Kış sebzeleri arasında annelerin çocuklarına en çok yedirmek için uğraştığı yiyeceklerden biri olan karnabahar, Turpgiller familyasından olan bir sebzedir. Doğu Karadeniz bölgesine ait olan karnabahar çiçekli görünüme sahiptir. Ülkemizde en çok Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Lezzeti bakımından çok fazla ön planda olmasa da sağlığa olan faydaları ile pek çok kişinin tercih ettiği bir sebzedir. Sülfür bakımından zengin olmasından dolayı karaciğer dostu niteliğindedir. Bu nedenle mevsiminde karnabaharı düzenli olarak tüketmenin fazlasıyla faydası bulunmaktadır. Lahana sebzesinin bir çeşidi olarak ülkemizde yaygın bir şekilde yetişen karnabaharın yapraklarından ziyade çiçekli kısımları tüketilmektedir.
[renkbox baslik="Patlıcan Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/patlican-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/11/patlican-nedir-cesitleri-ozellikleri-nelerdir-960x560.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]
Pişirilerek tüketilen karnabahar çiğ olarak salata ve turşularda da tercih edilmektedir. Yemeği ve kızartması gibi karnabahar ile yapılan pek çok tarif bulunmaktadır. Kış yemekleri arasında en sağlıklı alternatiflerden biri olmasının yanında kadınları meme kanserine karşı koruyucu bileşenlere sahiptir. İçeriğindeki vitamin ve mineralleri kaybetmemesi açısından çiğ ya da az haşlayarak tüketilmesi uygundur.
Karnabahar Nedir?
İki yıllık otsu bir sebze olan karnabahar, beyaz renk çiçekli kısmı ve yeşil yaprakları olan bir bitkidir. Kış sebzelerinden biridir ve lezzeti ile lahanayı andırmaktadır. Bazı bölgelerde "karnabit" ve "karnıbahar" olarak da bilinmektedir. Fosfor başta olmak üzere pek çok vitamin bu sebzede yer almaktadır. Dünyada en yaygın yetiştirilme özelliğine sahip olan karnabahar çok sayıdaki yemek tarifinin ana sebzelerinden biridir.
Karnabaharın Özellikleri Nelerdir?
Faydaları yüzyıllar önce keşfedilmiş olan karnabahar sebzesi kendine özgü tadı ve yararları ile dikkat çekmektedir. Anavatanı Akdeniz olup, tüm dünyaya bu bölgeden yayılmıştır. Tohum yolu ile yetiştirilir. Genellikle öncelikle tohumdan fide elde edilip ardından asıl yerlerine ekilirler. Koyu yeşil yaprakları bulunur; ancak yaprakları değil çiçek kısmı tüketilir. Çiçek bölümü etlidir ve içerisinde pek çok vitamin bulunur.
Karnabaharın Faydaları Nelerdir?
Karnabahar, kanseri önleme konusunda en iddialı sebzeler arasındadır. Kanser hücrelerine karşı savaş açmak için kış mevsiminde sıkça karnabahar tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kan basıncı dengede tutması nedeniyle tansiyon ve diyabet gibi hastalıklardan korunma ihtimali artar. Kalp krizi ve çeşitli kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
İdrar söktürücü faydası sayesinde kronik hale gelen idrar yolları hastalıklarına karşı etkilidir. Faydası ve etkisi yüksek bir sebze olmasından dolayı pişirme suyunun da yemeklerde değerlendirilmesi önerilmektedir. Lif ve posa oranı yüksek bir sebze olarak kabızlık ve ülser gibi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olmaktadır. Zihni rahatlatıcı etkisi nedeniyle sinir sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
Sevilen bir kış sebzesi olmasının yanında hastalıklardan bedeni korumaya yardımcı olan karnabaharı, hangi hastalıklara iyi gelir diye soracak olursak bilinmeyen pek çok faydası bulunmaktadır. İçeriğinde yer alan kolin maddesi nedeniyle beyin sağlığı için son derece yararlıdır. Bu özelliği nedeniyle hamilelik döneminde sıkça tüketilmesi anne karnındaki bebeğin de beyin gelişiminin üst düzey olmasını sağlar. Vücutta oluşabilecek iltihaplanmalara karşı etkilidir.
