Datura bitkisi, bilim dünyasının tatula olarak bildiği birçok özel isme sahip bitkiler arasında yer almaktadır. Halk arasında şeytan elması, cehennem çanları, sihirbazotu, kahkaha ve boru çiçeği gibi pek çok fantastik isimle anılan bitki, dışarıdan bakıldığında oldukça etkileyici bir güzelliğe sahiptir.
Dış görünüşüyle gören herkesi kendine hayran bırakan bu özel bitki, içeriği itibarıyla oldukça tehlikelidir. Bu nedenle kullanımında dikkatli olunması son derece önemlidir. Tehlikeli olduğu kadar şifalı bitkiler arasında da yer alan datura, doğru şekilde tüketildiğinde pek çok hastalığa çare olabilmektedir. Asırlar öncesinden itibaren kullanılmaya başlanan datura bitkisi özellikle uyuşturucu etkisi nedeniyle tercih edilmiştir. Bu yönünü doğru şekilde kullanmayı başarmak, istenilen sonucu elde etmeyi sağlamıştır.
[renkbox baslik="Civanperçemi Bitkisi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/civanpercemi-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/10/civanpercemi-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-nelerdir-960x560.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
2019 yılında Manisa’nın Kula ilçesinde iki kişi, şifalı ot diyerek yediği boru çiçeği sebebiyle zehirlenmiştir. Söz konusu kişilerin bu bitkiyi astıma iyi geldiği gerekçesiyle tükettiği ancak kısa süre içinde başta sinir hücreleri olmak üzere hayati organlara zarar verdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle kullanım konusunda dikkatli davranmak ve işin ehli kişilerden bilgi almak doğrudur.
Boru Çiçeği (Datura Bitkisi) Nedir?
Patlıcangiller familyasına bağlı olan datura, bir yıllık otsu bir bitkidir. Dışarıdan bakıldığında 35-100 cm arasında değişen bir boya sahiptir. Yaprakları saplı, büyük ve ovaldir. Kenarları ise girintili çıkıntılı bir görüntüye sahiptir. Çiçekleri çoğunlukla beyaz renkli olan daturanın, kenar çerçeveleri farklı renkte olabilmektedir.
İçi ve kendi beyaz olan çiçeğin çerçevesi, mor hatlardan oluşmaktadır. Toplamda 10 ayrı türü bulunan datura bitkisinin her türü ayrı bir işleve sahiptir. Meydana gelen meyvesi ise tohum kapsülü olarak nitelendirilmektedir. Datura stramonium ve Datura metel türleri Türkiye sınırları içerisinde yetiştirilen bitkilerdir.
Dik bir gövdeye sahiptir. Çiçekleri genellikle beyaz olmakla birlikte satı, mavi, lila ve pembe tonlarında da olabilmektedir. Türkiye’de Mayıs ve Eylül aylarında çiçek açar. En fazla bir metreye kadar uzayan bu bitki tek yıllıktır. Güneş ışığını ve sıcak iklimi sevmektedir. Tohumları toprağa düştüğü zaman çok rahat bir şekilde, kendi kendine yetişir.
Yetiştireceğiniz yerde toprağa bir çubuk, sopa veya kazık benzeri uzun bir cisim yerleştirirseniz, sarmaşık şeklinde uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bakımı oldukça kolay olan bu bitki budama gerektirir. Aksi halde kontrolden çıkarak çok fazla alana yayılır
Boru Çiçeği (Datura Bitkisi) Nasıl Yetiştirilir?
Asıl vatanı Güney Amerika olan boru çiçeğinin tüm tropikal iklimlerde yetiştiği görülmektedir. Sıcağın eksik olmadığı yerler, yetişmesi için yeterli olmaktadır. Uzun ve sıcak günlerin çiçeği olan datura toprak konusunda biraz seçicidir. Toprağının nemli olmasını ister fakat devamlı sulanması son derece sakıncalı kabul edilir. Nem oranı yüksek, geçirgen topraklar büyümesi için daha uygundur.
