Yüzme Sporu Nedir? Stilleri ve Faydaları Nelerdir?

Yüzme Sporu Nedir? Stilleri ve Faydaları Nelerdir?

Yüzme sporu, kulaç ve bacak hareketleriyle yapılarak bedendeki birçok kası çalıştırmaktadır. Yüzerken farklı stiller kullanılabilmektedir. Yüzme sporu düzenli yapıldığında bedensel ve psikolojik olarak önemli faydaları bulunmakla birlikte yüzmeyi öğrenmek emek ve sudan korkmamayı gerektirir. Biz size bu makalemizde yüzme sporu nedir? Tarihçesi nedir? Stilleri nelerdir? gibi sorularınızın cevabını sunacağız.

Yasemin Saygın

Yüzme sporuyla ilgili bilinen en genel bilgi, bu sporun tüm vücut kaslarının çalışmasında son derece etkili olduğu ve bu durumun da sağlık için çok faydalı olduğudur. Yüzmenin tüm kasların çalışmasına etki ettiğini kişi yüzerken rahatlıkla hissedebilir. Özellikle yeni başlayanlar tüm kasların çalıştığını vücutlarında yüzme sonrasında daha net fark edebilirler.

Vücuttaki kasların çalışmasında suya karşı yapılan kuvvetin etkisi büyüktür. Yüzme sonrasında kasların aşırı zarar görmemesi için öncesinde hafif egzersizler yapmak yararlı olabilir. Yüzmenin farklı stilleri bulunmaktadır. İnsanların tamamı aynı şekilde yüzmezler.

[renkbox baslik="Jogging Nedir? Nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/jogging-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/12/jogging-nedir-nasil-yapilir-faydalari-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Herkesin kolay bulduğu bir yüzme stili bulunmaktadır. Yüzme stillerinin doğru uygulanabilmesi için nefes tekniklerinin ve yüzme esnasında vücudun nasıl kullanılacağının doğru öğrenilmesi de önemlidir. Bu şekilde vücut yorulmak yerine aksine dinginlik kazanacak ve kişi ruhsal bakımdan kendini daha rahat hissetmeye başlayacaktır.

Yüzme Sporu Nedir?

Yüzme Sporu Nedir?

Yüzme sporu, belirli boyutlarda havuzda, gölde veya denizde bedenin su yüzeyinde kalarak kulaç ve ayak hareketlerinden faydalanarak su içerisinde yüzülerek yapılan spor dalına verilen isimdir. Yüzme sporu yapılırken bedendeki kasların hemen hemen hepsi çalışmaktadır. Sporun kişiye faydaları tartışılmaz ancak spor olarak yüzmeyi tercih eden kişiler vücutlarına büyük iyilik yapmış olmaktadırlar. Yüzme sporu yarışları 50, 100, 200, 400, 800 ve 1500 metrelik havuzlarda çeşitli kategorilerle sınıflandırılarak yapılmaktadır.

Yüzme Sporunun Tarihçesi

Yüzme Sporunun Tarihsel Gelişimi

Spor dalların arasında en yaygın olan yüzmenin insanoğlu tarafından ne zaman keşfedildiği bilinmemektedir. Çünkü M.Ö 9000'lı yıllarda yüzme, insanların karşısına spor olarak değil avlanmak, yıkanmak gibi bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır.

Londra'da bulunan British Müzesi'ndeki kabartmalarda Uygur Türklerinde bugünkü kulaç stilleri görülmektedir. M.Ö savaşlar yapılırken Asur savaşçılarının düşmanlardan kaçmak amacıyla nehir ve gölleri yüzerek geçtikleri Asur kabartmalarında açıkça görülmektedir.

1828 yılında ilk açık hava havuzu Liverpool'da yapılmıştır. Daha sonra 1846 yılında Avustralya’da yapılmıştır. 1882 yılından sonra çeşitli Avrupa ülkelerinde yüzme federasyonları kurulmuş, yarışmalar düzenlenmeye başlamıştır. ABD'de 1882 yılında Amatör Spor Birliği (AAU) kurulmuştur.

Türkiye’de ilk yüzme yarışları İstanbul Moda'da 1937 yılında yapılmıştır. 1942 yılında ise İstanbul Ortaköy’de modern olarak ilk yüzme havuzu açılması gerçekleşmiş ve bu sayede açık ve kapalı yüzme havuzları ile yaz kış yüzme sporu yapabilme imkanı bulunmaktadır.

Yüzmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kalp ve damar sisteminin tamamını ifade eden dolaşım sisteminde, yüzme sporu fazlasıyla etkilidir. Yapılan araştırmalar sonucunda yüzmenin kalp atış ritmini ve kan akışını düzenlediği ortaya çıkmıştır. Böylece kalpte düzenli toplanan ve pompalanan kan vücuda ve kaslara daha doğru şekilde ve miktarda gönderilecektir.

Yüzme sporu dolaşım sistemi dışında ayrıca solunum sistemi üzerinde doğrudan etkilidir. Yüzme sırasında kişinin oksijen gereksiniminde artış görülmektedir. Bununla beraber solunum ve dolaşım sistemleri birbirleriyle orantılı olarak daha fazla çalışmaktadır.

