Karanfil çiçekleri birçok yerde yabani olarak kendiliğinden yetişmektedir ama seralarda yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Karanfil çiçeği ılıman iklime sahip bölgelerde birçok çeşitte kendiliğinden yetişir. Ilıman iklime ihtiyaç duyduğundan yetiştiriciliğinde sera önemli bir detaydır. Çok fazla çeşide sahip olan karanfil çiçeğinin türlerine göre faydaları da vardır. Hatta ilaç sanayisinde şurupların içinde bile kullanıldığı bilinmektedir.
Karanfil çiçeği genellikle hoş bir kokuya sahiptir ama çok az yetişen ve az bilinen bazı çeşitlerinde kokuda değişiklikler olabilmektedir. Yetiştiriciliği yapılacak karanfil türü genellikle hoş kokulu olanlar arasından tercih edilmektedir. Karanfil çiçeğinin ömrü için çeşitli farklı bilgiler mevcuttur. Çiçeklerin ömürleri çeşidine göre değişiklik gösterebileceği gibi çevresel faktörlerden de etkilenebilir.
[renkbox baslik="Antoryum Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/antoryum-cicegi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/10/antoryum-ciceği-nedir-cesitleri-ve-ozellikleri-nelerdir.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Karanfil çiçeği görsel açıdan çok güzeldir ve çiçekçilik sektöründe satışı için genellikle görüntüsü daha güzel olan türler tercih edilir. Oldukça da asil bitkilerdir. Karanfil hem çiçeği hem baharatı olan iki ayrı bitki türüdür. Baharat olarak kullanılan karanfil hakkında detaylı bilgiyi daha önce sizlerle paylaşmıştık. Baharat halinde olan karanfil genellikle ağız kokusunu gidermek için veya bitki çaylarına aroma vermesi açısından kullanılmaktadır.
Karanfil Çiçeği Nedir?
Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasından olan Dianthus cinsinin türlerine karanfil çiçeği ismi veriliyor. Karanfil çiçeği ensiz, sivri yapraklara sahip bir bitkidir. Vazoluk karanfiller ise bu türlerin hibritlerindendir. Onlarca çeşidi olan karanfil çiçeğinin yetiştiriciliği ülkemizde de yapılmaktadır. Karanfil çiçekleri genellikle beyaz, pembe ya da kırmızı renktedir. Muhteşem bir kokuya sahip olan karanfilleri siz de bahçenizde veya balkonunuzda çok rahat yetiştirebilirsiniz. Birazdan karanfilin yetiştiriciliği hakkında da sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Karanfil Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?
Çok sayıda türü ve bu türlerin altında 80'den fazla çeşidi bulunan karanfil çiçeğinin bilinenleri belirli sayıdadır. Yetişme alanlarına göre Alp karanfili ve Anadolu karanfili en bilinenleridir. Hoş kokusuyla tanınan karanfil çiçeği ise Hüsnüyusuftur. Bunun dışında karanfiller genel olarak büyük çiçekli, dağınık, bodur ve toplu çiçekli olarak üç grupta toplanabilir.
Pesent karanfili, Çin karanfili, İspanya karanfili, Margarit karanfil, büyük çiçekli karanfil, nis çocuğu yediveren karanfil, büyük çiçekli yediveren karanfil ve Amerikan karanfili en çok bilinen diğer türleridir. Büyük çiçekli ve dağınık çiçekli karanfillerin çiçekçilik piyasasında yeri büyüktür. Bodur ve toplu çiçekli olan karanfil genellikle bahçelerde süsleme amaçlı kullanılır. Saksıda yetişmesi kolay olduğu için ve soğuklara dayanıklı olmadığı için evde yetiştirmeye uygundur. Evde pencere önlerinde, hava alan mekanlara yetişebilir.
