Hemoroid (Basur) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Hemoroid (Basur) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Yanlış ve düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam insanların kabızlık problemi yaşamasına sebep olur. Kabızlık ise zamanla hemoroide yol açar. Toplumun neredeyse yarısında görülen bir hastalık olan hemoroidi önlemek mümkün. Halk dilinde basur olarak bilinen bu hastalığın oluşmaması için yapılması gerekenler ve tedavisi Bilgihanem.com'da ayrıntısıyla anlatılmıştır.

Hatice Biçer

Hemoroid toplumun yaklaşık %50’sinde görülen bir hastalıktır. Halk arasında basur ya da mayasıl olarak da bilinir. Hastalık makattaki hemoroidal venlerin genişleyip sarkmasıyla oluşan bir durum olsa da, birçok organı etkileyip, insanlarda büyük rahatsızlıklara neden olmaktadır. Hemoroidin belirtileri ve nedenleri ise kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Esasen tedavi edilebilir bir hastalık olan hemoroid toplumdaki ön yargılar yüzünden hastaya uzun yıllar acı çektiren bir durum haline gelebilir. Makat etrafında oluşan memenin küçük bir cerrahi operasyonla alınması mümkündür. Ancak insanlarımız genel olarak doktora gitmekten çekinir ve utanır. Küçücük bir meme zamanla büyür ve kişiye her dışkılama esnasında büyük acı ve ağrılar yaşatabilir.

[renkbox baslik="Göbek Fıtığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/gobek-fitigi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/gobek-fitigi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Hemoroidin tanısı çoğunlukla fiziki bir muayene ile konabilir. Fakat daha kesin bir tanı ve hastalığın ilerleme evresi, yapılan çeşitli laboratuvar testleriyle daha netlik kazanacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki doğru beslenme, egzersiz ve hareketli bir yaşam düzeni ile hemoroid gibi bir hastalığın başınıza gelmesini önlemek sizin elinizdedir.

Hemoroid Nedir?

Hemoroid Nedir?Halk arasında basur ya da mayasıl olarak da bilinir. Hemoroid makat etrafında (anüs kısmında) bulunan toplardamar yumağının tıpkı varis gibi gevşeyip, meme şeklinde aşağı doğru sarkmasıyla oluşan bir durumdur. 2 tip hemoroid vardır.

1. İç Hemoroid: Anüsün içinde yer alır, ıkınmayla dışarı çıkabilir. Başlangıç safhası olduğu için daha az ağrı hissi verir, hastalık ilerlemedikçe dış kısımda fark edilmezler.

2. Dış Hemoroid: Anüsün dış kısmında yer alır. İç hemoroide göre daha belirgindir ve çok çabuk fark edilir. Genellikle ağrı, kaşıntı ve kanama gibi belirtileri vardır.

Hemoroidin Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?

Hemoroidin Nedenleri (Sebepleri)Genel olarak beslenme düzenindeki yanlışlar asıl sebep olsa da ailevi yatkınlık da hemoroide yol açan önemli bir etkendir. Araştırmalar anne ve babasında hemoroid görülen kişilerin, diğer insanlara oranla bu hastalığa daha sık yakalandığını gösteriyor. Sürekli katı gıdalar tüketilmesi bağırsakların düzenli çalışmasını engellediğinden kabızlığa, bu da zamanla hemoroide yol açmaktadır. Ayrıca acılı ve baharatlı yiyeceklerin çok tüketilmesi, dışkılama esnasında ıkınmalara ve makat çevresinde tahrişe yol açtığından hemoride sebep olur. Bunlardan başka hemoroidin nedenleri arasında sayılan belli başlı faktörler şunlardır;

  • Düzensiz tuvalet alışkanlığı
  • Obezite-şişmanlık
  • Genetik yatkınlık
  • Hareketsiz yaşam
  • Beslenme düzenindeki yanlışlar
  • Anal cinsel ilişki
  • Hamilelik
  • Yaşlanma

Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?

Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?Hemoroidin en sık görülen belirtileri anüste görülen şiddetli kaşıntı, şişen damarların üzerine uygulanan basınçtan dolayı yaşanan şiddetli ağrılardır. Hemoroidin belirtileri iç veya dış hemoroid olmasına bağlı olarak değişir. İç hemoroid genelde hemen fark edilmez. Kabızlık nedeniyle dışkılama esnasında zorlamadan kanamalara neden olur. Dış hemoroid ise makat dışına sarkan memeden dolayı kolaylıkla anlaşılır.

Hemoroidi Önleme Yolları Nelerdir?

Hemoroidden Korunma Yolları Nelerdir?

Hemoroidin nedenleri arasında ailevi yatkınlığın olduğundan az önce bahsetmiştik. Eğer bu sebepten dolayı oluşmuşsa buna elbette engel olamazsınız. Ancak toplumdaki hemoroid problemi yaşayan insanların geneline baktığımızda, büyük çoğunluğu yanlış alışkanlıklara sahip olduğunu için bu sorunu yaşıyor. Pek, hemoroidi önlemek için bizler neler yapmalıyız?

Beslenme

Hemoroide yakalanmamak, eğer varsa hastalığınızın ilerlemesini önlemek veya nüksetmesini (tekrar etmesini) engellemek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk iş beslenmenizi düzene sokmaktır. Öncelikle her gün meyve, sebze, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi bol lifli gıdalar tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Lifli gıdalar hem tokluk hissi verir, hem de sindirimi kolaylaştırır. Dışkının yumuşak olmasını sağladığından dışkılama esnasında ıkınmaya sebep olmaz. Mutlaka yapmanız gereken diğer bir şey ise bol sıvı tüketmektir. Günde en az 2 litre su içmeye çalışın. Bu oran kişiye göre değişir. Vücudunuzun yeterli miktarda su aldığını veya suya ihtiyacı olup olmadığını kendiniz de anlayabilirsiniz. İdrarınızın rengi açık sarı, ya da yeterince berrak değilse o gün yeterince su içmemişsiniz demektir. Çok fazla kafeinli içeceklerin tüketimi de bağırsak hareketlerini bozacağından hemoroide yol açan diğer bir faktördür.

Egzersiz ve Spor

Hemoroidi önlemenin olmazsa olmaz diğer bir şartı da düzenli egzersiz ve spor yapmaktır. Saatlerce yorulmak, spor salonlarında güçsüz kalana kadar yapılan hareketler değil kastettiğimiz. Günlük yapacağınız yarım saatlik hafif tempolu bir yürüyüş ya da evde kendi imkanlarınızla yaptığınız küçük egzersizler yeterli olacaktır. Unutmayın hemoroid hareketsiz ve şişman vücutları seviyor. Bunun yanında eğer hemoroid sorununuz varsa günlük makat egzersizi yapmalısınız.

[renkbox baslik="Damar Tıkanıklığı (Ateroskleroz) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/damar-tikanikligi-ateroskleroz-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/09/damar-tikanikligi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Nedir bu egzersiz? Günde en az 20 dakika makat sfinkter kasınıza egzersiz yaptırın. Yani tekrar tekrar kasma-gevşeme hareketi yaparsanız, o bölgedeki dokuların ve kasların güçlenmesini sağlarsınız. Bunun yanında tuvalette uzun süre oturmaktan kaçının. Ikınmalar yapmayın, bu hareketiniz o bölgedeki dokuya basınç yapar. Tuvalet ihtiyacınızı asla ertelemeyin, sık sık ve düzenli gidin. Tuvalet kağıdı alırken yumuşak dokulu olanını seçin.

Hemoroidin Tedavisi Nedir?

Hemoroidin TedavisiTedavi yöntemi hemoroidin evrelerine göre değişir. Eğer birinci derecede hemoroidseniz, yani kanamasız ve az ağrılarınız varsa, ilaçla tedavi, bağırsak egzersizleri, kabızlığa yol açmayan gıdalar tüketmek ya da doktorunuzun önerdiği beslenme düzenine uymak yeterli olacaktır.

