Jinjivit (Diş Eti İltihabı) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Jinjivit (Diş Eti İltihabı) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Jinjivit dediğimiz durum aslında hepimizin bildiği diş eti iltihaplanmasıdır. İyi ve temiz bakılmayan dişlerde meydana gelir. Oluşum sebebinin altında genetik durum da yatmaktadır. Birçok kişinin ortak sorunu olan diş eti iltihabı, nedenleri ve tedavisi hakkında merak ettiklerinizi sizler için araştırdık.

Yasemin Saygın

Birçoğumuz dişlerimizi düzenli fırçaladığımız, diş ipi kullandığımız ve diş hekimine periyodik olarak gidip temizlettiğimiz halde diş eti kanaması sorunu yaşıyoruz. Dişlerimize iyi bakmadığımız için ortaya çıktığını düşündüğümüz bu durumun tek sorumlusu olarak da kendimizi görürüz. Evet, ideal bakımı olmayan ve çürük barındıran dişler, beraberinde diş eti iltihabı (jinjivit) veya kanama sorunlarını getirebilir. Fakat birçok vakada bu durumun asıl kaynağı kişinin kalıtımsal yatkınlığı veya bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır.

Gün içinde bir şeyler yiyip içmenin sonucunda yeterli ağız bakımının yapılmaması birçok diş ve ağız hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Bunlardan biri olan jinjivit, en çok ağız bakımının yetersiz olmasından kaynaklansa da, pek çoğu da kalıtsal yatkınlıktan dolayı meydana gelmektedir. Günde iki kez dişlerin fırçalanması ve diş ipinin kullanılması diş doktorları tarafından sürekli tekrarlanan önerilerden biridir. Ancak aksi durumlarda diş plakları kaçınılmaz olmakta ve giderek diş eti sağlığını tehdit eder hale gelmektedir.

[renkbox baslik="Protez Diş Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/protez-dis-nedir-bakimi-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/protez-dis-nedir-bakimi-nasil-yapilir-cesitleri.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Dişlerde oluşması muhtemel iltihaplanmayı tetikleyen ana unsur dişlerin fırçalanmaması olsa da, bağışıklığın düşük olması ve C vitamini eksikliği gibi durumlar da diş eti iltihabına sebep neden olmaktadır. Diş eti iltihabı teşhisinin kişilerin kendileri tarafından yapılması oldukça zordur. Geç fark edilen ve epeyce ilerlemiş olan jinjivit, sonrasında daha ciddi diş eti hastalıklarına yol açmaktadır. Şimdi dilerseniz hep birlikte diş eti iltihabının altında yatan etkenlere, nasıl önleyebileceğimize ve en önemlisi tedavisine göz atalım.

Jinjivit (Diş Eti İltihabı) Nedir?

Dişlerini fırçalarken kanamanın görülmesi pek çok kişinin ortak şikayetlerinden biridir. Bu durum diş eti sağlığında işlerin yolunda gitmediğinin en önemli belirtilerinden biridir. Sağlıklı bir diş etinden bahsedebilmek için, diş etlerinin çekilmemiş ve kızarmamış olması gerekiyor. Jinjivit yani diş eti iltihabı görülen kişilerin çoğunda diş plağı ve diş taşları bulunmaktadır.

Ancak diş bakımı dört dörtlük olan kişilerde bile diş eti iltihabı görülebilir. Çünkü jinjivitin altında yatan asıl etken genetik yatkınlıktır. Zamanında tedavi edilmediğinde diş etlerinin tamamen deforme olması, dişlerin tutunacak yer bulamadığı için diş eti çekilmesine ve zamanla dökülmesine neden olacaktır.

Jinjivitin Nedenleri Nelerdir?

Jinjivit sorununa yanlış diş bakımı ve genetik yatkınlık başlıca neden olarak gösterilse de, bazı önemli hastalıklara bağlı olarak da diş eti iltihapları sıklıkla görülmektedir. Bu hastalıklardan biri olan şeker hastalığı ve tiroid rahatsızlıkları, diş eti sağlığını doğrudan etkileyerek, jinjivite neden olmaktadır. Ayrıca zararlı alışkanlıklardan olan sigara da jinjiviti tetikler.

