Nar, ekşisi ve tatlısı olabilen, çok severek tüketilen, taneli bir meyve türüdür. Nar ne şekilde tüketilirse tüketilsin içeriğindeki vitaminlerden faydalanmak mümkündür. Nar tüketebilmenin bir alternatifi de nar ekşisidir. Meyve, çekirdeğinden tanesine, kabuklarından suyuna kadar birçok rahatsızlık için idealdir. Vücudu hastalıklara karşı koruyan, bağışıklık sistemini güçlendirici bir görev üstlenen nar, doğal şekilde işlenmişse nar ekşisi olarak da tüketilebilir.
Bol miktarda C vitamini, demir, potasyum içerdiği için bağışıklık sistemi için ideal yapıdadır. İsmi Kuran-ı Kerim'de de geçen narın cennet meyvesi olarak kabul edildiği de biliniyor. Günlük bir adet nar tüketmek sizin için yeterli olacaktır ama nar sevmiyorsanız, temizleyip yemek zahmetli geliyorsa yapılabilecek en iyi şey nar ekşisi tüketmektedir.
[renkbox baslik="Elma Sirkesi Nedir? Nasıl Yapılır? Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/elma-sirkesi-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/elma-sirkesi-nedir-nasil-yapilir.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]
Nar ekşisinin sağlığa olan faydalarını birazdan sizlerle paylaşacağız. Herhangi bir zararı olmayan nar ekşisi sosunu çok fazla kullandığınızda mide yanması ve tansiyon düşüklüğü gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi, her şeyin azı karar çoğu zarar mantığıyla, ideal ölçüde tüketmeniz en doğrusu olacaktır.
Nar Ekşisi Nedir?
Nar suyu içinde şekerin karamelize hale gelmesini sağlayarak, nar suyunun tamamen yok olması ile üretilmiş besin maddesine nar ekşisi adı verilmektedir. Nar ekşisi temel besin maddesi değil, sos kategorisinde yer alan bir üründür. Balzamik sirkeye benzerliği ile bilinir. Ülkemizde Hatay'ın nar ekşisi sosu meşhurdur ve tüm ülkeye yayılmıştır. Nar ekşisini daha detaylı öğrenmek için belli başlı özellikleri şu şekildedir;
- Nar ekşisi isminden de anlaşıldığı gibi mayhoş bir tada sahiptir. Mayhoş tadının yanında şeker içeriği nedeniyle ağızda tatlı bir his de bırakır.
- Nar ekşisi son derece kıvamlı bir besin maddesidir. Çoğu zaman akıp dökülmesi için bir süre beklemek gerekir.
- Doğal yapılmış ya da hazır alınmış olması fark etmeksizin; nar ekşisi kolayca donan bir maddedir. Özellikle buzdolabında muhafaza edildiğinde donar ve kullanılması zor bir hal alır.
- Nar ekşisinin siyaha yakın, koyu bir kahverengi tonunda rengi vardır. Şişede renk daha yoğunken, döküldüğünde koyu karamel rengini andırır.
- Nar ekşisinin yoğun tadına karşın abartılacak yoğunlukta bir kokusu bulunmamaktadır.
Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?
Nar ekşisi yapabilmek için ekşi olan iki kilogram nar ele alarak yapılışını anlatmaya çalışalım. Narlar pişirme aşamasına gelmeden önce beyaz kısımlardan hiç kalmayacak şekilde ayıklanması gerekir. Beyaz kısımlar sosa karışırsa nar ekşisinin tadı acı olacaktır. Temizlenmiş narları ince bir tülbentin içine koyarak üzerine bastırmalısınız. Elde edilen nar suyunu bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Tencereyi ara ara karıştırmayı unutmamalısınız.
Suyu hazırladıktan sonra içine bir miktar tuz serpiştirmelisiniz. Su, pekmez kıvamına gelene kadar pişirmeye devam etmelisiniz. Pişme esnasında suyun üstünde olan köpükleri kaşık yardımıyla sürekli almalısınız. Nar ekşisinin kıvama gelme süresi ortalama 5 saattir. Kıvamı anlamak için yapılması gereken pişen nar ekşisinden küçük bir tabağa, bir kaşık kadar almak ve soğutmak olacaktır.