Eğer hemoroid daha ileri evrelerdeyse, yani her dışkılama esnasında kanamalara, şiddetli ağrılara yol açıyor ve tıbbi tedavilere cevap vermiyorsa, cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi tedavi şu başlıkları içerir;

  • Klasik cerrahi tedavi (hastanede yatma süresi ortalama 1 gündür)
  • Band ligasyon
  • İnfrared koagülasyon (ışın tedavisi)
  • Skleroterapi

Ameliyat sonrasında dışkılama esnasında biraz ağrı ve kanama olması normaldir. Dünya üzerinde ve ülkemizde en çok tercih edilen hemoroid tedavisi yöntemi ise band ligasyondur. Bu yöntem iç hemoroid memesinin tabanına lastik bir band yerleştirerek hemoroide giden kan akımının engellenmesi esasına dayanır. Bu sayede kan dolaşımı kesilen hemoroid memesi kendiliğinden birkaç gün içinde dışkılama esnasında düşer.

Yukarıdaki makalemizde de belirttiğimiz gibi hemoroid veya basur toplumun neredeyse yarısında görülen bir sağlık sorunudur. Hemorid sahip olduğumuz yanlış alışkanlıklar yüzünden oluşabildiği gibi genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Hemoroid ilk olarak kabızlık sonucunda ortaya çıkar. Bağırsaklarınızın düzenli çalışması için nasıl bir beslenme düzeni önerirsiniz?
Hemoroide çözüm olduğuna inandığınız veya o bölgedeki memeyi eriten şifalı bir bitki var mı?
Sizce hemoroidi olan birisi hemen cerrahi müdahaleye başvurmalı mı?
Etrafınızda ameliyat olmasına rağmen, tekrarlayan hemoroidi olan insanlar var mı? Varsa nasıl bir çözüm yolu izliyorlar?



Okur Yorumları
  1. Uzun suredir cektigim bu sikinti hemde cok siddetli kaniyor.İnatla amilyat olmuyorum cunku ilerleyen yaslarda dickiyi tutamama problemi yasaniyormus. 12 gun kanadigini bilirim sonucta kansizlik basladi ve doktor kansizlik tedavisi verdi. Bununla beraber baharati, asitli icecekleri, limon ve sirkeyi, turşuyu, domatesi ve salcayi, kizartmayi, yagda yumurtayi, beyaz ekmek ve lavasi, tarhana corbasini ve icine baharat giren her corbayi, kofteyi, peyniri,sucugu, suruplu tatliyi, aşiri yogurt tuketmeyi biraktim. Neler yiyorum sayayim İzgara tavuk, haslama et, haslama yumurta, kuskus, ozellikle bamya cok iyi geliyor, pirasada cok iyi, marul, salatalik, elma,kayisi, kurufasulye, kepekli ekmek, hafif zeytinyagi, biraz yogurt, bol su tuketiyorum. Simdilik iyi gidiyor. Arasira geceleri cobancantasi cayi iciyorum daha iyi oluyor.

  2. Hemoroidden çektiğim kadar hiçbir şeyden çekmedim. Gerçekten bu nasıl bir ağırıdır ya. Sürekli ılık suyun içine oturmakta fayda etmiyor. Ameliyat olsak ardından tekrar tetikliyor.

  3. Basur Allah kimsenin başına vermesin çok zor bir durum. Bağırsakları düzenli çalıştırmak için neler yemeliyiz peki?

    1. Bağırsakların düzenli çalışması için; havuç, ıspanak, lahana, maydanoz gibi lifli gıdalar tüketmlisiniz. Bunun yanında bitkisel çaylardan da yardım alabilirsiniz.

  4. sitenizde nefis bilgiler var. özellikle sağlık konusunda yazdığınız içerikler gerçekten harika.

  5. Merhaba ben Zigavus’un tedarikçiliğini yaptığı MemeThol Bariyer Spray’i kullanıyorum. Çok memnun kaldım ilk defa bir ilaç hemoroidime iyi geldi.

    1. Üstad dışarı sarkmış hemoroidim vardı bir ay çobançantası kürü kullandım 10. Günden sonra çekilmeye başladı 30. Günde tamamen yok oldu tavsiye edeim .