Su Teresi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Su Teresi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Sulak ortamlarda yetişen su teresi aşırı kullanılmadığı sürece, oldukça yararlı bir bitkidir. Keskin kokusu ve lezzeti ile ağızda çok hoş bir his bırakan bu bitki sağlımız için de oldukça faydalıdır. Su teresinin özellikleri ve faydalarını öğrenmek isteyenler, aşağıdaki yazımıza göz atabilirler.

Yasemin Saygın

Turpgiller ailesinden olan su teresi, keskin kokusu, hafif mayhoş ve acımtırak tadı ile bilinir. Yemeklerin yanında veya sadece salata olarak tüketilebilen su teresi, aynı zamanda özütü çıkarılarak şifa kaynağı olarak da kullanılabilmektedir. Su teresi öyle bir bitkidir ki açık yaralardan tutun da cinsel rahatsızlıklara kadar her türlü soruna iyi gelmektedir. Özellikle her formda tüketilebilir olması, su teresini son derece değerli kılmaktadır.

Genellikle bataklık gibi bol suyun olduğu bölgelerde yetişen bu bitki nemin yüksek olduğu yerlerde çok daha fazla büyüyebilir. İçinde barındırdığı kükürt, demir, potasyum, fosfor ve iyot gibi mineraller sayesinde çiğ veya pişmiş olarak tüketilmesi halinde, vücutta eksik olan çoğu maddeyi yeterli hale getirecektir. Sadece mineral değil, vitamin açısından da oldukça zengin olan bu bitkinin, dış yüzeyinin de şifalı bir yönü bulunmaktadır.

[renkbox baslik="Biberiye Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/biberiye-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/biberiye-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bitki yaprakları hiçbir işleme tabi tutulmadan harç formuna sokularak açık yaralara sürüldüğünde, sihirli bir merhem etkisi yaratarak iyileşme sağlamaktadır. Ayrıca cinsel gücü artırıcı etkisi bulunduğundan dolayı, sorunlu bireyler açısından da harika bir bitkidir. Su teresi adına yaraşır şekilde, su gibi bir bitkidir. Özellikle taze olarak tüketilen su teresi sofralarda insanın iştahını kabartacak kadar güzeldir.

Su Teresi Nedir?

Su teresi (Nasturtium officinale) suyun fazla olduğu bölgelerde yetişen şifalı bir bitkidir. Özellikle bol yağış alan bölgelerde ve tatlı su derelerinin yanında yetişir. Yöresel söylemlerde farklılığı olan su teresinin en yaygın isimleri kar dumanı, sezap ve cırcırdır. Su teresi görüntü olarak yonca yapraklarını andırabilir, 4 taç yapraktan oluşur.

Koyu yeşil renge sahip yapraklarının kadifemsi, tüylü bir dokusu vardır. Su teresi ne kadar fazla su emilimi sağlarsa o oranda büyüyebilir. Boyu 35 cm. ile 60 cm. arasında değişebilir. Yapraklarından hariç beyaz çiçekleri de bulunan su teresinin son derece spesifik bir kokusu bulunmaktadır. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde bol miktarda yetişen bu bitki çok zengin mineral ve vitamin çeşitliliğine sahiptir.

Bu bitkinin ilk olarak Avrupa ve Asya ülkelerinde yetiştiği bilinmektedir. İçerisinde yüksek miktarda vitamin ve mineral bulunan bitki; bağışıklık sistemini güçlendirir, gözlere iyidir, beyin sağlığına iyi gelir, kilo vermeyi sağlar, cinsel gücü artırır, adet kanamalarını düzene sokar.

Dere ve akarsuların sığ kesimlerinde, kendiliğinden yetişen su teresinin içerisinde; A, C, K vitaminleri ile folik asit, pantotenik asit, niasin ve kolin bulunmaktadır. Aynı zamanda fosfor, magnezyum, kalsiyum, bakır, selenyum ve magnezyum açısından da zengin bir içeriğe sahiptir.

Su Teresi Nasıl Kullanılır?

