Dünyada var olan teknoloji yapısını derinden değiştirebilecek çok sayıda deneye imza atan Nikola Tesla, ne yazık ki ismi az duyulan mucitlerdendir. Kullanılan ya da kullanılmayan birçok buluşu olan Tesla özellikle elektriğin kablosuz taşınabilmesi gibi ciddi bir buluş yapmış ve bunu kanıtlamıştır.
Günlük hayatta kullanılan birçok şeyde Nikola Tesla'nın katkısı olmuştur. Floresan lamba, neon ışık, radarın temeli, mikrodalga fırın ve daha birçok şey Nikola Tesla'nın elinden geçmiştir. Nikola Tesla kendi icatları dışında birçok projeye de kaynaklık etmiştir. Jeneratör, motorlar, lazer teknolojisi, deprem makinesi gibi ilginç ve faydalı projelerde kendisinin teorilerinin varlığı göz ardı edilemez.
[renkbox baslik="Alexander Graham Bell Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/alexander-graham-bell-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/alexander-graham-bell-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="siyah" yenisekme="evet"][/renkbox]
Nikola Tesla'nın Amerika Birleşik Devletleri'ne geldiği 1884 yılında ilk etapta Thomas Edison için çalıştığı bilinmektedir. Ampulü keşfeden Edison elektrik dağıtımı için sistem arayışındaydı ve yanında çalışan Nikola Tesla kendisine yardım ederek sistemdeki sorunları çözmüş ve günümüzdeki aydınlatma sistemine de katkı da bulunmuştur. Thomas Edison hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Nikola Tesla Kimdir?
Günümüzde Sırbistan sınırları içinde yer alan Similjan kasabasında 10 Temmuz 1856 tarihinde dünyaya gelen Nikola Tesla, fizikçi, elektrofizikçi ve mühendistir. Aslen Sırp kökenlidir ama Amerika'ya yerleştiğinden Amerikalı olarak anılır. Dünyada bilimi kökten sarsacak buluşlara imza eden Tesla'nın en önemli buluşu, elektriğin kablosuz taşınabilmesine yönelik deneyidir. Bu deneyini Londra fuarında ispatlamıştır.
Nikola Tesla’nın Hayatı
Babası papaz olan Tesla'nın annesi pratik ev aletleri mucidi olarak tanınmaktadır. Annesinin desteği ile matematik ve fizik öğrenen Nikola, 1878 yılında Avusturya Prag Politeknik Üniversitesinde okumuştur.
Nikola Tesla'nın bilime olan takıntısı ve asosyal kişiliği okulu bırakmasına neden oldu. Okulu bırakınca bir otomobil fabrikasında işe başladı. Sonrasında tekrar başka bir üniversiteye başlayan Nikola, babasını kaybedince bu okulu da bıraktı ve Paris'e giderek bir telefon şirketinde işe başladı. Bu firmada çalışırken regülatör gibi cihazların icadını yapmayı başardı. Asla not almaz ve her şeyi aklında tutabilirdi. Yıllar geçtikten sonra bunu ispat etmeyi başardı.
[renkbox baslik="Curt Kosswig Kimdir? Hayatı ve Eserleri
" link="https://bilgihanem.com/curt-kosswig-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/kurt-cosswig-kimdir-hayati-ve-eserleri.png" renk="gri" yenisekme="hayir"][/renkbox]
2. Dünya Savaşı sırasında Nikola Tesla'nın kasasına ABD askerleri el koydu. Günümüzde California Üniversitesi icadı gibi yayınlanan her şeyin Nikola Tesla'nın eseri olduğu iddiaları ortaya çıktı. 26 ülkede 300 civarında patenti olan ünlü dilim adamının adına birçok ABD eyaletinde Tesla Günü kutlamaları yapılmaktadır. Nikola Tesla adına bir rock grubu, adı verilmiş sokaklar ve caddeler vardır. Nikola Tesla, bilimdeki başarısını para yönetiminde kullanamadığı için son zamanlarını otel odalarında alacaklılardan kaçarak geçirdi ve bir otel odasına kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetmiş olarak bulundu.
