Mutfaklarda en pratik mutfak malzemelerinden biri olan düdüklü tencere, pişirme süresini hızlandıran aynı zamanda lezzetle yemek pişiren bir üründür. Doğru kullanıldığında zor pişen, pişmesi saatler alan yemekleri düdüklü tencerede rahatlıkla istenilen kıvama getirmek mümkündür. Bunun yanında ne yazık ki yanlış kullanımlarda pek çok kişiyi de zor durumda bırakan bir tencere olduğu söylenebilir.
Özellikle içindeki basıncın doğru şekilde boşaltılmaması sonucu patlayan düdüklü tencereler pek çok kişinin can sağlığını tehlikeye atmaktadır. Pişen yemek ne olursa olsun düdüklü tencerenin içinde, kokuyu rahatsız edecek şekilde hissetmek imkansız. Ayrıca tüm yemeğin besin değerini olduğu gibi muhafaza etmesi özellikle tercih edilme nedenlerinden biri.
[renkbox baslik="Yanan (Alev Alan) Yağ Tenceresi Nasıl Söndürülür?" link="https://bilgihanem.com/yanan-alev-alan-yag-tenceresi-nasil-sondurulur/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/yanan-yag-tenceresi-nasil-sondurulur.jpg" renk="sari" yenisekme="evet"][/renkbox]
İlerleyen teknoloji ile birlikte gün geçtikçe daha kullanışlı ve pratik olan düdüklü tencerelerin kullanımı daha da yaygın bir hal almıştır. Dolayısıyla eski yapım riskler geçerliliğini pek korumuyor. Birçoğunun içini görememekten şikayet eden bayanlar için yeni yapılanların hemen hepsinde kapaklarda cam kısımlar da bulunuyor.
Düdüklü Tencere Nedir?
Düdüklü tencere temel olarak basıncı düşürüp, yemeğin pişme süresini hızlandıran bir mutfak ürünüdür. Yemeğin cinsine göre bu süre bazen yarıya bazen de üçte bire kadar inebilmektedir. Adım adım kontrol gerektiren düdüklü tencere, kullanırken dikkat de istemektedir. Bu nedenle bilmeden kullanmak tehlikeli olabilmektedir. Tencerenizin ocağa konmadan önce temiz olduğundan emin olmalısınız. Özellikle havalanma kısmı temiz değilse sıkıntı yaşarsınız. Yeterince temiz olduğunu gördükten sonra içine yemeğinizi doğrayıp koyabilirsiniz. Sonrasında kapağı kapatarak pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Her adımda düdüğü ve basıncı kontrol etmeyi unutmamalısınız.
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?
Gereken besinleri düdüklü tencerenizin içine koyduktan sonra bir miktar su ile doldurun. Arkasından tencerenizi ocağa koyarken üzerinde bulunan düdüğü doğru şekilde konumlandırın. Eğer düdük aşağı ya da yana doğru bırakılırsa bu durumda hava alma durumu engellenmiş olur. Dolayısıyla düdüklü tencerenin basıncı sıkışır. Buna engel olmak için tencerenizin düdüğünü yukarıya doğru kaldırmayı unutmamalısınız. Altını yakmadan önce konumu düzenleyip daha sonra ateşe koymalısınız.
Düdüklü tencere, içinde pişen yemeği haber veren bir tenceredir. Tencerenin düdüğü bunu anlamanıza yardım edecektir. Yemek bir süre ateşte kaldıktan sonra tencerenin düdüğü ötmeye başlayacaktır. Ötme anında bir dakika kadar buhar çıkışına izin vermelisiniz. Aynı şekilde ötme de devam edecektir. Daha sonra düdüğü aşağı doğru indirmeniz yeterli olacaktır.
Hava çıkmasını beklemeden düdüğü aşağı indirirseniz tencereniz tehlikeli olabilir. 1 dakikalık sürenin sonunda yemeğinizin biraz daha ocakta kalmasını istiyorsanız ocağın altını muhakkak kısmalısınız. Bu şekilde yavaş yavaş daha lezzetli pişirecektir.