Su teresi genellikle salata olarak tüketilse de, kadifemsi yüzeyi yemek için zor olabilir. Ispanak gibi pişirilerek de tüketilebilir fakat form olarak farklı bir bitkidir. En yaygın kullanımı su teresi özü halini tercih etmektir. Bitkinin yaprakları ve hatta çiçekleri belirli işlemlerden geçerek yağa benzeyen sıvı forma dönüştürülürler.

Tohumları, yaprakları, sapları, çayı ve özü kullanılabilen çok yönlü bir bitkidir. Tohumlarının cinsel gücü artırıcı özelliği bulunmaktadır ve bu durum özellikle erkeklerde daha aktif olmaktadır. Yaprakları yakı haline dönüştürülerek büyük yaralara konulduğunda, özellikle iltihaplı kısımları iyileştirici özelliği vardır. Ayrıca hiçbir işleme tabii tutmadan kanayan burnun üzerine konulduğunda, kan akışının kesilmesini sağlar.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen su teresi kürünün akciğeri temizlediği bilinmektedir. Söz konusu kürün tarifi şu şekildedir; 15 - 16 adet su teresini kaynamış suyun içine koyun ve 3 dakika kadar haşlanmasını bekleyin. Haşlanan karışımı ocaktan indirin ve süzün. Hazırladığınız bu karışımı 5 gün boyunca, yemeklerden 2 saat sonra birer bardak için. Özellikle sigara içme alışkanlığı olan kişilerde, akciğerleri temizlediği bilinmektedir.

Su Teresinin Özellikleri Nelerdir?

Su teresinin kullanım başlangıcı yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. İlk olarak İngiltere civarında tüketilmeye başlanan bu bitki, şifalı olduğu anlaşıldıktan sonra dünyanın dört bir yanında yetiştirilmeye başlanmıştır. Görüntü olarak daha çiçeksi bir havası olmasına rağmen lahana, brokoli, roka gibi Turpgiller familyasının bir üyesidir.

Su teresinin en büyük özelliği düşük kalorili olmasıdır. 1 kilo su teresinde yalnızca 100 kalori bulunmaktadır. Bu miktar son derece düşüktür ve günde 12 kilo su teresi yendiğinde ancak günlük kalori ihtiyacı tamamlanmış olur. Fakat elbette ki bu kadar fazla miktarda tüketmek son derece zararlıdır.

Düşük kalorili olması sebebiyle diyet sektöründe büyük rol oynamaktadır. Yüzdesel olarak bakıldığında 100 gram su teresi günlük K vitamini ihtiyacının tamamını, A ve C vitamini ihtiyacının ise %70'ini karşılar. Yani sadece bu bitkinin tüketilmesi bile pek çok mineral ve vitamini almanızı sağlayacaktır.

Su Teresinin Faydaları Nelerdir?

Su teresinin; urları (tümör) tedavi edici, zayıflatıcı, karaciğer düzenleyici, kanamaları önleyici, cinsel gücü artırıcı, regl döngüsü düzenleyici ve kardiyovasküler vakaları önleyici etkisi bulunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra uzmanların yaptığı son çalışmalar kanserin önlenmesi üzerinde de olumlu etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Su teresi kaynatılarak cilde sürüldüğünde veya su teresi özü damlalar halinde cilde yedirildiğinde büyük şifa sağlamaktadır.

[renkbox baslik="Cibes (Cibez) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/cibes-cibez-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/cibez-otu-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Özellikle nasırlı gibi sert yüzeyleri güzelleştiren bu şifalı bitki, vücuttaki izlerin geçmesinde de etkilidir. Kış aylarındaki bir diğer faydası ise sürekli tıkanık olan burunları açmasıdır. Su teresi nefes yollarını temizleyerek tıkanıklıkların önüne geçer ve sinüzit gibi rahatsızlıkları önler. Burun tıkanıklığını geçirmenin diğer yolları için tıklayın.

