Rota Virüsü Nedir? Hastalığın Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi Nelerdir?

Rota Virüsü Nedir? Hastalığın Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi Nelerdir?

Rota virüsü, son yıllarda Türkiye'ye alınan göçlerle birlikte sıkça rastladığımız şiddetli ishal ve kusmanın baş gösterdiği hastalıklardan biridir. Temasla hastalık kolayca bulaşabilmektedir. Hastalıktan korunma yolları hijyen ve aşı yoluyla mümkündür. Bu makalemizde rota virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yolları ve tedavi yöntemleri nelerdir? gibi aklınızdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Rota virüsü son zamanlarda ülkemize yapılan göçler nedeniyle görülmeye başlanan enfeksiyonel bir hastalıktır. 4-5 yaşındaki çocuklarda çok sık görülür. İlk etapta ishal görülmeye başlanır ve belirtiler şiddetlenerek devam eder.

Rota virüsü, sindirim sistemini bütünüyle etkileyen ve artık tüm dünyaya yayılmış ağır bir virüsel hastalıktır. En çok 4-5 yaş çocuklarda görülebileceği belirtilmişti ama yeni doğanlar da büyük risk grubundadır. Mikroskobik görüntüsünde virüs tekerlek biçimindedir. Doğal olarak enfeksiyon geçiren kişiler biraz daha bağışıklık kazanmış durumdadır.

[renkbox baslik="Zika Virüs Nedir? Hastalığın Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/zika-virus-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/zika-virusu-nedir-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi-nasildir-960x560.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Hastalıkta görülen belirtilerin neredeyse tamamı normal birçok hastalıkta da görülebileceği için pek şüphe edilmez ve böyle durumlarda tedavi gecikir. Çocukların virüse yakalanmaması için beslenmelerine dikkat etmeli ve tüm aşılarını zamanında yaptırmalısınız.

Rota Virüsü Nedir?

Rota Virüsü Nedir?

Rota Virüsü genellikle 6 ay ile 2 yaş çocukları arasında, yoğun ishal ayrıca mide ve bağırsak iltihaplarına yol açan ve enfeksiyona neden olabilen bir virüs çeşididir. Rota virüsünün kuluçka dönemi 2 ile 5 gün arasındadır. Ateş, kusma ve ishalle birlikte kendini göstermektedir. Ateş ve kusma 3-4 gün içinde geçebilir. Ancak ishal 10 güne kadar devam edebilmektedir. Her çocuğun 5 yaşına kadar en az bir kere rota virüsüne yakalanma riski çok fazladır ve her çocuk birkaç kez aynı virüs nedeniyle hastalanabilmektedir.

Rota Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Rota Virüsü Belirtileri

Virüs belirtileri genellikle virüs kaptıktan 2 veya 3 gün sonra kendini göstermektedir. Genellikle de kış aylarında daha fazla ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler;

  • 48 saat süren kuluçka dönemi ardından vücuda yerleşen virüs ilk olarak ishale neden olur.
  • Enfeksiyonel olduğu için yüksek ateş görülür.
  • Ateşin ve ishalin tetiklemesi ile mide problemleri yaşanmaya başlanır ve kusma görülür.
  • İlerleyen evrede ishal çok sulu hale gelir ve kokusu çok kötüdür.
  • Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde belirtiler daha hızlı yayılır ve daha belirgin yaşanır.
  • Virüsel bir hastalık olduğundan burun akıntısı, geniz akıntısı, öksürük gibi belirtiler de görülebilir.
  • İshal bir hafta ya da daha uzun süre devam edebilir.

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Henüz ishal başlamamışken, virüs çoktan dışkıda görülmeye başlar. Bulaşmanın en temel nedeni dışkı bulaşması ve gıdalar yoluyladır. Ortak kullanım alanlarında özellikle de kreş, anaokulu, çocuk hastaneleri gibi yerlerde salgın çok hızlı üreyebilir.

Virüs çok yeni olduğundan her geçen gün yeni bir bilgi gelmektedir. Bu kapsamda solunum ile bulaştığı yönünde bilgiler de gelmiştir. Ayrıca aile içinde de çok kolay yayılır. Kapı kolları, asansör düğmeleri, merdiven korkulukları en tehlikeli yerlerdendir. Virüs 60 güne kadar canlı kalabilme özelliğine sahiptir. Bu sebeple virüs görüldükten sonra da evin hijyenine özen gösterilmelidir.

Rota Virüsünden Korunma Yolları Nelerdir?