Soğuduğunda koyulaşma oluyorsa nar ekşisi kıvama gelmiş demektir. Hazır olan nar ekşisini ocaktan alıp soğumaya bırakmalısınız. Pişirilen nar ekşisini mutlaka cam bir kavanoz ya da şişe içinde muhafaza etmelisiniz. Kabın ağzını sıkıca kapatmaya özen gösterin. Serin ve ışık almayan bir ortamda ya da buzdolabında saklayabilirsiniz.
Nar Ekşisi Fırında Nasıl Yapılır?
Nar ekşisini aynı ölçü ve adımlarla fırında pişirebilmek de mümkündür. Aynı adımlarla hazırlık yaptıktan sonra nar ekşisini, 200 derece ısıtılmış fırında, ısıya dayanıklı fırın kabı içinde pişirmelisiniz. Fırında ya da ocakta pişirme yöntemi ile 2 kilogram nardan 150 ml civarında nar ekşisi elde edebilirsiniz. Süzülmenin daha kolay olabilmesi için narı önce katı meyve sıkacağında sıkabilir ya da robottan geçirip ondan sonra tülbentten süzebilirsiniz.
Nar Ekşisi Yapımında Bilinmesi Gereken Püf Noktalar
Nar ekşisi yapmak için alacağınız narlar, her şeyden önce ekşi olmalıdır. Nar ekşisi pişerken pekmez kıvamına geldiğinde hemen ocaktan alınmalıdır. Nar ekşisi pişirirken tercih edeceğiniz tencere çelik olmalıdır. Nar ekşisi pişirilirken içine tuz atmayı kesinlikle unutmamalısınız. Tuz, nar ekşisinin mayalanmasını önleyecektir. Aksi halde nar suyu mayalanarak şarap haline gelir.
Nar Ekşisinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Nar ekşisini doğrudan tüketmek asidik yapısı nedeniyle çok doğru değildir. Nar ekşisini bir sos olarak düşünmeli ve mümkünse salatalara, çiğ köfteye, kısıra, dolmalara ilave etmek gerekir. Nar ekşisi, sos olarak kullanımı dışında çay, kür ve benzeri şekillerde kullanılmamalıdır.
[renkbox baslik="Nane Limon Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/nane-limon-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/nane-limon-nedir-nasil-yapilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Zayıflama döneminde sınırlı miktarda nar ekşisi tüketimi sakıncalı değildir ama nar ekşisi zayıflamak üzerine özel etkisi olan bir besin değildir. Hatta aksine aşırı tüketilen nar ekşisi kilo aldırabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken nar ekşisinin ev yapımı ya da hazır oluşudur. Doğal, ev yapımı nar ekşileri ilave şeker içermediğinden tercih edilmelidir. Hazır nar ekşilerinde kıvamlaşma için şeker tercih edilebilmektedir. 200 ml nar ekşisinin kalori miktarı 120'dir.
Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?
Evde yapılmış, doğal nar ekşileri çok faydalıdır. Narın içindeki vitamin ve mineraller nar ekşisi aracılığıyla da alınabilir. Ancak suyu çıkartılıp kaynatıldığı için nar ekşisinin şeker oranı biraz yüksektir. Bu bakımdan dikkatli ve sınırlı tüketmek en doğrusudur. Bol salata ile bir tatlı kaşığı kadar nar ekşisi tüketimi yeterli olacaktır. Nar ekşisinin ideal oranda kullanıldığı takdirde, sağladığı bazı faydalar şu şekildedir;
- Nar ekşisi dişeti kanamalarına iyi gelir.
- Kan şekerini düzene sokar, bu nedenle şeker hastaları için uygundur.
- Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelir.
- Salatalarda veya kısır gibi yemeklerde düzenli olarak nar ekşisi kullanmak, daha güzel bir cilde kavuşmanızı sağlar.
- Gribal enfeksiyonlara karşı vücudun direnç kazanmasını sağlar.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
- Enerji vererek yorgunluğu giderir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Tatlı nardan yapılmış nar ekşisi veya nar suyu ses kısıklığının giderilmesinde yardımcı olur.
nar ekşisi sosu içilir bilir mi ve nezam sabah akşam mı?
Salata ve kısırların vazgeçilmezidir nar ekşisi.
Yemeklerimin genelinde ve özellikle salatalarda kullanıyorum nar ekşisini tavsiye ederim.