Kaslarımızda bir ağrı hissettiğimizde, stresten kaçıp biraz da olsa gevşemek istediğimizde bir masaj salonunun kapısını çalarız. Hatta maddi durumu uygun olanların masaj konusunda uzmanlaşmış ülkeleri ziyaret ettiği bilinmektedir. Birçok farklı tekniği ile profesyonel olarak yapılması gereken masaj, tarih olarak da çok eskilere dayanmaktadır. İlk olarak Çin’de 3 bin yıl kadar öncesine dayanmaktadır.
Masaj, tedavi yöntemi olarak sıklıkla uygulanmaktadır. Ama profesyonel kişiler tarafından yapılması gerekiyor ve bilinçsizce yapılan masajın kötü sonuçlar doğurabileceği biliniyor. Deri, derialtı dokusu, kaslar, iç organlar, metabolizma gibi çok yönlü bir tedavi sunan masaj, kan dolaşımının artırılması ve damarların genişletilmesi mantığına dayanmaktadır. Ayrıca el, elektrik ve su gibi aracılarla yapılmaktadır. Tedavi, bakım ve rahatlama sağlama özellikleri ise en bilinen sonuçlarıdır.
[renkbox baslik="Lazer Epilasyon Nedir? Nasıl Yapılır? Hangi Bölgelere Uygulanır? Zararları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/lazer-epilasyon-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/lazer-epilasyon-nedir-nasil-yapilir-hangi-bolgelere-uygulanir-zararlari-neler.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Masajı genel olarak keyif ve lüks olarak görürüz. Oysaki masaj, tıbbi bir ihtiyaçtır ve düzenli olarak yaptırılması koruyucu bir tedavidir. Enerji olgusuna da yer verilen masaj, spor salonlarından güzellik merkezlerine, hamamlardan fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerine kadar birçok yerde uygulanabilmektedir. Hatta masaj üzerine kurulu tatil köyleri de bulunmaktadır. Uzun yıllardan beri kullanılan tedavi yöntemidir. Şimdi masaj hakkında bilmeniz gereken detaylara göz atalım:
Masaj Nedir?
Tıp alanında kas, sinir sistemi ve kan dolaşımının işleyişini düzene sokmak, iyileştirmek için belirli ilkelerle, vücudun çeşitli dokularına uygulanan işleme masaj adı verilir. Ellerle ya da farklı araçlarla uygulanabilir olan masaj rahatlatıcı özelliği ile bilinir. Çeşitli ağrıların dindirilmesinde de etkili olan bir tekniktir.
Masaj, Arapçada hafif bastırma ve dokunma anlamına gelen ‘mass’ ve Yunanca yoğurma kelimesinin karşılığı olan ‘massein’den türemiştir. Metabolizma, dolaşım ile lenf sistemlerinin mekanik ve sinirsel yolla tedavi amacıyla uyarılması, darbeler ve ovmalarla bölgesel kan dolaşımını artırma gibi amaçlara sahiptir. Damarların genişletilmesi ve dokuya daha fazla kan gelmesi, masajla sağlanmaktadır. Ayrıca yumuşak dokuları mekanik olarak uyararak sistematik yönlendirmelerle organizmada fizyolojik ve psikolojik etki yaratılmaktadır.
Masajın Tarihçesi
İlk olarak Çin toplumunda 3 bin yıl kadar öncesinde masaj tekniği uygulanmıştır. Sonraki süreçte Yunan hekimlerinden Hipokrates, çeşitli çıkıkların, burkulmaların tedavisini masaj ile gerçekleştirmiştir. 19. yüzyılın başına gelindiğinde, Ling isimli hekim, eklem ya da as hastalığı olanlara masaj tekniğini önermiştir. Ling’in bu önerisinin de etkisi ile birlikte masaj tüm Avrupa üzerinde ardından da tüm dünyada yayılma göstermiştir.
Masajın Amacı Nedir?
Temel olarak ağrıları dindirme ve ödem nedeniyle oluşan şişliklerin giderilmesini sağlamak amacıyla yapılır. Ancak yaralanmalar ve kazalar sonucu oluşan burkulmaların iyileşmesinde, kasların gevşemesinde de masaj yöntemi uygulanır. Çeşitli aktiviteler öncesinde uygulanan masaj kan dolaşımına etki edeceği için kasların hafif şekilde ısınmasında ve hızlı çalışması konusunda da faydalı olabilmektedir.
