Çocuk yetiştirmek, hiç kuşkusuz ki çok dikkat isteyen ve çok zor olan bir dönemi kapsamaktadır. Anne ve babalar çocukları en iyi şekilde topluma kazandırabilmek için çaba sarf ederler. Fakat farkında olmadan birçok yanlış yaparak, çocuğun yetiştirilmesi sırasında etkili olacak olumsuzluklar meydana getirirler.
Bütün bu olumsuzluklardan korunmak ve sağlam karakterli bir birey yetiştirmek için anne ve babaların bilinçlendirilmesi gereklidir. Bir bireyin karakterinin şekillenmesinde anne ve babanın payı çok büyüktür. Toplum olarak, çocuk yetiştirme konusunda doğru sanıp aslında yanlış olan çok fazla davranış sergiliyoruz.
[renkbox baslik="Özgüven Eksikliği Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Çözüm Yolları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/ozguven-eksikligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/11/ozguven-eksikligi-nedir-belirtileri-tedavisi-ve-cozum-yollari-nelerdir.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]
Bu yapılan yanlışlar ile insanın bütün geleceği şekillenmekte ve hayatı boyunca çekebileceği sıkıntıların temeli oluşmaktadır. Anne ve babalar, okuyan, dinleyen, soru sorabilen, kendine güveni olan, anlayan ve anladığını ifade edebilen çocuklar yetiştirmelidirler. Biz bu yazımızda çocuk yetiştirirken yapılan hatalar ile başarılı ve mutlu bir çocuk nasıl yetiştirilir sorusunun cevaplarını paylaşacağız.
Çocuk Yetiştirirken Yapılan Hatalar Nelerdir?
Sizlere çocuk yetiştirme konusunda doğru yöntemleri vermeden önce, yapılan hatalar hakkında kısaca bilgi vermek istedik. Çünkü öncelikle doğru bildiğiniz yanlışların farkına varmalı, bunları yapmaktan vazgeçmeli ve daha sonra, önerilere kulak vermelisiz. İşte çocuk büyütürken yapılan başlıca yanlış davranışlar;
- Çocukları yetiştirirken her şeyin mükemmel olacağı düşüncesinden uzaklaşarak, onun elinden geldiği kadar iyi olmasına destek olmalısınız. Bütün anne ve babalar çocukları için her şeyin mükemmelini hayal ederler ve gerçekleşmesini umut ederler fakat çocuğunuzu yetiştirirken üzerinde böyle bir baskı oluşmasına engel olun. Onun başarısız olsa bile, sizin evladınız olduğu için çok sevdiğinizi belli edin.
- Çocuğun hissettiği duygulara engel olmayın. Kızdıysa ya da sevindiyse bunu özgürce yaşamasına izin verin.
- Eğer istediğiniz bir şeyi çocuğunuza yaptıramıyorsanız, onu yapması için zorlamayın. Daha farklı alternatifler sunarak uzlaşma yoluna gidin. Böylelikle sürekli olarak isyan eden, her şeye karşı çıkan bir çocuk olmak yerine daha ılımlı bir çocuk olacaktır.
- Çocuğunuza karşı çok fazla koruyucu olmayın. Parkta veya başka bir yerde oynarken uzaktan gözlemleyin ama, her düştüğünde ya da ters bir durumda yanına koşmayın. Sorunları kendisinin çözmesine izin verin.
- Merak duygusunu törpülemeyin. Çocuğunuz herhangi bir şeyi merak ediyorsa, öğrenmesi için ona yardım edin.
- Sizinle oyun oynamak istediğinde, oyunu siz değil onun yönetmesini sağlayın.
Çocuk Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Evet, çocuk yetiştirirken yapılan en önemli hatalardan bahsettikten sonra, gelelim asıl bilinmesi gerekenlere. Uzman doktorların bilgilerinden derlediğimiz aşağıdaki önerilerde, başarılı ve mutlu bir çocuk yetiştirmenin kurallarını öğreneceksiniz.
- Çocuk başarılı olduğu zaman, daha çok sevildiğini hissetmemelidir. Eğer çocukta daha çok başarılı olunca daha çok sevileceği gibi yanlış bir düşünce oluşur ise ileride çok büyük problemler ile karşılaşabilir.
- Çocuk yetiştirilirken ona yaşamı boyunca hatanın, en doğal unsurlardan biri olduğunu benimsetmek önemlidir. Basit bir hata yaptığında hayal kırıklığına uğramaması, yaptıkları hatalardan dersler çıkarması gerektiğini aşılamak çok önemlidir.
- Çocuğunuzun ne istediğini anlamak için onu dikkatli bir şekilde dinleyin. Eğer siz çocuğunuzu dinlemezseniz, çocuğunuz da sizi ve başka hiç kimseyi dinlemeyecektir. Önemli bir işiniz var ise ya da hiç vaktiniz yoksa bile yine de çocuğunuzu dinlemek için vakit ayırın.
- Çocuğu yetiştiren anne ve babalar bu konu hakkında tam olarak düzenli bir yol izlemelidirler. Çocuk yetiştirmede tutarlı davranan anne babalar topluma daha iyi bir birey kazandırmış olacaklardır. Çocuğunuz için bir kural koyduysanız, bunu bazı zamanlarda görmezden gelmeyin. O kurala uymasını sağlayın. Böylelikle çocuk da daha kararlı ve düzenli olacaktır.
