Çalışma ortamları her ne kadar kişiye özel tasarlansa da mutlaka olması gereken bazı genel özellikleri vardır. Elbette herkesin rahat edebileceği şartlar ve zevkleri farklıdır. Fakat bir çalışma odasının, ders çalışma masası veya köşesinin herkes için geçerli bazı yapısal özellikleri bulunmaktadır. Çalışma odası, çalışma ortamı veya çalışma köşesinin ders çalışmaya uygun olması, öğrencinin ders çalışma verimini de artıracaktır.
Bulunduğu ortamda kendini rahat ve iyi hisseden bir öğrenci tüm ilgisini dersine verebilir. İdeal ders çalışma ortamının sağlanmasıyla, genel olarak çocuklarda bulunan dikkat dağınıklığı sorununun da büyük ölçüde önüne geçilmiş olunacaktır. Çünkü dikkat dağınıklığı olan bir çocuğun, ortamda bulunan renkli resimler, televizyon, bilgisayar gibi şeyler yüzünden zaten toplayamadığı dikkati büsbütün farklı yerlere gidecektir.
[renkbox baslik="Loft Tarzı Dekorasyon Nedir? Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/loft-tarzi-dekorasyon-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/loft-tarzi-dekorasyon-nedir-nasil-yapilir.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]
Tüm bu bahsettiklerimizin çözümü için hem odayı kullanacak kişinin, hem anne babanın, hem de eğitimcilerin fikirleri alınarak en ideal, en doğru ders çalışma ortamı hazırlanmalıdır. Biz bu konuda size yardımcı olmasına adına, uzman değerlendirmelerinden yola çıkarak ideal ders çalışma ortamının nasıl olmasını gerektiğini sizlerle paylaştık.
Ders Çalışma Ortamı Nedir?
Ailelerin en çok şikayet ettiği sorunlardan biri çocuklarının ders çalışmaması veya derse kendini vermemeleridir. Bunun tabi ki birçok nedeni ve etkeni vardır. Ancak biz yazımızda ders çalışmayı verimli hale getirecek unsurlardan olan ders çalışma ortamlarından bahsedeceğiz.
Ders çalışma ortamı çocuğun tüm dikkatini kolaylıkla toplayabileceği, motivasyonunu artırabileceği, dikkatinin dağılmasına sebep olacak unsurların bulunmadığı, rahatlıkla dinlenip, keyif alarak kendini derse verdiği ortamlardır. Uygun şartlarda hazırlanmış bir ders çalışma ortamı öğrenciyi başarıya ulaştıracak ilk adımlardan biridir.
Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?
Öncelikle ders çalışma ortamının ebeveynlerin zevkine göre değil, ders çalışacak kişinin zevkine göre hazırlanması gerektiği unutulmamalıdır. Odanın hazırlanma aşamasında mutlaka çocuğun da fikirleri alınmalıdır. Bu davranış hem odayı sevmesini, hem de sizin ona saygı duyduğunuzu bilmesini sağlar. Bundan sonra verdiğiniz ortak kararlara bir de bizim tavsiyelerimizi ekleyerek, çocuğunuz için en uygun ders çalışma ortamı ya da oda hazırlayabilirsiniz.
Ders çalışma ortamlarının sadece amacına yönelik olması verimi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Yani televizyon, müzik sesi, bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı şeyler odada varken bir çocuğun derse odaklanmasını beklemek hayal kırıklığından başka bir şey kazandırmaz.
Ders Çalışma Ortamının Özellikleri Nelerdir?
Çocukların odalarını daha keyifli hale getirecek ve sıkılmadan ders çalışmalarını sağlayacak birkaç küçük ama işinize yarayacağından emin olduğumuz önemli püf noktalar şunlardır;
- Odada kullandığınız renklerin açık mavi veya açık yeşil gibi aydınlık renkler olmasına özen gösterin. Çok koyu renkler karamsarlığa sürüklerken, beyaz gibi çok aydınlık renkler de gözleri yormaya neden olur. Fakat çocuğunuzun sevdiği renkleri de göz ardı etmeyin. Onun fikrini alarak seçtiğinizin renkleri odanın bazı kısımlarında kullanabilirsiniz.