Masaj günümüzde birçok kişinin düzenli olarak yaptırdığı rahatlatıcı eylemlerden birisidir. Çok basit şekilde amatör olarak uygulanabileceği gibi profesyonel olarak çeşitli merkezlerde, farklı tekniklerle de uygulanmaktadır. Günümüzde masaj eğitimi alanların ve bu sektörde uzman olarak çalışanların sayısında artış görülmektedir. Günlük hayatın stresinin, iş sıkıntılarının son zamanlarda artış göstermesi ile masaj alanına ilgi çoğalınca doğal olarak uzman arayışındaki artış da beraberinde başlamıştır.
Tamamen arz talep ilişkisi içerisinde doğru orantılı olarak artışlar görülmüştür. Masaj doğru tekniklerle ve hareketlerle uygulandığında çok faydalı olabilmektedir ama bilgisizce yapılan masajlar ciddi tehlikelere yol açabilir. Çeşitli rahatsızlıklara, sakatlanmalara varan, sayısız soruna neden olan bilinçsiz masajlardan uzak durmalı, profesyonel kişilere masaj yaptırmalısınız. Bunun için küçük bir araştırma yaparak gidebileceğiniz merkezleri tespit edebilirsiniz. Bunu yaparken çok seçici davranmanız sizin yararınıza olacaktır.
Masaj Teknikleri Nelerdir?
Genel hatlarıyla özelliklerinden bahsettiğimiz masaj uygulaması elbette her insan için faydalıdır. Ancak amacına uygun şekilde yapıldığı sürece işe yaramakta ve tedavi edici olmaktadır. Bunun için de farklı masaj teknikleri geliştirilmiştir.
Dünya genelinde bilinen başlıca masaj teknikleri şunlardır;
Akubası Tekniği
5000 yıl öncesinde Çinliler tarafından keşfedilen bu yöntem, günümüzde akupunkturun iğnesiz biçimi olarak tarif edilebilir. Enerji kanallarına parmak ile baskı uygulanır ve bu noktalardan vücudun diğer bölgelerine doğrudan bir enerji akımı sağlanır. Neticesinde de rahatlama hissi ortaya çıkar.
Aromaterapi Tekniği
Tedavide amaç gençleştirmektir. Bitki özlerinin yağlarından faydalanılarak uygulanmaktadır. Eski dönemlerde Antik Mısır, Hindistan gibi bölgelerde uygulanmış olan bu teknik günümüzde de stresi azaltmak, genel bir rahatlık vermek için uygulanmaktadır.
Sandalye Masajı
Ortalama olarak 10 ila 20 dakika arasında süren bir seans ile rahatlama sağlar ama bu teknik sadece ihtiyaç duyulduğunda uygulanmaktadır. Özel bir sandalye üzerinde tamamen giyinik biçimdeyken uygulanır.
Derin Doku Tekniği
Vücutta bulunan derin kaslara ulaşmayı hedefleyen bu yöntem, belli alanlara uygulanabilir. Tekniğin amacı kasların toksinlerden arınmasını ve hafiflemesini sağlamaktır.
Sıcak Taş Tekniği
Isıtılmış faydalı taşlar, vücutta çeşitli bölgelere yerleştirilir. Küçük küçük baskılara uygulanarak taşların yerlerinin değiştirilmesi ile tedavi tamamlanır.
Refleksoloji Tekniği
Ayakların, vücudun aynası olduğunu birkaç kere duymuş olabilirsiniz. Refleksoloji masajı, bu noktadan çıkmıştır ve Uzak Doğu geleneksel tıbbının değişilmez bir parçası olmuştur. Bu masajda ayak tabanından belli noktalara bası uygulanmaktadır. Ayak tabanında bulunan her bir nokta, vücutta belli organ ve dokuları temsil etmektedir.
Refleksoloji, bir tür denge masajıdır ve kişinin kendini fiziksel, duygusal, ruhsal olarak iyi hissetmesini sağlamaktadır. Kişinin ayağındaki belli noktalara verdiği tepkilere göre sorunlar tespit edilerek onarılmaya çalışılmaktadır. Yaklaşık 30 dakikadır ve ayaktan başlayarak tüm bölgelere, organlara ve sistemlere karşılık gelen refleks noktaları üzerine odaklanılmaktadır. Kadın, çocuk ve yaşlılar olmak üzere birçok önemli etkisi vardır.
Spor Masajı
Genellikle spor aktivitelerinin öncesinde ve sonrasında kısa süre uygulanan bir tekniktir ve kasları harekete geçirerek performansın iyi geçmesi hedeflenir. Esnekliği artırması bakımından sakatlıkların önüne geçmekte de etkilidir.
İsveç Masajı
1820 yıllarında Ling’in keşfettiği geleneksel bir masaj türüdür. Çeşitli antik tekniklerin araştırılması neticesinde keşfedilen teknik, ilk modern masaj tekniği olma özelliğini taşır. Cilde uygulandığından reaksiyon göstererek tüm vücuda yayılması ile bilinir.