Eğer gün içinde aşırı çay-kahve tüketimi oluyor ve diş bakımına yeterince özen gösterilmiyorsa da, diş eti iltihabından söz edilebilir. Diğer yandan hormonal dengenin tamamen değiştiği hamilelik döneminde de bayanlar diş eti iltihabına daha yatkın hale gelmektedir. Ağız sağlığının en büyük düşmanlarından biri olan stres ve gerginlik gibi duygular da jinjivitin nedenleri arasında gösterilmektedir.

Jinjivitin Belirtileri Nelerdir?

Jinjivit hastalığından şüphe edilmesi için en önemli belirtilerden biri, diş etlerinin şişmiş ve kızarmış görüntüsüdür. İlerlemiş olan jinjivitte, kişinin dişlerine dışarıdan bakıldığında dahi teşhis edilebilir. Hafif boyutta jinjivit pek çok kişi arasında yaygın bir sıkıntı olsa da, özellikle ciddi şeker hastalığı bulunanlar ve hamile bayanlar, jinjivitin hedefindeki kişilerdir.

Diş eti iltihabı, diş eti çizgisini oluşturan ve tahriş eden plaktan kaynaklanmaktadır. Diş eti hastalıklarının en erken evresi olan iltihap hemen fark edilmeli ve önlem alınmalıdır. Aksi halde dişlerin çekilmesine ve hemen ardından dökülmesine sebep olabilmektedir.

Dişlerinizi her fırçaladığınızda, hatta fırçalamadığınız zamanlarda bile kanıyorsa hiç vakit kaybetmeden bir hekime görünmelisiniz. Bu duruma yol açan etkenlerin en başında; aşırı sigara ve alkol kullanımı, bazı kalıtsal hastalıklar, yeterli bakım yapılmaması, stres, gerginlik ve vücuttaki bazı vitaminlerin eksik olması gelse de, bir diğer önemli neden diş aralarında diş taşlarının oluşmasıdır.

Aslında diş taşı veya tartar oluşumu da dolaylı olarak ağız ve diş bakımının yeterli yapılamamasına bağlanıyor. Düzenli olarak fırçalanılmayan dişlerde tartar oluşması kaçınılmazdır. Diş Hekimi Deniz Ünaldı, tartar oluşumunu engellenmesi ve daha sağlıklı sonuç alınması için diş fırçasının dişlere 45 derecelik açı ile tutulmasını öneriyor. Diğer birçok uzmanın önerisini destekleyen Ünaldı, sadece fırçalamanın yeterli olmayacağını, bu işlemin ardından mutlaka diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılmasını önermektedir.

Jinjivitten Korunma Yolları Nelerdir?

Beslenme ile direkt alakalı bir rahatsızlık olan jinjivit, öncelikle doğru bir ağız ve diş bakımı ile kontrol altına alınabilir ve önlenebilir bir sorundur. Özellikle her gün yatmadan önce dişleri fırçalamak ve diş ipi ile detaylı bir temizlik yapmak şarttır. Diş ipinden başka ara yüz fırçası dediğimiz çok ince fırçalar vardır.

Bunlar normal diş fırçasının giremediği çok dar alanlara bile girerek, dişlerin arasında kalan yemek kırıntılarını temizleyebilir. Ayrıca sigara gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması da, jinjivit ihtimalini düşürecek etkenler arasındadır. Eğer gün içerisinde dişlerinizi fırçalayacak kadar zamanınız yoksa, yanınızda küçük boydaki gargaralardan taşıyabilir ve ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Dişlerin ve diş etlerinin korunması için izlenmesi gereken diğer yollardan bazıları şu şekildedir;