Tüm kasların çalışmasını sağlayan yüzme eylemi sinir sisteminin olumlu anlamda etkilenmesini sağlar. Sinir sistemindeki bu pozitiflik doğrudan duyuları etkileyecektir. Fizyolojik etkiler dışında yüzmenin kişinin psikolojik durumu üzerinde de olumlu etkileri görülmektedir. Yüzmenin en önemli faydalarından biri de sağlıklı kilo vermenizi sağlamasıdır. Fazla kilolarınızdan kurtulurken, aynı zamanda vücudunuzun sıkılışmasını sağlayacaktır.

Yüzme Stilleri Nelerdir?

Yüzme Stilleri Nelerdir?

Yüzmede farklı stiller kullanmak mümkündür. Bu stiller hem farklı kasların çalışmasını hem de yüzme hızını etkilemektedir. Yüzme yarışları da da bu stillere göre ve uzaklığa göre kategorize edilmektedir. Yüzmeye başlama yaşı, el kol koordinasyonlarının en düzgün yapılmaya başlandığı yaş olan 6-7 yaş civarıdır. İyi beslenerek yüzmeye bu yaşta emek veren çocuklar başarılı olabilirler.

Serbest Yüzme

Hızlı bir yüzme gerekiyorsa en uygun yüzme stili serbest yüzmedir. Bu yüzme stilinde her iki kol da başın üzerinden çıkartılır ve öne doğru uzatılmak suretiyle suyun çekilmesi sağlanır. Bu esnada ayaklar aşağı yukarı sırayla inip çıkmalıdır. Bu iki eylemi bir arada yaparken nefes alma tekniğinin doğru uygulanması gerekecektir. Bu stilde yüzme hızını kulaçlar artırırken, ayaklar bu hıza sadece yüzde 10 etki etmektedir.

Sırtüstü Yüzme

Hareketler bakımından serbest yüzmeye benzemekle beraber duruş farklıdır. Bu stilde suyun üzerinde sırtüstü şekilde durulur. Bu duruşun da etkisiyle kol ve bacaklar serbest stilin tam tersi şekilde hareket edecektir. Sırtüstü yüzmede baş her zaman suyun üzerinde durmaktadır. Bu özelliği ile nefes alıp vermede sıkıntı yaşanmaz. Sırtüstü yüzme stilinde kişinin bel kısmının dik durması tekniğin doğru uygulanması açısından önemlidir. Böylece ayak çırpmak daha kolay hale gelir.

Kelebek Yüzme

Kelebek stili yüzme kişiyi en fazla yoran, en çok enerji gerektiren yüzme biçimidir. İsim olarak kelebekleme olarak da bilinir. Her bir vuruşta vücut devamlı pozisyon değiştirmektedir. Bu yüzme stilinde en önemli hareket beldedir. Diğerlerinden farklı olarak kelebek yüzme stilinde iki kol aynı anda hareket ettirilir.

[renkbox baslik="İp Atlama Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ip-atlama-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/ip-atlama-teknikleri-faydalari-960x560.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Çok yoğun bir stil olduğundan yüzme sporuna yeni başlayanlar ve yaşça büyük insanlar için çok önerilen bir yüzme biçimi değildir. Kelebek stili yüzme kendiliğinden öğrenilmekten ziyade bir uzman eşliğinde öğrenilmelidir. Çünkü ciddi anlamda bir profesyonellik gerektirmektedir.

Kurbağalama Yüzme

En yavaş yüzme şekli olması özelliğiyle tanınan kurbağa yüzme stili, gerçek anlamda kurbağaların suyun içindeki yüzme biçimine benzemektedir. Diğer yüzme biçimlerinin aksine bacaklar da kollar da yanlara doğru açılmalı ve toplanmalıdır. Bu yüzme stilinde kişinin ayakları ve elleri yuvarlaklar çizerek ilerler. Kurbağa yüzme şeklinde eller için yükselme, küçülme ve uzanma gibi üç ayrı hareket söz konusudur. Ellerin bu hareketine ayaklar da birlikte eşlik etmektedir.

Yüzmek, suyu sevenler için hem zevkli hem de oldukça yararlı bir spor türüdür. Yüzme sporu stilleriyle birlikte daha zevkli hale gelmektedir. Yüzmek için göl, nehir, deniz, okyanus, havuz gibi belli su derinliğine sahip yerler bulunmaktadır.
Yüzmeyi biliyor musunuz?
Yüzmeyi nerede ve nasıl öğrendiniz?
En çok hangi stillerle yüzmeyi seviyorsunuz?
En çok nerede yüzmeyi seviyorsunuz?
Boğulma tehlikesi atlattınız mı? Olayı paylaşır mısınız?
Hiç boğulan birine yardım ettiniz mi? Nasıl ve nerede olayı anlatır mısınız?
Birine yüzme öğrettiniz mi? Bildiklerinizi paylaşır mısınız?



Okur Yorumları
  1. evet bence çoook güzel olmuş beden eğitimi ve spor ödevim için de çooooooooooooook yardımcı oldu bu yazı çooooooooooook teşekkür ederim