Nikola Tesla’nın Eserleri
Nikola Tesla, bilim alanında pek çok eser vermiş ve insanlığın gelişebilmesi için büyük katkılarda bulunmuştur. Onun buluşlarıyla günümüzde birçok icada ön ayak olunmuş ve sayesinde ana bilimin temelleri atılmıştır.
Alternatif Akım Projesi
Tesla Amerika'da açlıktan ölmemek için mücadele ederken bir taraftan da jeneratör, transformatör, motor, ışıklar ve fazlı sistemler üzerine çalışmaktaydı. Çizimlerini yaptığı esnada A.K. Brown firması ile tanıştı de hayatı bir anda değişti. Firma ona bir laboratuvar kurdu ve parasal yardımda bulundu. 1887 yılının sadece Kasım ve Aralık aylarında Tesla, 7 adet patent almıştı. Yıl sonunda 18 patent daha aldı. Niagara Şelalesi'nden elektrik üretme çalışmalarına 1890 yılında başladı. Parçaları azaltmak adına armatürlü büyük alternatörler dizayn etti. Bu sayede akım projesi başarıyla sonlandı ve Tesla bu projesi sayesinde Niagara Şelalesi'nden 37.000 kilowatt'lık elektrik üretmeyi başardı.
Uzaktan Radyo Kontrol Projesi
Mors ile haberleşme sistemini kaldıran buluşunu 1898 yılında Madesen Squaer Garden'da yapılan bir gösteri ile tanıtan Tesla, sirk alanı olan alana büyük bir su tankı yerleştirdi. Tankın üstüne yüzmesi için 1 metre kadar uzunlukta bir tekne yerleştirdi. İcat ettiği radyo frekansı ile tekneyi uzaktan kumanda etmeyi başardı. Neticede günümüzdeki GPRS teknolojisinin, uzaktan kumandalı tüm sistemlerin, uzak teknolojilerinin ve uzak iletişim sistemlerinin temeli atılmış oldu.
Radyo Frekansına Dayanan Sistemler
Tesla'nın icadı üzerinden Reginald Fessenden bir geliştirme yaptı ve 50 kilowatt'lık radyo frekansı üretmeyi başardı. General Elektrik bunu 200 kilowatt'a çıkarmayı başardı. Bu sistem Nikola Tesla'nın dünyadaki ilk aktarma kulesi olarak ünlenen Wardnclyffe kulesi ismiyle bilinen aktarma kulesini ortadan kaldırmaya yetti. Bu icat ile deniz aşırı alanlara yayın yapma imkanı ortaya çıktı.
Yüksek Gerilim, İyonosfer Tabanlı İletişim, Radar Sistemleri
Gök tabakasının yani iyonosferin insanlık için çok faydalı bir şey olduğunu ispat eden Nikola Tesla, ses ve elektromanyetik dalgaların kablosuz olarak iletilmesini sağlayan sistemler geliştirdi. Bu icatlarıyla Londra fuarını kablosuz olarak aydınlatan Tesla, 1 metre çaplı bakır küre ile insan yapımı ilk şimşeği ortaya çıkardı. 30 metre boyutundaki dev şimşekler birçok yerden görüldü. Neticede 26 mil uzaklıktaki 10'ar kilowatt'lık 200 ampulü yakmayı başarmıştır.
Uzak Çalışmaları ve Kozmik Ses Dalgası
Uzaydaki kozmik ses dalgalarının kaydını yapan ilk insan Nikola Tesla olmuştur. Kısacası günümüzdeki uzay araştırmalarının da temelinde yine Nikola Tesla vardır. Kozmik ses dalgalarını keşfederek yıl 1917 olduğunda cisimlerin üstüne bulduğu ses dalgalarını gönderip tek bir florasan ekran üzerinde toparlamayı başarmıştır.
Nikola Tesla hakkında tez hazırlıyorum bilgileriniz çok işime yaradı teşekkürler.
Adamın denemediği alan kalmamış ki maşallah, icat deyince akla ilk onun adı geliyor.