Karanfil Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Karanfil çiçekleri iki yıllık ya da çok yıllık olarak yetiştirilebilir. Karanfil çiçeklerinin çeşitlerine göre görünüş özellikleri farklıdır. Çim gibi sık biten, zarif çiçekli, ince saçaklı taç yapraklı görünümü vardır. Genellikle beyaz, pembe, mor ve kırmızı renkte olurlar. Karanfil çiçeği, kokulu çiçek grubunda yer almaktadır. Çiçeğin yaprakları genellikle karşılıklı şekilde konumlanmıştır.
Karanfil çiçekleri sıklıkla Kuzey Yarımküre'deki ılıman alanlarda, Akdeniz havzasında yetişmektedir. Çiçeklerin boyları ortalama 20 ila 40 cm arasında değişmektedir. Ancak saksıda yetişen bodur karanfil çiçeklerinde boy 10 cm civarında olmaktadır. Bodur olan türler menekşeye benzerliğiyle dikkat çekmektedir.
Karanfil Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Seralarda yetiştiriciliği yapılan karanfil çiçeğinin üremesinde çelikten faydalanılır. Bahçe karanfili çeşitleri sıklıkla fide yoluyla çoğaltılmaktadır. Karanfil çiçeği güneşli ya da yarı gölgeli alanlarda daha güzel yetişmektedir. Tohumların ekilmesine ilkbahar aylarından başlanabilir ve ekmeye yaz aylarına kadar devam edilebilir. Bu dönemde ekilen çiçekler bir sonraki yaz mevsiminde açacaktır. Ekilme işlemi erken yapıldıysa çiçek açımı ilkbaharda olabilir ama yaz sonunda yapılmışsa çiçek açımı yaza yetişmeyerek sonbahara kalabilir.
Karanfil neredeyse tüm toprak türlerinde yetişebilir. Fakat humus açısından zengin ve gerçirgenliği yüksek olan topraklarda daha verimli yetiştiği bilinmektedir. Yetiştiricilikte toprağın pH'sı da çok önemlidir. Toprağın pH'sı 6-7 arasında olmalıdır. Bundan daha düşük seviyelerde olursa çiçekte solgunluk görülebilir.
[renkbox baslik="Zambak Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/zambak-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/zambak-nedir-cesitleri-ve-ozellikleri-nelerdir.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Karanfilin canlı ve iyi bir şekilde yetişmesinde bir diğer unsur sıcaklıktır. En ideal olan sıcaklığın gece 11-12 derece, gündüz 16-18 derece olduğu bilinmektedir. Eğer ortam çok sıcak olursa karanfilde cansızlık ve solgunluk meydana gelecektir. Karanfil toprağının sürekli nemli olması gerekir. Ancak nemli olsun diye de günde 3-5 defa sulanıp, çamur haline getirilmemelidir. Ortamın sıcaklığına göre bunu siz kendiniz ayarlayabilirsiniz. Eğer hava sıcak ve toprak hemen suyunu çekiyorsa, sulama sayısını artırabilirsiniz. Bunun dışında çok emek istemeyen bir bitki olan karanfili çok rahat bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Karanfil Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Karanfil çiçeğinin öksürük kesici olduğu bilinmektedir. Balgam söktürücü ya da öksürük kesici biçimde tüketilmek üzere şurup ya da demleme olarak kullanılmaktadır. Karanfil çiçeği ile hazırlanmış şuruplar ateşli hastalıklarda ateşi düşürmek için kullanılmaktadır. Bu amaçlarla kullanmak için kendiniz herhangi bir yöntem denememelisiniz. Karanfil çiçeği bu amaçlar dışında çiçekçilik sektöründe kullanılmaktadır. Çiçek buketlerinin vazgeçilmezi olan karanfil çiçeklerinin bu alan için sık yapraklısı tercih edilir. Saksıda yetiştirilmeye uygun olan karanfil çiçeği türleri de mevcuttur.
Normalde harika kokusu var ama çiçekçilerden aldıklarımızda o koku hiç yok.
Beyaz ve kırmızı karanfil yetiştiriyorum. Görüntüleri mest ediyor insanı adeta…
Rabbim ne güzel yaratmış ve nasıl güzel muhteşem renklerle süslemiş bu çiceği böyle!