- Eğer ortada bir sorun varsa bunu çözmek aslında size düşer. Ama çocuğunuzun problem çözme güdülerinin gelişmesini istiyorsanız, birlikte problem çözmeye çalışın. Böylelikle çocuk siz yanında olmadığınız zamanlarda da ortada olan problemler için çözüm arayışına girecektir. Bu da kişilik gelişimi için oldukça olumlu bir yaklaşımdır.
- Eğer çocuğunuz bir hata yaptıysa, ceza vermekten kaçınmayın. Koyduğunuz kurallara karşı yaptığı hatalarda hiçbir ceza almazlarsa yaptıklarının yanlış olduğunun bilincinde olamazlar. Onlara altından kalkabilecekleri cezalar verin. Çocuklar için uygulanması zor olan cezalar vermeniz halinde nasıl olsa bana böyle bir şey yaptırmazlar düşüncesi ile sizi pek de ciddiye almayacaklardır.
- Çocuklarınızı yetiştirirken dikkat edeceğiniz en önemli şeylerden biri de tutarlı olmaktır. Çocuğa yapma dediğiniz bir şeyi kendiniz yapıyorsanız, çocuk için söylediğiniz hiçbir şey etkili olmayacaktır.
Başarılı Çocuk Yetiştirmenin Yolları Nelerdir?
Çocuğunuzun okulda ve toplumda başarılı bir birey olmasını istiyorsanız, davranışlarınıza hemen çeki düzen vermeniz gerekiyor. Çünkü ancak, doğru bir şekilde yetiştirilmiş, anne ve babasının desteğini almış bir çocuk toplumda saygın ve başarılı bir birey olabilir. Çocuğunuzun kreş zamanı geldiğinde mutlaka yollayın. Çünkü sizin evde öğreteceğiniz şeyler sınırlıdır. Ayrıca okullarda yapılan faaliyetler sayesinde, çocukların becerileri keşfedilir. Hangi alana ilgisi ve yeteneği olduğu tespit edilen çocuk, doğru şekilde yönlendirilebilir.
Çocuğunuzun merak duygusunu törpülemeyin. Bir konu hakkında sizi soru yağmuruna tutuyorsa sabırla cevap verin. Her konuda yanında olduğunuzu ona hissettirin. Hata yapmaktan korkan bir birey, kendini geliştirmeyecektir de... Bu yüzden çocuğunuza hatasında bile onun arkasında olduğunuzu hissettirin. Ona saygılı davranın, size bir şey anlatırken dinleyin, bir konu hakkında fikrini sunduğunda, onu da önemsediğinizi hissettirin.
[renkbox baslik="Dikkat Eksikliği (Dağınıklığı) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/dikkat-eksikligi-daginikligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/dikkat-eksikligi-nedir-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Çocuğunuzun kendine güvenmesini sağlayın. Ona her ortamda ve koşulda fikirlerini savunması gerektiğini söyleyin. Bireysel gücünün farkına varmasını sağlayın. İçine kapanık veya özgüveni eksik olduğunu hissettiğiniz anda bir uzmana danışın. Eğer daha çocuk yaşta korkak ve çekingen bir yapısı olursa, ileride asla toplum içerisinde düşüncelerini söyleyemez. En basit şekilde anlatalım; sınıfta öğretmen bir şey sorduğunda bildiği halde parmak kaldırmaya çekinen çocuk, başarısını hiçbir zaman gösteremez. Bu hayatın her alanında geçerlidir.
Bu hayatta herkes üniversite okuyup, kariyer yapacak diye bir kaide yok. Çocuğunuzun yeteneklerini keşfedin. Tiyatro mu yapmak istiyor, resim yaparken mi kendini mutlu hissediyor? Bırakın ne yapmaktan mutlu oluyorsa onu yapsın. Eğer bir müzisyen olmak istiyorsa, onu doktor, avukat ol diye zorlamayın. Meslek seçiminde özgür bırakın. Unutmayın ki sizin zorlamanızla en üst noktalara gelebilir, çok iyi bir işi, çok iyi bir maaşı olabilir. Ama insan yaptığı işten mutlu değilse başarılı olması hiçbir işe yaramaz.
Bunlardan başka yukarıda saydığımız hataları yapmaktan kaçının. Anne babaların yapması gereken şeyler kadar, yapmaması gereken davranışlar da çok önemlidir. Evet, belki doğru anne baba nasıl olur bilmiyorsunuz. Çocuk yetiştirirken elinizden geleni yaptığınızı ama hala bir şeylerde yanlış yaptığınızı düşünüyorsunuz. Elbette hiç kimse dört dörtlük bir ebeveyn olamaz. Ama bu konularda yazılmış birçok kitap var. İşe bu kitapları okuyarak başlayabilirsiniz. Size verdiğimiz önerileri de dikkate alarak uyguladığınız takdirde, toplumda saygın ve başarılı bir çocuk yetiştirmeniz hiç de zor olmayacaktır.
Çocuk yetiştirmek büyük sorumluluk isteyen bir durum. Bilgiler için teşekkürler. Her ebeveyn bilinçlenmeli bence.
Yaramazlıkk yaptığında çocuğuma ceza veriyorum elbette, ama çok ağır değil. Benim de 6 yaşında bir oğlum var, iyi bir baba olmak için elimden geleni yapıyorum. Bana göre en önemli şey ona kendini değerli hissettirmek ve kararlarını belli ölçüde sorgulamamak.