Sanat hayatına şiirle başlamış, daha sonra denemeden eleştiriye kadar pek çok eser türü oluşturmuş olan Yaşar Nabi Nayır, Türk edebiyatının öncü şairleri arasında kabul edilmektedir. Eserlerinin yanı sıra yayıncılık hayatında attığı adımlarla da bilinen sanatçı, bu çalışmaları sayesinde tüm edebiyat camiasında tanımaktadır. Özellikle yayın ve dergileri ile genç şairleri yönlendiren Yaşar Nabi Nayır, bugün pek çok usta kalemin anılmasına da vesile olmuştur.
Kendi diline sahip çıktığı gibi pek çok eserini de bu amaçla ortaya çıkaran sanatçı, Türkçe kullanımıyla örnek teşkil etmektedir. Edebiyat dünyasına yalnızca yazar olarak değil bir araştırmacı, yayıncı, şair ve eleştirmen olarak da katkı sağlayan Yaşar Nabi Nayır, yalnızca araştırmalarıyla dahi takdir edilebilir.
[renkbox baslik="Abdurrahim Karakoç Kimdir? Hayatı ve Eserleri
" link="https://bilgihanem.com/abdurrahim-karakoc-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/abdurrahim-karakoc-hayati-hakkinda-bilgi.png" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]
Çünkü bu alanda hazırlayıp toparladığı eserlerin sayısı 60’dan fazladır. Katıldığı edebi akımla adından sıkça söz ettiren ünlü yazar, arkasında bugün okunacak pek çok eser bırakmıştır. Şimdi dilerseniz Yaşar Nabi Nayır kimdir, hayattayken hangi eserleri bırakmıştır ve edebi kişiliği nasıldır gibi soruların yanıtlarını bulacağınız yazımıza başlayalım.
Yaşar Nabi Nayır Kimdir?
Edebiyat dünyasına şiir ile adım atmış, daha sonra Yedi Meşaleciler grubu ile anılmış olan Yaşar Nabi Nayır, yazdığı şiirler kadar düz yazılarıyla da anılmaktadır. Çevirmenlik konusunda oldukça başarılı olan yazar, Türk edebiyatının en uzun soluklu dergisinin sahibidir. Yayıncılık hayatının yanı sıra makale, deneme, eleştiri, oyun ve roman kaleme alan yazar, daha sonra her bir alanda kendini tek tek kanıtlamıştır.
Yaptığı antolojiler ve derleme kitaplarıyla araştırma desteği sağlayan Yaşar Nabi Nayır, bugün incelemelere kaynaklık edecek bu muhteşem eserleri ustalıkla ortaya koymuştur. Tüm bunlardan yola çıkarak Yaşar Nabi Nayır hem şair hem yazar hem eleştirmen hem de araştırmacıdır denilebilir.
Yaşar Nabi Nayır’ın Hayatı
25 Aralık 1908 tarihinde Üsküp’te dünyaya gelen Yaşar Nabi Nayır, eğitim hayatını Üsküp ve İstanbul’da tamamlamıştır. Babasının işleri nedeniyle İstanbul’a yerleşen yazar, Galatasaray Lisesi mezunudur. 1929 yılında liseyi bitirmiş, 4-5 yıl Ziraat Bankası çalışanı olmuştur.
Hayatının bir bölümünde Uluslararası P.E.N Yazarlar Derneği, Türkiye başkanlığını yapmış olan Yaşar Nabi Nayır, yayıncılık hayatında büyük adımlar atmıştır. Yayıncılıkla hayatının sonuna kadar ilgilenen sanatçı, 15 Mart 1981’de mide kanaması nedeniyle hayata gözlerini yummuştur.
Yaşar Nabi Nayır’ın Edebi Kişiliği
Eserlerinde fikir aktarmayı tercih eden Yaşar Nabi Nayır, tam olarak bu sebeple şiirden düzyazıya geçmeyi tercih etmiştir. Edebiyat dünyasında meydana gelen gelişmeleri inceleyen yazılarında üstat kabul edilen isimlerin biyografilerinde amacı aynıdır.
Bir sonraki nesle olabildiğince çok bilgi bırakmak isteyen yazar, düzyazılarının pek çoğunu bu çerçevede ele almıştır. Soyut temeller üzerine oturttuğu şiirleri onun devam etmemesine ve , her türü denemesine neden oldu. Bu nedenle olabildiğince farklı alanlara yönelmeye çalıştı.