- Çalışma ortamlarında dikkat dağıtmaya sebep olacak televizyon, müzik seti ve bilgisayar gibi aletler olmamalıdır. Bilgisayar elbette günümüzde her çocuğun odasında mutlaka bulunan ve bulunması gereken bir ihtiyaçtır. Amacına uygun kullanıldığı sürece kimseyi rahatsız etmez. Bunun yanında duvarlarda afiş, poster ve resim gibi şeylerin de olmamasına özen göstermelisiniz.
- Çalışma ortamında mutlaka bir masa olmalıdır ve bu masa sadece ders çalışmak için kullanılmalıdır. Yani yemek yenilen bir masada çalışmak çocuğun ders çalışmaya başlarken dikkatini toplamasını geciktirir. Bunun yanında ders çalışma masası pencere kenarında olmamalıdır. Bu sayede çocuğun konsantrasyonu dış etkenlerden dolayı dağılmamış olur. Masa her zaman derli toplu ve düzenli olmalıdır. Ders çalışırken lazım olacak malzemeler her an elinizin ulaşacağı mesafede olmalıdır.
- Masada çalışırken koltuk veya yumuşak minderler gevşemeyi sağlar, uyku getirir. Bunun yerine normal standartlarda yapılmış bir sandalye kullanılmalıdır.
- Eğer odada bir yatak varsa mutlaka sabah kalkar kalkmaz toplanmalıdır. Dağınık kalmış bir yatak tembel bir öğrenci dahil herkeste “şu an içinde olsam” düşüncesi uyandırır.
- Çalışma odası veya masası yeterince ışık almalıdır. Masada mutlaka bir çalışma lambası bulunmalıdır ancak ışık göze direkt gelmemelidir. Bu durumda gözler hem rahatsız olur hem de normalden çok daha çabuk yorulurlar.
- Çalışma ortamları sessiz olmalıdır. Aynı sürede sessiz bir odada 5 kelime öğrenilirken, gürültülü bir ortamda 3 kelime öğrenilir. Ders çalışıldığı sanılır ama aslında hem bilgi hem de vakit kaybı yaşanmış olur.
- Havalandırma da bir çalışma ortamında verimi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Bulunan ortamda oksijenin azalması baş ağrısına ve uykunun gelmesine yol açmaktadır.
- Oda ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Sıcaktan gevşemiş, uykusu gelmiş ya da soğuktan titreyen bir öğrenci derse asla odaklanamaz.
- Çalışma masası eğer bir kitaplıkla birleşmemişse masanın bulunduğu duvara raflar yerleştirilebilir. Bu raflar hem görünümü güzelleştirir, hem de kitap ve defterlere daha kolay ulaşılmasını sağlar.
- Çalışma masasının rengi de yine ders çalışmayı etkileyen faktörlerden biridir. Çok karışık ve koyu renkler yerine sade ve açık renkler seçilmelidir. Eğer cam bir masa kullanılmışsa sandalyeyi renkli seçerek ortamı ısıtabilirsiniz.
Ders Çalışma Odası için Dekorasyon Önerileri
Ders çalışma odasının sahip olması gereken çeşitli özellikleri olduğu öğrendik. Ama bu kesinlikle bir dekorasyon uygulanmayacağı anlamına gelmemektedir. Çünkü iyi bir dekorasyon, herkes için verim demektir. Bu nedenle ister küçük ister bir üniversite öğrencisi için ders çalışma odasının da sahip olması gereken bir dekorasyon vardır.
İşte ders çalışma odası için dekorasyon önerilerimiz:
Ahşabın Sıcaklığı: Hepimizin bildiği gibi ahşap sıcak bir materyaldir. Farklı ağaçlardan üretilen ağaçların renkleri ve auraları olduğuna da inanılır. Bu nedenle ders çalışma odasında da ahşap kullanımı atlanmamalıdır. Masadan kitaplıklara, raflardan yer döşemesine kadar birçok yerde ahşabın sıcaklığından yararlanabilirsiniz.
Zihin Açan Beyaz Renk: Renklerin de bir enerji olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ders çalışma ortamında beyaz rengin kullanımının, zihin açıcı özelliği vardır. Üstelik yalın bir görünüm oluşturacağı ve ahşap ile iyi bir uyum sağlayacağı da yadsımaz bir gerçektir. Bu nedenle uygun gördüğünüz yerlerde beyaz kullanmaktan çekinmeyin.
