neden olur. İlk etapta alınan gereksiz malzemeler, bu yanlış sermaye kullanımının başında gelmektedir. Sermaye için ayrılan hesap ile girişimcinin hesabının bir arada tutulması yanlışların bir diğeridir.
  • Girişimciliği ve işletmeciliği birbirinden ayırmamak ve girişim yaptığı işte, işletmeci gibi davranmak; girişimcilerin yaptığı hatalardan bir diğeridir. İşletmecilik bile zorlu bir süreçken; iş kurmanın ne derece zorlu olacağını göz ardı etmek ve boş hayaller kurarak işe başlamak sürecin olumsuz sonlanmasına neden olur.
Okur Yorumları
  1. Girisimci olmak icin once cesaret gerekir is hayati iscilik ile gecen biri rizk almaktan korkar ya olmaz ya yapamazsam ya batarsam gibi korkaklik ile girisimciligede baslayamaz.