Thai Masajı
Çok eski tekniklerden bir tanesidir ve Buda zamanından günümüze ulaşmıştır. Belirli noktalara baskı uygulanarak enerji akımı sağlanır. Esnekliği artıran, stresi azaltan ve hatta iç organları uyaran bir teknik olma özellikleri ile bilinir.
Selülit Masajı Teknikleri
Kadınların en büyük problemi, selülitlerdir. Dolaşım bozukluğundan kaynaklanan selülit, kan ve lenf dolaşımındaki bozukluk, yağ dokusundaki artış yüzünden biriken toksik maddelerden oluşmaktadır. Doğru masaj ile kan ve lenf dolaşımı harekete geçirilerek, dokulara taze oksijen gitmesi sağlanmaktadır.
Derialtı kan dolaşımını iyileştiren masaj, damarların çapının daraltılması ve kanın bacaklardan düzenli olarak akmasını sağlamaktadır. Dolaşımın yeniden düzenlenmesini, hücrelere daha iyi oksijen gitmesini ve toksik maddelerin vücuttan atılmasını masaj ile mümkün olmaktadır. Bunun için iki tür masaj tekniği kullanılmaktadır.
Selülit masajlarının ilki, dolaşımdır. Bu masajda, derialtı kan dolaşımı aktif hale getirilerek, dokunun canlanması sağlanmaktadır. Kanın bacaklardan göğse doğru gitmesindeki sorunlar giderilmektedir. Belirli noktalara parmakla bastırılarak lenfatik düğümlere doğru hareket ettirildiği bilinmektedir.
İkinci masaj ise lenfatik drenaj masajıdır. Lenf bezlerine uygulanan bu masaj ile kan dolaşımı hızlandırılarak vücuttaki ödem ve toksik maddelerin dışarı atılması sağlanmaktadır. Lenf dolaşımı üzerinde etkili olan masaj, ilgili sistemin elle yönlendirilerek bloke olan lenf sıvısının serbest akımı sağlanmaktadır.
Masajın Faydaları Nelerdir?
Yorgunluğun giderilmesi, stresin azaltılması, hareketsizlik nedeniyle oluşmuş kemik ve kas hastalıklarının tedavileri, çeşitli felçlerin tedavileri, eklemlerde görülen hastalıklar, cilt üzerinde görülen sorunlardan selülit, omurga ağrıları, bel ve sırt ağrılarının giderilmesinde etkilidir.
Yara dokuları ve yapışıklıkların çözülmesi ile giderilmesinde kullanılan masaj; kas spazmı, tendon iltihabı, uykusuzluk gibi durumlarının tedavisinde faydalı görülmektedir. Kas krampları konusunda da masaj bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Gerilim tipi ve hipertansiyona bağlı baş ağrılarının, kabızlık sorunun giderilmesinde de masaj yöntemlerine başvurulmaktadır.
Masaj uygulamaları ile iki etki ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birincisi, uygulama bölgesinde ve bazen tüm vücutta, oluşan ısı artışı ile kan dolaşımının hızlandırılmasıdır. Diğeri ise belirli bölgelere yapılan bası ile vücutta bazı hormonların salgılamasının artmasını ve düzenlenmesini sağlamaktadır.
[renkbox baslik="Derideki (Cilt) Çatlaklar Neden Oluşur? Nasıl Önlenir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/derideki-cilt-catlaklar-neden-olusur/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/03/derideki-catlaklar-neden-olusur-nasil-onlenir-tedavi-yontemleri.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Masaj sırasında toplardamar sistemi, 4 – 20 kat daha hızlı çalıştırıldığı için kirli kanın kalbe ulaştırılması kolaylaşmaktadır. Kalbe ve toplardamarlara olan yardımının son derece fazla olduğu bilinmektedir.
Masajın lenf sistemini tetiklediği de bilinmektedir. Yani vücuttaki tedavi edici maddeler, masaj yapılan bölgeye iletilerek çalışması sağlanmaktadır. Bu şekilde vücudun hastalıklara karşı direnci artırılmakta ve başlangıç aşamasındaki ciddi hastalıklar tedavi edilebilmektedir.
En önemli faydası ise birçok olası ciddi sağlık sorununun oluşmasını engelleyebilme özelliğidir. Anında vücudun ürettiği doğal uyuşturucu olan endorfin salgılanarak, kişinin rahatlaması sağlanmaktadır. Psikolojik olarak da yan etkisi olmayan bir antidepresan ve psikolojik tedavi olduğu söylenmektedir.