Sinüzit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Sinüzit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Nezle veya grip sonrası burundan gelen sarı renkli akıntıyla kendini gösteren, baş ağrısı ve birçok belirtileri gözlenen bir hastalıktır. Sinüzit, yüzdeki kemikler arası boşlukta iltihaplı sıvı birikmesiyle oluşmaktadır. Akut veya kronik sinüzit olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Bu makalemizde sizlere sinüzit belirtileri, korunma yolları ve tedavisi ile ilgili bilgiler sunacağız.

Yasemin Saygın

Yüz bölgesindeki ağrı şikayeti ile teşhisi konulan sinüzit; alın, göz çevresi ve burnun iç kısımlarında bulunan hava boşlukları ile ilgili olan bir rahatsızlıktır. Buralarda bulunan sinüslerin sayısı yaklaşık 20 tanedir ve büyüklükleri de birbirinden farklıdır. Burun ve alın bölgesinde yer alan sinüslerin nemli kalması için mukoza üretilmesi gerekir.

Üretilen bu mukoza yapısının iltihaplanması sonucunda sinüzit meydana gelir. Sinüzit kronik ve akut olmak üzere iki çeşidi bulunan bir hastalıktır. Sinüzit hastalığıa yakalanma riski herkes için bulunsa da, bazı risk faktörü grubunda yer alan kişilerde sinüzit daha sık görülmektedir.

[renkbox baslik="Bademcik Taşı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/bademcik-tasi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/bademcik-tasi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

Özellikle burnunda şekil ve yapı bozukluğu olanlar, solunum yollarındaki nefes almayı zorlaştıran pürüzleri bulunan kişiler sinüzite yakalanmak için daha yatkın bünyeye sahiptirler. Soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıkların bir haftadan uzun sürdüğü kişilerde sinüzitten şüphelenmek için pek çok sebep vardır.

Sinüzit Nedir?

Sinüzit Nedir?

Sinüzit genellikle saçların ıslak bırakılmasından dolayı ortaya çıktığı düşünülse de, sinüzit olmak için birçok sebep vardır. Burun ve alında bulunan hava boşluklarının içindeki mukoza yapısının çeşitli nedenlerden dolayı iltihap kapması, başlıca sinüzit nedenlerinden biridir. Yüzün iç kısmında yer alan sinüslerin insan sağlığı için pek çok yararı vardır. Havayı sıcak bir şekilde akciğerlere ulaştırmak, havayı nemlendirmek ve insan sesindeki tınıyı ayarlamak gibi görevleri mevcuttur. Farklı sebeplerden dolayı sinüslerde bulunan mukozanın mikrop kapması ve iltihaplanması durumunda sinüzit oluşmaktadır.

Sinüzitin Nedenleri Nelerdir?

Sinüzitin Nedenleri Nelerdir?

Solunumu direkt olarak etkileyen bir rahatsızlık olan sinüzitin başlıca sebepleri arasında, burun içinde yer alan etler yer almaktadır. Ayrıca geniz etinin gerekenden büyük olması ve geniz akıntısı, mukus akışının sağlıklı olmasını etkileyen ve sinüzite neden olan sebepler arasındadır.

Sık sık burun tıkanıklığı yaşayan ve bunun içinde sıkça burun açıcı sprey kullanmak sinüzitin tekrarlamasına sebep olur. Sıkça soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanan kişilerde de sinüzit görülme ihtimali daha fazladır. Diğer yandan sigara içmek, saman nezlesi ve reflü de dolaylı yollardan sinüzite yol açmaktadır. Uçağa binmek gibi ani basınca maruz kalmak da sinüzite neden olmaktadır.

Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit en fazla grip benzeri soğuk algınlığı hastalıkları sonrasında gerçekleştiği için ilk belirtileri bu hastalıklarınkiyle benzerlik göstermektedir. Göz ve yüzde zonklama şeklinde ağrı başlayabilir. Halsizlik, hafif ateş, burun tıkanıklığı, ağız kokusu, koku ve tatta bozukluklar, boğaz ağrısı, genizden gelen yeşil akıntı, iştahsızlık, bulantı gibi belirtiler baş göstermektedir. Baş ağrısı sinüzitte sık sık belirti şeklinde başlayabilir. Ancak her baş ağrısını sinüzit gözüyle bakmak yanlıştır. Sinsi bir hastalık olan sinüzit yukarıdaki semptomlar dahilinde baş ağrısıyla birleştiğinde kişiye rahatsızlık vermektedir.

Sinüzitten Korunma Yolları Nelerdir?