Konulan su miktarının yemeğin geç pişmesine ve basınç oluşturmasına sebep olacak kadar fazla olmamasına özen gösterilmelidir. Eğer tencerenizin içine çok fazla su koyarsanız buharın iç kısımda sıkışıp kalmasına neden olursunuz. Bu nedenle az koyarak en az 1/3’ünün boş kalmasını sağlamalısınız. Bu şekilde rahatça kullanıp pişirebilirsiniz. Üstelik içinde çok fazla su olmadığında yemeğiniz daha besleyici ve lezzetli olacaktır.
Pişirdikten Sonra Düdüklü Tencere Nasıl Açılmalıdır?
Yemeğinizin pişirme süresi sona erdiğinde altını kapatabilirsiniz. Bir süre altı kapalı şekilde ocakta kalmasına izin vermelisiniz. Ocağın altını kapatmış olmanız yeterli değildir. Birkaç dakika daha içerde kaynama ve pişme devam edecektir. Kaynarken basınçla patlamasına neden olabilirsiniz. Buna engel olmak için birkaç dakika daha kalmalı ve kendi kendine biraz soğumalı.
Buhar dağıldıktan sonra tencerenizin düdüğünü yeniden dik konuma getirmelisiniz. Düdüğün içerideki havayı tamamen boşaltmasını beklemeden asla açmamalısınız. Aksi halde basınç tehlikeli olacaktır. Tencerenin buharı tamamen dağıldıktan sonra kapağı açabilirsiniz.
Düdüklü Tencere Kapağı Açılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Piştikten sonra tencerenin içinde bulunan buharı tamamen boşalttığınızda kapağı açmanız mümkün hale gelecektir. Ne var ki kapağı hemen açmanız tehlikeli olabilir. İçeride sıkışıp kalan hava olma ihtimaline karşı kapağı önce sadece yanlardan oynatmalısınız. Çok az araladıktan sonra havanın yan kısımlardan çıktığına emin olmalısınız. Sonrasında kapağın yarısını ve tamamını çıkarabilirsiniz. Tencerenin soğuması işinizi kolaylaştırabilir. Bu nedenle acele etmeden önce bir süre beklemelisiniz.
[renkbox baslik="Fritöz Nasıl Temizlenir?" link="https://bilgihanem.com/fritoz-nasil-temizlenir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/fritoz-nasil-temizlenir.jpg" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Düdüklü tencerede dilediğiniz her şeyi pişirmekte özgürsünüz ancak pişirdiğiniz her yemeğin aynı sürede hazır olmayacağını unutmamalısınız. Taze fasulye ile et yemeğinin farklı sürelerde ve basınçla pişeceğini göz ardı etmemelisiniz. Gereğinden erken kapatılmış olan yemek lezzetli olmayacak tekrar pişirmenizi gerektirecektir. Buna engel olmak için pişireceğiniz yemeğin saatini hesaplamalısınız. Ayrıca baklagillerin gaz oranlarını göz önünde bulundurup düdüğü kaldırıp indirirken daha dikkatli olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Düdüklü tencerenizin düdük kısmı havalandırma boşluğudur. Eğer bu kısım tıkanır ya da hava alamaz duruma gelirse bu durumda tencerenizin tehlike saçması an meselesidir. Özellikle yağlı ve salçalı yemekler pişirildiğinde düdüklü tencerelerin hava alan kısmında tıkanma meydana gelebilir. Buna engel olmak için her kullanım sonrasında yağ çözücü ile temizlemelisiniz. Aksi halde yağ donup kalacak tıkanıklığa sebep olacaktır.
Düdüklü tencere alıp kullanmaya başlamadan önce mutlaka hakkında her şeyi öğrenmelisiniz. Düdüklü tencere diğer tencereler gibi değil bu nedenle dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kadınların hem en büyük kurtarıcısı hem de en tehlikeli mutfak aletlerinden biri, dikkatli olmak lazım.