En önemli faydası ise sindirim sistemine olan faydalarıdır. Bağırsak hareketlerini düzenleyici içeriği sayesinde hazımsızlık gibi sorunların önüne geçer. Kemik gelişimini destekleyen selenyum minerali bakımından oldukça zengindir. Afrodizyak etkisi oluşturmasından dolayı cinsel anlamdaki rahatsızlıkları tedavi edici özelliktedir. Kolesterolü düşürücü ve kan basıncını dengeleyici etkisi bulunmaktadır. Besleyici bir sebze olmasından dolayı özellikle gelişim çağındaki çocuklar için en ideal sebzelerden biridir.
Karnabahar Nasıl Kullanılır?
Sağlık açısından çok yönlü bir sebze olduğu gibi, yemeklerde kullanım açısından da oldukça çeşit sunan karnabahar özellikle yemeği ve kızartması yapılan bir sebzedir. Bunların yanı sıra çiğ olarak da tüketildiğinde oldukça lezzetli ve sağlıklıdır.
Karnabahar tüketilirken pişirme sürelerine dikkat etmelisiniz. Hemen yumuşayan yapısı bulunmaktadır. Fazla pişirildiğinde vitaminleri de azaldığı için, sağlıklı bir besin tüketmek istiyorsanız çiğ olarak veya buharla az pişirerek tüketmekte yarar vardır.
Faydaları keşfedildikçe salataların vazgeçilmezi olan karnabaharın suyu da oldukça kıymetlidir. Haşlanarak elde edilen suyu zayıflamak isteyenlerin ve şeker hastalarının faydalanabilecekleri yararlı bir içecek niteliğindedir. Karaciğer ve böbrek dostu olan karnabahar suyu ile diş eti rahatsızlıklarını engellemek de mümkündür.
Karnabahar Zayıflatır mı?
İçeriğindeki vitamin ve mineraller ile sağlık için son derece faydalı olan karnabahar, düzenli tüketildiği takdirde bu özellikleri ile kilo vermeye yardımcı da bir sebzedir. Lif miktarı pek çok sebzeye nazaran daha çok olan karnabahar, aynı zamanda düşük kalorisi ile diyet programlarının vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kısa sürede doygunluk hissine ulaşmayı sağlayan bu sebzenin düzenli olarak tüketilmesi halinde, karnabahar ile zayıflamanın mümkün olduğunu söylemek mümkündür.
[renkbox baslik="Pancar Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/pancar-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/pancar-ozellikleri-faydalari-hakkinda-bilgi-960x560.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Zayıflatıcı özelliğinde pişirme şeklinin de katkısı büyüktür. Bu noktada kızartma tarifleri yerine karnabaharı, buharda az haşlayarak daha sağlıklı ve hafif tariflerle pişirmek ideal olanıdır. C vitamini açısından zengin bir sebze olması da kilo verme sürecinde yağ yakımının daha fazla olmasına imkan sunmaktadır.
Karnabaharın Yan Etkileri Nelerdir?
Bilinen çok fazla yan etkisi olmamasına karşın, alerjik bünyeye sahip olan kişilerin karnabaharı dikkatli tüketmesi gerekir. Sindirim sistemi ve bağırsaklarında akut rahatsızlığı bulunanların karnabahar tüketimini kısıtlı tutmaları gerekir. Aşırı yenmesi durumunda gaz sorunu ile karşılaşmak olasıdır. Ürik asit oranı yüksek olan karnabaharı böbrek hastalarının da dikkatli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.
En sevdiğim sebzedir bence çok güzel bir tadı var yemeğini ve haşlama halini 2 günde bir yerim. Faydalı olması da yanında artısı .
Kanser ile mücadele için kullanılan sebzeler arasında karnabahar geliyor.