Sinüzitten Korunma Yolları

Bir kere sinüzite yakalanan kişi gerekli önlemleri almadığı takdirde, sinüzitini kronikleştirme ihtimalini artırmaktadır. Bu noktada sinüzit nedenlerini iyi bilerek ona göre önlem almak, sürekli tekrarlama özelliği bulunan sinüzitten korunmayı sağlar. Bu noktada sık gribal enfeksiyona yakalanan kişilerin bu durumu mutlaka doktor kontrolünde tedavi ettirmeleri şarttır.

Enfeksiyonla birlikte sürekli dolan sinüslerin etkili yöntemlerle boşaltılması gerekir. Bunun için tuzlu su ile sinüslerin yıkanması işlemi oldukça etkilidir. En önemlisi ile banyo sonrasında saçlar mutlaka kurutulmalı ve dışarı çıkarken da asla ıslak saçla çıkılmamalıdır. Ayrıca burunda bulunan yapısal bozukluklar da tedavi edilerek sağlıklı bir solunum yoluna sahip olunmalıdır.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Kışın kaloriferden kuruyan hava burun tıkanıklıklarına sebep olur. Odayı nem cihazıyla veya kaloriferlerin üzerine su koyarak nemlendirebilirsiniz. Grip aşısı yaptırabilirsiniz. Alerjileriniz bulunuyorsa alerji tedavisi veya bunun önlemlerini alabilirsiniz.

Sinüzit Tedavisi Nasıldır?

Sinüzit Tedavisi Nasıldır?

Çok tehlikeli bir hastalık olmayan sinüzitte, doktorlar tarafından hastalığın boyutuna göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu noktada kronik ya da akut özelliklerde olması esas alınırken, ilaç tedavisi genellikle tercih edilen yöntemler arasındadır. Akut tedavi yaklaşık iki hafta sürmektedir. İlaçla veya kendiliğinden geçebilmektedir. Kronik sinüzitte hastalığın atlatılması aylar sürebilmektedir. Kronikleşen sinüzit ilaçla veya kendiliğinden geçmiyorsa son çare olarak ameliyatla sinüsler alınmaktadır.

Kronik sinüzit hastalarına “Endoskopik Sinüs Cerrahisi” ya da  “Balon Sinoplasti Cerrahi” yöntemi uygulanabilmektedir. Endoskopik sinüs ameliyatında, burun kanallarında oluşan polip veya anatomik bozukluklar düzeltilir. Böylece sinüslerin kanalları açılması sonucu hastayı rahatlatma söz konusudur. Fakat bu yöntemde daha uzun sürede iyileşme gözlenir. Balon sinoplasti daha kolay ve tercih edilen bir yöntemdir. Sadece yüz, alın ve geniz bölgesindeki sinüslere uygulanarak tedavi sağlanmaktadır.

[renkbox baslik="Bronşit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/bronsit-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/bronsit-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Sinüzit tedavisi kesinlikle yarıda bırakılmamalıdır. Medikal tedavi olarak tanımlanan antibiyotik ve çeşitli burun açıcı spreylerin yer aldığı tedavi şekli, sinüzit tedavisinde yüksek oranda başarı sağlamaktadır. Yaklaşık 3 aydan fazla süren sinüzit şikayetlerinde hastalığın tam nedeninin saptanması için hastadan tomografi talep edilmektedir. Tomografi sonucunda ortaya çıkan sebeplerin tedavisi için, gerekli uygulamalar doktor tarafından yapılır. Sinüzit tedavisinde ameliyat en son çare olarak görülse de, kronikleşen ve medikal tedaviye cevap vermeyen hastalar için ameliyat tek ve kalıcı çözümdür.

Sinüzit birçok kişinin hayat standardını etkileyen bir hastalıktır. Kişi eğer kendine özenli davranmazsa hastalığa yakalanması an meselesidir.
Sinüzite yakalanma nedenlerinizi paylaşır mısınız?
Sinüzitten korunmak için neler yapıyorsunuz?
Sinüzitin etkisini azaltmak adına doğal yöntemlerden faydalanıyor musunuz?
Sinüzit olduktan sonra nasıl bir tedavi yolu izlediniz?
Sık sık sinüzit olur musunuz? Sık hasta olmanızın sebepleri nelerdir?
Bağışıklığınızı güçlendirmek adına ne gibi uygulamalar yapıyorsunuz?



Okur Yorumları
  1. Yıllardır sinüzit derdinden yakınıyorum. Bıktım artık kullanmadığım ilaç kalmadı. 1 2 ay rahatım sonra yine tetikliyor.