Yer ve duvar örtücü özelliği olan datura bitkisinin bu yönüyle balkonlarda dahi tercih edildiği bilinmektedir. Tercih edilirken mevsim hesaplaması yapılarak ekimi gerçekleştirilmelidir. Datura bitkisinin çiçek açtığı aylar Mayıs ve Eylül aylarıdır. Dolayısıyla aralıklı şekilde çiçek açarak bulunduğu yere, uzun süre hoş bir görüntü kazandırmaktadır.
Eğer çoğaltmak isterseniz doğrudan tohum yöntemini kullanabilirsiniz. Yaz aylarında bitkinin tohumlarını alıp, ekmek istediğiniz yere serpin. Çabuk büyüyen ve çok yer kaplayan bir bitki olduğu için saksı yerine bahçeyi kullanmanız daha doğru bir karar olacaktır.
Eğer bir saksı içine ekecekseniz toprağın nemli olmasına özen göstermelisiniz. Toprak nemliyse can suyu olarak birkaç damla su yeterli olacaktır. Toprağa serptiğiniz tohumlar baharda çimlenmeye başlar ve hızlıca büyüme sağlar. Bir başka yöntem çelikle çoğaltmadır. En az tohumla daha kolay bir çimlenme sağlanan çelik yönteminde, çiçeklenme de daha hızlı olacaktır.
Boru Çiçeğinin Kullanım Alanları Nelerdir (Nasıl Kullanılır)?
Boru çiçeğinin en yaygın kullanım alanı ilaç sanayisidir. İlaçların özlerinde kullanılan bitki, bu nedenle özel olarak yetiştirilmekte ve üretimi yapılmaktadır. Bitkinin ilaç sanayisi dışında alternatif tıp alanında kullanıldığı da bilinmektedir.
Özellikle vücutta meydana gelen iltihaplanmalarda datura bitkisinin ekstra yardımı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla yapraklarını kullanarak hazırlanan karışımlar, alternatif tıp seçeneği ile çözüm olmaktadır.
Bizler bu yazıları hazırlarken elde ettiğimiz bilgileri en doğru şekilde sizlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Fakat bitkinin faydalarını anlatırken diğer bilgileri de okumalı ve her şifalı otun doğrudan kullanılmaması gerektiğini unutmamalıyız. Datura bitkisi de bunlardan biridir.
İlaçlarda kullanılan bu bitki hiçbir işleme maruz kalmadan tüketilirse nefes almada güçlük ve zehirlenme yapabilir. Datura bitkisinin yol açtığı zehirlenmelerde; kusma, bulantı, halüsinasyon görme, anlamsız şekilde konuşma gibi semptomlar meydana gelir.
Şeytan elması antikolinerjik maddeler içeren, kolay bulunabilen oldukça halusinojenik bir bitkidir. Yanlış tüketilirse hayatı tehdit eden sonuçlar doğurur. Zehirlenme nedeniyle hastaneye başvuranların çoğunda bilinç bulanıklığı en belirgin semptomlar arasında yer alır.
Halk arasında afrodizyak etkisi nedeniyle kullanımı yaygındır. Ancak elde edilen bilgiler bu amaçla tüketen erkek hastaların en geç yarım saat içinde huzursuzluk ve bilinç bulanıklığı gibi şikayetlerle hastaneye koştuğunu ortaya koymuştur.
Datura bitkisinin kullanıldığı bir başka alan peyzajdır. Şık ve güzel bir görüntü kazandırdığı için bahçelerde, parklarda çok fazla görebilmek mümkündür. Bu özelliği ile dışarıya çıktığınızda ulaşamayacağınız bir noktada olmadığını görebilirsiniz.