Büyük Kütüphaneler: Ders çalışmak dediğimiz zaman aklımızda büyük kütüphaneler canlanır. Her ne kadar günümüzde bilgisayarlar bunların yerini alsa bile kütüphaneler hala dekorasyonun olmazsa olmaz bir parçasıdır. Bu yüzden büyük, ahşap, renkli veya dekoratif bir ürün tercih edebilirsiniz.
Yeterince Büyük Bir Masa: Ders çalışma için en önemli materyallerden birisi masadır. Ne kadar uygun bir masa kullanırsanız verim o kadar artacaktır. Küçük bir masa, sıkışıklık ve karmaşa yaratacaktır. Ama yeteri kadar büyük bir masa kullanırsanız istediğiniz düzeni bulabilirsiniz.
Kullanışlı Mobilyalar: Çalışma odasının derli toplu olması gerektiğini öğrendik. Bu nedenle ne kadar kullanışlı mobilyalar kullanırsanız o kadar düzenli bir ortam yaratırsınız. Ortalıkta duracak herhangi bir ürüne özgü bir çekmecesi olan kütüphaneler, masalar veya sehpalar işinizi kolaylaştıracaktır. Modüler ürün bulma konusunda günümüzde oldukça fazla seçeneğe sahipsiniz.
Yatak ile Ders Çalışma Ortamını Bölmek: Eğer ders çalışma ortamına çevirecek bir odanız yoksa yatak odasını bölerek aradığınız ortamı yaratabilirsiniz. Bu sayede dağınıklıktan da uzaklaşmış olursunuz. Eğer odanın yapısı buna uygunsa bir kitaplık ile odayı bölebilirsiniz. Aynı şekilde panoya da çevirebileceğiniz bir bölme oluşturabilirsiniz.
Yeterince Işık için Uygun Perdeler: Perde seçimini genellikle salon veya mutfak gibi odalar için yaparız. Ama ders çalışma ortamında da uygun perdelerin kullanımı gerekir. Hem ışığı kontrol edecek hem aydınlık sağlayacak hem de ortamı ferahlatacak türden perdeler seçmeye özen göstermelisiniz.
[renkbox baslik="Bebek Odası Nasıl Dekore Edilir? Dizaynı, Mobilyası, Renkleri, Duvarları, Perdesi ve Halısı Nasıl Olmalı?" link="https://bilgihanem.com/bebek-odasi-nasil-dekore-edilir-dizayni-nasil-olmali/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/bebek-odasi-nasil-dekore-edilir-dizayni-nasil-olmali.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Ne Boş Ne de Karmaşık: Dekorasyon yaparken bazen hatalar yaparız ve fazla boşluk veya karmaşa yaratabiliriz. Bu konu, ders çalışma ortamı için de elzemdir. Fazla boşluk yaratılması, iç karartabilir. Aynı şekilde fazla kalabalık ortam dikkatin toplanmasını zorlaştırır. Bu nedenle dekorasyon yaparken abartıdan uzak durun.
Yeşil Bitkilerin Enerjisi: Yeşil rengin ruhumuza iyi geldiğini biliyoruz. Aynı zamanda ortama verdikleri atmosfer de enerjinin yükselmesini sağlar. Bu nedenle ders çalışma ortamında kaktüs gibi yeşil bitkilere yer verebilirsiniz.
İlham Verici Duvarlar: Bir şeyler yapıştırmak için çocuklar genellikle duvarları seçer. Hatta resim yapmak için bile iyi birer tuval olduğunu düşünürler. Onların bu özgürlüklerini kısmadan ilham verici duvarlar yaratabilirsiniz. Duvarlara panolar asabilirsiniz. Aynı şekilde özgürce karalayabileceği yazma tahtasına da yer verebilirsiniz.
Harika bir sayfanız var başarılar dilerim
Ders çalışma ortamı oluşturmadan önce örnek tasarımlara bakmak gerekli. Ufak bir dalgınlık ders çalışmayı hemen etkiliyor. Bu yazıda çok işime yaradı teşekkürler.
Çok güzel bilgiler ve ipuçları var yazıda. Bence okuyun süper yazmışlar
Mükemmel bir ders çalışma ortamı, iyi gelecek planı hayalleriyle buluşursa sonuç gerçekten harika oluyor. Hayal etmeden gerçeği bulamayız.