Salatalık Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Salatalık Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Salatalık birçok çeşidiyle, ülkemizde kolay ulaşılabilen ve çok tüketilen bir meyvedir. Salatalık hem vücut için hem de cilt için çok faydalıdır. Salatalığın özellikleri, nasıl yetiştirildiği ve faydalarını sizler için hazırladığımız yazıdan öğrenebilirsiniz.

Yasemin Saygın

Salataların olmazsa olmazı, şifa kaynağı salatalık veya hıyar özellikle bahar mevsimi ile mutfaklara misafir olmaktadır. Köklü bir geçmişe sahip olan salatalık, Eski Yunan dönemlerinden itibaren tüketilmeye başlanmış bir besindir. Dünyanın hemen her yerinde oldukça eski tarihlerde mutfakta yerini almış olan salatalık aynı zamanda en sevilen meyveler arasında sayılmaktadır.

Seracılığın gelişmesiyle beraber yaz kış fark etmeksizin tüketilebilen meyve bilhassa sıcak yaz günlerinin serin geçmesine yardımcı olmaktadır. Bununla beraber özellikle diyet listelerinin vazgeçilmezi arasında kabul edilen salatalık, tok tutma ya da mideyi şişirme özelliğine sahiptir. Kalorisinin oldukça düşük olması bolca tüketilmesini mümkün kılmaktadır.

[renkbox baslik="Domates Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/domates-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/domates-nedir-cesitleri-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ayrıca vücudun su ihtiyacını karşıladığı için salatalığın düzenli olarak yenmesinde herhangi bir sakınca da bulunmamaktadır. Vücuda pek çok faydası bulunan salatalığın cilt güzelliğinden mide sağlığına kadar her alanda etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle organik olduğundan emin olduğunuz her salatalık çeşidini rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Salatalık Nedir?

Salatalık Nedir?

Kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından biri olan salatalık, anayurdu Hindistan olan bitkilerden biridir. Tüylü yaprakları ve toprakla bitişik dalları ile fazla yükselmeden meyve veren bitki, sarı çiçeklere sahiptir. Ekildikten kısa süre sonra sarı çiçek açan salatalık daha sonra hemen meyve vermeye başlayacaktır.

Salataların ve turşuların olmazsa olmazı olan salatalık pek çok mutfakta eşsiz bir yere sahiptir. Bu nedenle salatalıkla yapılan çok fazla tarif bulunmaktadır. Halk arasında hıyar olarak da bilinen salatalığın besin değeri de oldukça yüksektir. İçinde bulunan protein, yağ ve karbonhidrat düzeyi çok azdır. Çoğu sudan oluştuğu için en sağlıklı besinler arasında yerini almaktadır.

Salatalığın Özellikleri Nelerdir?

Salatalık Özellikleri Nelerdir?

İçeriğinde %90’dan fazla su bulunduran salatalık, lifli yapısı ile sağlıklı beslenmenin yapı taşlarından biridir. Cildin dinlenmesi, midenin daha rahat çalışması için her gün bir tane organik salatalık tüketilmelidir.

İçinde A, B ve C vitamini bulunduran salatalık, kalsiyum ve potasyum deposudur. Ayrıca demir eksiliğinde de ilaçlara takviye olarak önerilmektedir. Rahat uyumak, kilo vermek için birebir olan salatalık, Türkiye’nin hemen her yerinde rahatlıkla bulunabilen bir besindir. Sulak alanlarda yetiştirmek çok daha kolay olduğu için küçük bir sulama sistemiyle salatalık yetiştirmek mümkündür.

Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Yaklaşık 18-20 derecelik sıcaklığı seven salatalık bitkisi, 30 dereceden yüksek ısılarda verimliliği sağlayamaz. Bu nedenle çorak bozkırlar salatalık yetiştirmek için uygun alanlar değildir. Sulak alanlarda yetiştirildiğinde besleyicilik değeri de bir hayli fazla olan salatalığın %97 oranında su içeriği bulunmaktadır. Bununla beraber salatalık yetiştirmek isteyen kişiler ekim yaparken bol su kullanmaları gerektiğini bilmelidir. Bu ihtiyaca binaen salatalık yetiştiriciliğinde damlama tekniğinin kullanılması çok daha verimli olacaktır.

Serada yetiştirilmek istenen salatalığın da aynı koşullara sahip olması önemlidir. Seracılık daha çok kışın yapıldığı için salatalıkların dondan etkilenmesine izin verilmemelidir. Bununla beraber sera içinin %80 oranında neme sahip olması gerektiği unutulmamalıdır. Eriyebilir tuz düzeyi düşük olan toprakları tercih eden salatalık bitkisi, seçici bir bitkidir. Bu nedenle salatalığı yetiştirmeden önce toprak detaylarına hakim olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Kumlu, nem bakımından zengin olan topraklar salatalık yetiştirmek için oldukça uygundur. Bununla beraber organik madde zenginliği bulunan topraklar salatalık için eşsiz bir verim sağlayacaktır. Çiçeklenme ve meyve verme döneminde zaman zaman gübrelenmeye ihtiyaç duyan salatalık, gübrenin kalitesine bağlı olarak daha lezzetli ürünler vermektedir.

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Pek çok türü olduğu bilinen salatalık bitkisinin tohumdan ayrılarak farklı yöntemlerle ekildiği bilinmektedir. En çok bilinen salatalık türü acıbadem salatalığıdır. Bunun yanında en organik ve lezzetli kabul edilen salatalık türlerinden biri de Çengelköy salatalığıdır. Bu tür pazarlarda en sık rastlanılan salatalıklardır.