  • Diş fırçalamaya başlamadan önce diş fırçası kesinlikle ıslatılmamalıdır.
  • Hemen hemen herkes için orta sertlikte diş fırçası önerilmeltedir.
  • Kullanılan macun ne çok az ne çok fazla olmalıdır. Fındık büyüklüğünü geçmeyecek kadar olması yeterlidir.
  • Sürekli aynı diş macunu kullanılmamalıdır.
  • Diş fırçası diş eti birleşimine 45 derecelik açı ile tutulmalı ve dairesel hareketler uygulanmalıdır. Çiğneme dişleri ise ileri - geri hareketleri ile fırçalanmalıdır.
  • Fırçalamadan sonra mutlaka diş ipi, gargara veya ara yüz fırçası kullanılmalıdır.
  • Beslenme düzneine dikkat edilmeli vücut için gerekli olan vitamin ve mineraller mutlaka alınmalıdır.
  • Sigara kullanılıyorsa azaltılmalı veya içtikten sonra en azından gargara yapılarak zehrin diş etlerinden arındırılması sağlanmalıdır.
  • Kendi yaptığınız bakımın haricinde diş hekiminizin önereceği şekilde, periyodik olarak kontrollere gitmeli ve diş temizliği yaptırılmalıdır.
  • Diş eti iltihabı bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle düzenli kullandığınız bir ilaç varsa olası yan etkilerine karşı önlem almalısınız.
  • Ağız yaraları da diş etlerinde iltihaba sebep olabilir. Eğer ağzınızda aft benzeri yaralar çıktıysa, hemen müdahale ederek daha başka sorunlar yaratmasını önleyebilirsiniz.

Jinjivitin Tedavisi Nedir?

Jinjivit tedavisi, genellikle doktorun diş eti iltihabının boyutuna göre öngördüğü şekilde tedavi edilmektedir. Öncelikle jinjivitin başlıca sebeplerinden olan diş plakları diş doktoru tarafından temizlenerek, tedavinin ilk aşaması tamamlanır. Diş eti hastalıkları arasında tedavisi en kolay olan ve rahatsızlığın ilk aşaması olan jinjivittir.

Doktor tarafından detaylı diş temizliğinin yapılmasının ardından, eğer dişlerde ödem benzeri şişlikler varsa, gerekli ilaç tedavisi ile bu şişliklerin inmesi sağlanır. Sonrasında ise doktorun önerdiği şekilde dişlerin fırçalanması ve diş ipinin doğru kullanılması gerekmektedir.  Eğer bir defa diş eti iltihabı sorunu yaşadıysanız, bu tedavi süreci bitse dahi, bundan sonraki dönemlerde dişlerinize çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden diş etlerinizin kanadığını ve şiştiğini görebilirsiniz.

[renkbox baslik="Reflü Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/reflu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/reflu-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Yukarıdaki yazımızda birçok insanın yaşadığı bir sorun olan diş eti iltihabından, buna sebep olan etkenlerden ve en önemlisi oluşmaması için yapılması gerekenlerden bahsettik. Her yazımızda belittiğimiz gibi hastalığından tedavisinden daha da önemli olan şey korunma yollarıdır. Eğer bir sağlık sorununun başınıza gelmemesi için neler yapılmaısı gerektiğini sonrasındaki gelişmelerin hiçbirini yaşamak zorunda kalmazsınız.

Diş eti iltihabı yaşlılık, stres, ağız yaraları, sigara kullanımı, dişlerin iyi fırçalanmaması gibi durumlarda ortaya çıkan bir sorundur. Tedavisi mümkündür fakat çok ileri vakalarda dişlerde dökülmeye sebep olabilir.
Dişlerinizi günde kaç defa fırçalıyorsunuz?
Diş fırçasının haricinde ara yüz fırçası, diş ipi veya gargara kullanıyor musunuz?
Dişlerinizi senede kaç defa temizletiyorsunuz?



Okur Yorumları
  1. En sağlıklısı her 6 ayda bir ağız ve diş bakımı için dişçiye gitmek.

  2. Diş insanın kimliği gibidir. Evde, işte, sokakta ve bulunduğunuz sosyal ortamlarda konuşurken ve gülerken insanlar dişlerinizi görürler. Bu yüzden de diş bakımı çok önemlidir.

  3. Diş eti konusu sanırım büyüdüğünde ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Sürekli olarak diş kontrolüne gidiyorum çok şükür bir sorun yaşamadım şu ana kadar.

  4. Zamanında çok çektim bu diş eti olayından artık böyle bir problemim kalmadı daha bakımlıyım ve düzgün tedavi oluyorum

  5. Şu diş eti iltihabından çektiğimi gerçekten hiçbir şeyden çekmedim. İçtiğim antibiyotiğin haddi hesabı yok.