Boru Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Datura bitkisinin bilinen en genel faydası uyuşturucu yönüdür. Ağrı ve acı hissetmek istenilmediğinde datura bitkisinin tüketilmesi önerilmektedir. Kısa sürede etki etmeye başladığı ve hızla uyuşturucu yönünün ağır bastığı dikkat çekmektedir. Bunun dışında bitkinin nefes darlığı (astım) sorununa çözüm olduğu bilinmektedir. Bu yönüyle özellikle astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına çare olabilmektedir.
Datura bitkisi, kaslarda meydana gelen spazmlar için oldukça ideal bir çözümdür. Halk arasında kas ağrıları, romatizma gibi durumlar sonucunda görülen spazmlar için tercih edildiği bilinmektedir.
Ciltte meydana gelen egzama sorunu için iyi gelen datura, doğru şekilde kullanıldığında egzamayı rahatlıkla ortadan kaldırabilmektedir. Bununla beraber vücudu rahatlatma yönü olan bitki, terleme sorunu olan kişilere de çare olabilmektedir. Fazla salgılanan tükürük, ter ve mide asidi üzerinde etkisi hissedilmektedir.
Boru Çiçeğinin Yan Etkileri Nelerdir?
Boru çiçeği, doktor kontrolünde tüketilmesi gereken tehlikeli bir bitkidir. Asla yalnız başınıza aldığınız bir kararla, danışmadan tüketmemelisiniz. Aksi halde kısa süre içerisinde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Boru çiçeğini aşırı veyahut yanlış kullandığınızda halüsinasyon görme ihtimaliniz oldukça yüksek. Beyinde transa sebebiyet veren bitki, yok etme fikrine odaklanılmasına neden olmaktadır. Çevresine zarar veren, saldırgan tavırlar sergileyen ve duygularını uç noktalarda yaşayan insanlara dönüşülmesine neden olmaktadır.
[renkbox baslik="Tarhana (Çörtük) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/tarhana-cortuk-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/tarhana-otu-nedir-nasil-kullanilir-960x560.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Datura stramonium, datura türleri arasında en tehlikeli olan türdür. Yaymış olduğu zehir nedeniyle kişide birkaç dakikada bilinç kaybına neden olabilmektedir. Bunun yanında aşırı tüketiminin ölümle sonuçlandığı tespit edilmiştir. Datura bitkisini yanlış tükettiğinizde zaman kaybetmeden doktora gitmeli, evde geçmesini beklememelisiniz.
Boru çiçeğinin en büyük yan etkisi zehirlenmeye neden olmasıdır. Vücuda gereğinden fazla alındığında öncelikle terleme ile etki etmeye başlayacaktır. Daha sonra göz bebekleri büyümeye başlamakta solunum zorlaşması ortaya çıkmaktadır. Kısa süre içerisinde uyku hali kendini göstermektedir.
Zehirleme devamında öncelikle görme daha sonra duyma yetisi kaybolmaktadır. Aşırı noktaya ulaştığında ise konuşma kaybı da yitirilerek felç ya da ölümle sonuçlanmaktadır.
Benim kuzenim bronşit hastası demek bazı çiçeklerin de faydası var imiş bilmiyordum.
Harika bir bitki 5-6 yaprak ve 1 çiçeğini 1 -2 saat arası kaynatın limonla ve ya ekşi elmayla tüm ağrılarınız dinsin
Hadiyii
Doga kadar güzel birsey yok önemli olan düzgün we yararli faydalarini bilerek kullanmak gerekir.Dogayi we bitkileri sewiyorum.
Nasıl kullaniliyor çayı nasıl yapılıyor? Ölmeden nasıl kafa yaşayabilirim?
hızlı ölmek istiyorsanız kullanın.türkiyedeki cinsi zehirli olanıdır.tıpta kullanılanı farklıdır..
Tohumları nasıl kullanılır acaba
Yararli ayricada sihirli mantra Gibi Kafa yasatiyor :)))
Karıştırmıs olmayasınız yararlı bi bitkiye benziyor
Hakkında biraz bir şeyler duydum. Faydalarını ve yan etkilerini bu yazınızda öğrendim. Teşekkürler…