Yaşar Nabi Nayır'ın Yayıncılık Hayatı
Yaşar Nabi Nayır, eserlerini yayımlarken aynı zamanda 1933 yılında Varlık dergisini çıkarmaya başladı. Türk Edebiyatının en kalıcı ve kaliteli içeriğe sahip dergisi kabul edilen Varlık, 48 yıl boyunca Yaşar Nabi Nayır ile beraberdi. Yazarın vefatından sonra yayınlarına devam eden yayın, bugün hala basılmaktadır.
Eserlerini Muzaffer Reşit ya da kendi adıyla yayımlayan sanatçı, çevirmenlikten şairliğe kadar pek çok yolu denemiş ancak yayıncılık ile kalıcılık sağlamıştır.
Yaşar Nabi Nayır ve Yedi Meşaleciler
Şiir ile edebiyata adım atan Yaşar Nabi Nayır, Yedi Meşaleciler grubu içinde yer almaya başladı. Samimi, içten sanat ağırlıklı bir şiir anlayışına sahip olan bu grup, Yaşar Nabi Nayır’ın eserleri ile daha da kuvvetlendi.
Sanat için sanat yapmayı tercih eden Yedi Meşaleciler bir süre sonra farklı alanları denemek isteyen Yaşar Nabi Nayır ile yollarını ayırdı. Çünkü yazar yalnızca şiir yazmak değil aynı zamanda anlaşılmak istemişti. Bu da soyut şiirden düzyazıya yönelmesine neden oldu. Şiir hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yaşar Nabi Nayır’ın Eserleri
Yaşar Nabi Nayır’ın Yedi Meşaleciler grubu ile birlikte olduğu yıllarda çıkardığı şiir kitapları Onar Mısra ve Kahramanlar’dır. Bunun dışında 1928’de basılan, Yedi Meşale isimli ortak kitapları da bulunmaktadır. Yazarın 1935 yılında çıkardığı Bu da Bir Hikâyedir ve Sevi Çıkmazı isimli öykü kitapları, 1933’de çıkardığı Mete, İnkılap Çocukları, Köyün Namusu ve Beş Devir isimli oyunları bulunmaktadır.
Yazarlık ve şairliği dışında araştırmacı kimliğiyle bilinen Yaşar Nabi Nayır, 1936 yılında Balkanlar ve Türklük, 1937 yılında Edebiyatımızın Bugünkü Meseleleri, 1966’da Atatürk Yolu, 1973 yılında Değişen Dünyamız, 1975 yılında Çağımıza Ters Düşenler isimli araştırma yazılarını yazmıştır.
Araştırma ve biyografi yazıları arasında ise Ahmet Haşim, Tevfik Fikret bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Ömer Seyfettin, Homeros, Moliere de eserleri arasında yer almaktadır. Bir Kadın Söylüyor ve Âdem ile Havva romanları da yazarın eserlerdir.
Yaşar Nabi Nayır’ın Türk Edebiyatındaki Yeri
Yaşar Nabi Nayır hem şiirleri hem araştırmaları hem de yayıncılık yönüyle Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Bilhassa sahibi olduğu Varlık Dergisi, Türk edebiyatının en uzun soluklu dergisi olmuştur. Varlık yayınları adı altında binlerce kitap yayımlayan yazar, kendi çalışmaları ışığında yeni öğrenciler yetiştirmiştir. Hemen her eserinde edebiyata, yazarlık ya da şairliğe adım atanları destekleyen sanatçı birçok konuda örnek olmuştur.
[renkbox baslik="Mehmet Fuad Köprülü Kimdir? Hayatı ve Eserleri
" link="https://bilgihanem.com/mehmet-fuad-koprulu-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/mehmet-fuad-koprulu-hayati-hakkinda-bilgi.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Şiirle başlayıp yayıncılıkla devam ettiği edebiyat yolculuğunda çevirmenlik, eleştirmenlik, öykü ve roman yazarlığı da yapmıştır. Yaşar Nabi Nayır’ın Türk edebiyatına katkısı şüphesiz araştırmalarıyla daha da artmıştır. Antolojileri, biyografileri ile pek çok yazarın ya da şairin hayatına ışık tutmuştur.
Türkçeye çok emek vermiş biri isim, Allah razı olsun.
Keşke herkes Türkçemize bu denli sahip çıksa.. Böyle önemli kişileri bizlere tanıttığınız için teşekkürler Bilgihanem.
Yaşar Nabi Türk Edebiyatı için çok önemli biri bence. Nefis bir anlatım tarzınız var, yazı için teşekkür ederim, Bilgihanem öğretmeye devam ediyor!