Oldukça uzun ve ince olan chelsea prize cucumber, toplu ve kısa olan bush slicer cucumber diğer salatalık türlerdir. Dikenli ve bol sulu olan marketmore 76, orient express de farklı olan salatalıklardır. Kavunu andıran ancak dikenli ve daha küçük olan crystal apple, turşuluk olarak bilinen national pickling salatalıkları da bilinen diğer türlerdir.

Farklı olan ve nadiren bulunabilen kakdi isimli beyaz salatalık, oldukça uzun olan japon salatalığı, rengiyle dikkat çeken kırmızı salatalık ve turşu dönemlerinin olmazsa olmazı kornişon salatalık bilinen diğer salatalık çeşitleridir.

Salatalığın Faydaları Nelerdir?

Salatalığın Faydaları Nelerdir?

C vitamini ile soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklığını arttıran salatalık, vücuda güç kazandırmaktadır. Enerji veren ve cildi yenileyen özelliği ile salatalığın yaz aylarında çok fazla faydası bulunmaktadır.

Vücudu toksinlerden koruyan salatalık diyet yapmak isteyenlerin metabolizmalarını harekete geçirmektedir. Bunların dışında vücudun güzelleşmesi ve özellikle göz altlarının kararmasına engel olması için de kullanılmalıdır.

Salatalık beyin sağlığı için çok yararlıdır. Fisetin adı verilen bir madde bulunur. Bu madde hafızanın güçlenmesine ve gençleşmeye katkı sağlar. Alzheimer hastalığını önlediği yapılan araştırmalarla desteklenmiştir. Salatalıkta bulunan K vitamini kemik sağlığını etkiler. Kemiklerin güçlenmesini, kırılganlığının azalmasını sağlar.

Salatalık Suyunun Faydaları Nelerdir?

Salatalık suyunda bulunan demir, kırmızı kan hücrelerinin aktifliğini de artırmaktadır. Bu sayede kalp sağlığını korunmasında baş rollerdedir. Kansere karşı koruma sağlar. Kabızlık probleminiz olduğunda, kabızlığı giderene kadar salatalık suyu içmek probleminizi çözer ve sindirim sisteminizi rahatlatır. Cilt ve saç bakımı için salatalık suyunu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Cildin canlanmasını, temizlenmesini ve saçların parlamasını sağlar. Ancak aşırı tüketimde saç dökülmelerine sebep olabilir.

Salatalığın Cilde Faydaları Nelerdir?

Salatalığı cildi için kullanmak isteyenler öncelikle kabuklarından faydalanmalıdır. Yıkadıktan sonra 5 dakika sirkeli suda bekletmeniz gereken salatalık daha sonra soyulabilir. Soyma işleminin hemen ardından daha önce yıkamış olduğunuz nemli yüzünüzün üzerine kabukları dağınık olarak yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde yaklaşık yarım saat kaldıktan sonra temizlemeniz mümkündür.

[renkbox baslik="Soğan Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/sogan-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/sogan-nedir-cesitleri-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Göz altında yer alan morluklar için salatalık kullanmak isteyenler salatalığı halka halka kesip gözlerinin üzerine koyabilirler. Bu şekilde bandajla kapatıp bir gece yatmanız oldukça faydalı olacaktır.

Salatalık Maskesi Nasıl Hazırlanır?

Salatalığın cilt için faydalı olduğundan bahsettikten sonra şimdi size basit bir salatalık maskesi tarifi vermek istiyoruz. Cilde maske olarak düzenli uygulandığında faydasını mutlaka göreceksinizdir.

Her cilt tipi için uygulanan salatalık maskesi; Malzemeler, 1 orta boy salatalık ve 1 yemek kaşığı yoğurt. Yapımı için salatalığın kabuğunu soyduktan sonra rendeleyin ve yoğurtla karıştırın. Cilde sürün ve yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra yıkayın. Yoğurt içeriği sayesinde sivilceli yüzlerde iyileştirme sağlar ve ciltte oluşan lekelerin görünümünü hafifletir.

Cilt yenileyici salatalık maskesi; Malzemeler 1 orta boy salatalık, 1 yemek kaşığı aloe vera jeli. Yapımı için salatalığın kabuğunu soyduktan sonra rendeleyin ve aloe vera ile karıştırın. Cilde sürün ve yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra soğuk su ile yıkayın. Tarifini verdiğimiz bu maskeleri haftada bir defa düzenli olarak uyguladığınızda, cildinizde gözle görülür derecede canlanma ve parlaklık göreceksiniz. Ayrıca nem dengesi de büyük ölçüde eşitlenecektir.

 

Salatalık evlerin vazgeçilmez meyvesidir. Sofralarda en çok salata yapımında kullanılır. Yararlarının fazla olması ve kolay ulaşılabilir olması bizim için avantaj sağlamaktadır.
Sofralarda sıkça kullandığımız salatalığı, salatalar dışında başka nerelerde kullanıyorsunuz?
Memnun kaldığınız ve yapımı kolay olan bir salatalık maskesini, okurlarımız için paylaşır mısınız?
Siz salatalığın en çok hangi faydasını gördünüz?
Salatalık yetiştirmek isteyenlere verebileceğiniz öneriler nelerdir?
Bugüne kadar salatalığın herhangi bir yan etkisini gördünüz mü?



Okur Yorumları
  1. Salatalığı bol bol yüzünüze sürün kızlar, onu yapamıyorsanız yiyin. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde cildinizde gözle görülür derecede nemlenme göreceksiniz. Deli gibi dünyanın parasını veriyoruz kozmetik ürünlere.

  2. Salatalığın cilde faydalı olduğunu biliyordum ama kanser ve kabızlık gibi hastalıklar için kullanıldığını bilmiyordum. Bilgiler için teşekkürler.