Su teresinin en önemli faydaları şu şekildedir;

  • C vitamini açısından zengin ve çok güçlü bir antioksidan olan su teresi kanser oluşumunu önler, kanser hücrelerinin yok olmasına yardımcı olur. Kanserin en önemli nedeni olan serbest radikallerle savaşır.
  • Yine C vitamini ve folik asit içeriği ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Yıl içerisinde, mevsiminde taze olarak tükettiğiniz su teresi sayesinde, özellikle grip benzeri hastalıklara daha az yakalandığınızı görebilirsiniz.
  • Beyin fonksiyonlarını geliştirerek alzheimer benzeri hastalıkların oluşumunu önler. Bu bitkinin beyindeki nöron aktivitesini artırdığı tespit edilmiştir.
  • Kalsiyum içeriği nedeniyle dişlerin daha sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda kemik gelişimine yardımcı olur.
  • Kötü kolesterolü düşürür, kalp ve damar hastalıklarını önler. Yine dolaşım sistemi hücrelerine zarar veren serbest radikallerle savaşmak da su teresinin faydaları arasında yer almaktadır.
  • Bildiğiniz gibi hamileliğin daha ilk aylarında, doktorlar anneye folik asit vermektedir. İşte su teresi doğal bir folik asit kaynağı olduğu için bu süreçte oldukça faydalıdır. Fakat her ihtimale karşı doktorunuza danışmadan tüketmemenizi öneririz.
  • Katarakt gibi göz hastalıklarının oluşumunu önler, aynı zamanda gözlerin daha sağlıklı ve iyi görmesini sağlar.
  • Zihni açarak, kavrama kabiliyetinin gelişmesine yardımcı olur.
  • Su teresini kaynatarak elde ettiğiniz su hem cilde hem de saçlara iyi gelmektedir.

Su Teresinin Yan Etkileri Nelerdir?

Esasen hiçbir zararı olmayan su teresi, her şeyde olduğu gibi aşırı kullanıldığı takdirde bir takım yan etkiler doğurabilmektedir. Bağırsakları çalıştırdığından çok fazla su teresi yenirse ishal olunabilir. Adet düzenleyici etkisi olduğundan gebe kadınların yememesi önerilir. Gebelik esnasında menstruasyon döngüsünü başlatacağı için, düşüğe yol açabilir.

Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz su teresi, genellikle salatalarda kullanılan, dere yataklarında yetişen, koyu yeşil yapraklı bir bitkidir. Doğal kaynak suları içerisinde yetiştiği için sağladığı faydalar saymakla bitmez. Bizler yukarıdaki yazımızda su teresinin en çok bilinen faydalarına yer vermeye çalıştık.
Su teresini hangi formlarda kullanıyorsunuz?
Su teresi ile yaptığınız bir yemek veya salata tarifini paylaşır mısınız?
Bu bitkiyi dere yataklarında hiç gördünüz mü? Gördüğünüz zaman ayırt edebiliyor musunuz?



Okur Yorumları
  1. benim 10 dönüm arsam var ve hemen yanından dere geçiyor be derede tere otu yetişiyor bu arsayı küçük kanallar haline getirip tamamına su teresi ekmek istiyorum bütün tarlayı tere ile donattığımda güzel bir maddi gelirim olacağını biliyorum fakat 10 dönüme yetecek kadar tereyi nasıl temin edicem onu bilemiyorum kaö kez tohum ektim tutmadı. dereden biraz toplayıp evin önüne ektim yaklaşık 5m kare gayet güzel tuttu ve yılın 8 ayı tüketebiliyoruz. 10 dönümün tamamına ekip ticaretini yapmak istiyorum fikir verebilecek olan biriler bu fikirlerini paylaşırsa çok mutlu olurum

  2. Biz isviçrede bulduk ben türkiyedeyken hiç yemedim burada buldum çok güzel

    1. Merhaba gülüstan hanım ben istanbul beykoz köyündeyim burada yerince su teresi mevcut ister seniz gelip toplaya birisiniz.

  3. Yanı başımızda tarlası var, açıklamayı okuyunca hiç soframdan eksik etmiyorum, pınar suyunda yetişiyor açıklamanız için çok teşekkür ederim.

  4. Yanı başımızda tarlası var. pınar suyundan besleniyor. Açıklamayı okuyunca sofradan hiç eksik etmiyorum, açıklamanız için. Çok teşekkür ederim.

  5. Teşekkür ederim, yazınız yeterince aydınlatıcı ve bilgilendirici olmuş. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.