Rota Virüsünden Korunma Yolları

En temel korunma yöntemi kişisel hijyendir. Suların kaynatılarak kullanılması gereklidir. Eller sık sık ve etkili şekilde yıkanmalıdır. Ortak kullanım alanlarında mümkün olduğunca tuvaletler kullanılmalıdır. Kullanmak durumunda kalsanız bile mutlaka hijyeninize daha fazla dikkat etmelisiniz.

Virüsü atlattıktan sonra da hijyene özen göstermelisiniz. 60 gün yaşayan bu virüsten evi tamamen arındırmak gereklidir. İçme suyu olarak emin değilseniz musluk sularını tüketmemelisiniz. İçiyorsanız bile arındırıcı cihaz kullanmanız gerekir.

Rota Virüs Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Rota Virüs Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Rota virüsünden korunma yollarından bir de aşıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde rota virüsü aşısı 2006 yılından beri yapılmakta ve önerilmektedir. Aşıların rota virüsü enfeksiyonundan çocukları tam olarak korumamakla birlikte etkili olduğu söylenmektedir. Ayrıca rota virüs aşısı ağız yoluyla yapıldığından kolay ve işlevsel olarak uygulanmaktadır.

Rota virüsü aşısı bebeğinize 8. aydan önce yapılmalı çünkü 8. aydan sonra aşı etkisi ile bebeklerde bağırsak düğümlenmesi görüldüğü ortaya çıkmıştır. Aşılama 32. haftadan önce bir ay arayla 2 veya 3 doz olarak tamamlanmaktadır. Bu sebeple ilk doz aşılamaya 2. ay, en geç 3. ayda başlanması gerekmektedir. Eğer bebeğiniz 32. haftaya gelmişse aşıyı uygulamaya hiç başlamamalısınız.

Rota aşısının içerisinde sukroz şekeri bulunduğundan çocuğunuzun bazı şekerlere intoleransı varsa aşıyı yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Rota virüs aşısının bebeğinize yapılan diğer aşılarla eş zamanlı kullanılmasında bir sakınca olmadığı söylenmektedir.

Ülkemizde rota aşısı devlet tarafından karşılanmamaktadır. Eczanelerden temin ederek sağlık ocaklarında veya hastanelerde yaptırılmaktadır. Aşıların fiyatları ise 2018 yılı itibariyle şu şekildedir; Rotateq aşısı 2 doz olarak 2 X 114 TL. Rotarix aşısı 3 doz olarak 3 X 142 TL olarak belirlenmiştir.

Rota Virüsünün Tedavisi Nasıldır?

Tedavinin başında; temel olarak kusma, ishal gibi sorunlar giderilmeye çalışılır. Çünkü bu durumlar günlük hayatı zorlaştıran belirtilerdir. Kusma önleyici ve ishal önleyici ilaçlar tedavide etkili değildir ama şikayetleri azaltır.

[renkbox baslik="Ebola Virüsü Nedir? Hastalığın Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ebola-virusu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/ebola-virusu-nedir-hastaligin-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi-nedir.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Günümüzde bilinen etkili bir tedavi yöntemi yoktur. Çünkü virüs çok yeni bir türdür. Antibiyotik tedavisi de etkili bir yöntem değildir. Tedavi aşamasında amaç ishal nedeniyle kaybedilen sıvının yerine konulmasıdır.

Beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Anne sütüne devam eden çocuklarda kesinlikle hastalık süresince daha çok emzirme sağlanmalıdır. İshal kesici besinler tüketilebilir. Bunlar; muz, patates ve yoğurttur. Bunun dışında kesinlikle çok yağlı gıdalar, kızartmalar, ağır yiyecekler tüketilmemelidir. Ayrıca normal ishal durumunda olduğu gibi su tüketimine dikkat edilmelidir. Aksi takdirde hastalıktan ziyade su kaybı nedeniyle yaşanan sıkıntılar görülmeye başlanabilir.

Rota virüsü geç kalınmadığı ve hemen tedaviye başlandığı sürece ölümcül değildir. Fakat genellikle 5 yaşın altındaki çocukları vurduğundan ağır seyretmekte ve hemen müdahale gerektirmektedir.
Rota aşısı yaptırdınız mı? Aşıdan sonra virüse yakalanma gibi bir durumunuz oldu mu?
Rota virüsünden sonra sizde hastalığın belirtileri nasıl gerçekleşti?
Rota virüsünden sonra nasıl bir tedavi süreci yaşadınız?
Birden çok defa rota virüsüne yakalandınız mı?



Okur Yorumları
  1. ben rota virüsünü hastane de kaptım ve şuan gayet salıklıyım