Karatay diyeti Prof. Dr. Canan Karatay’ın sağlıklı ve uzun yaşam sürme amacını destekleyen, diyetten çok beslenme biçimidir. Karatay diyetinin en önemli kuralı tatlı zehirler olarak adlandırdığı un ve şeker ürünlerinin kesinlikle beslenme düzeninden kaldırılmasıdır.
Canan Karatay’ın bu diyetinde kilo verdikten sonra beslenme düzeninize diyetteki önemli kurallara dikkat ederek devam ettiğiniz sürece, kesinlikle verdiğiniz kiloları geri almadan sağlıklı vücuda kavuşacaksınız.
[renkbox baslik="Dukan Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/dukan-diyeti-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/dukan-diyeti-nedir-nasil-yapilir-faydalari-nelerdir.jpg" renk="sari" yenisekme="evet"][/renkbox]
Karatay diyetinde bahsedilen en önemli noktalardan biri de doğal ve mevsimsel ürünlerin vücuda girmesidir. Ne yerseniz o direkt vücudunuzda etki yaratacaktır. Sağlıklı beslenmek sağlıklı hayatın ve yaşanacak iyi günlerin olduğunun kanıtıdır.
Canan Karatay Diyeti Nedir?
Karatay diyeti adını Prof. Dr. Canan Karatay’dan almaktadır. Bu diyet türünde önemli ve sadık kalınması gereken iki nokta söz konusudur. Kilo almanın asıl sebeplerinden olan ekmek ve şeker bu diyet listesinde asla bulunmamaktadır. Ekmek yerine daha besleyici ürünler tüketerek kilo vermek kolaylaşmaktadır. Ekmek ve şeker Canan Karatay’a göre “tatlı zehirler” olarak nitelendirilmektedir.
Canan Karatay bu beslenme şeklini hayatınıza indekslemenizi önermektedir. Artık ekmeksiz ve şekersiz bir hayat sürmeniz halinde diyetten sonra kiloların geri alınmasının engelleneceğini savunmaktadır. Bu şekilde sağlıklı ve uzun yaşamanın reçetesini bizlere sunmaktadır. Tatlı ve ekmek alternatifi yiyecekler yiyerek hem doymak hem de şeker ihtiyacını karşılamak mümkündür. Bu tür beslenme şekline başlayan bir kişi bunu devam ettirirse kilo almadan sağlıklı ve uzun yaşamış olacaktır.
Karatay Diyeti Nasıl Yapılır?
Karatay diyeti sık sık yemeden, sadece 2 ya da 3 öğünle günü tamamlayarak yapılmaktadır. Karatay’a göre yağ hücreleri ile kalp ve mide gibi organların salgıladığı leptin hormonu, yemekten 4 saat sonra yani öğün aralarında salgılanmakta ve beyne tokluk sinyali vererek yağ yakımına sebep olmaktadır. Sık sık yemek yendiğinde, yani ara öğünlerde bir şeyler atıştırıldığında leptin hormonunun görevi engellenerek yağ yakımına engel olunmaktadır. Sık sık yemek yemek leptin hormonunun azalmasına ve insülin direncinin artmasına neden olan bir durumdur.
Sık sık yemek yendiğinde karaciğer ve pankreas yorulmaktadır. Besinler şekersiz olduğu sürece leptin hormonu etkilenmemektedir. Ara öğünlerde su, kahve, süt gibi şekersiz ve kalorisiz içecekler içebilirsiniz. Karatay diyeti günde 3 öğün yemek yemek, sabah kahvaltısının bol proteinli ve sağlam yapılması ile akşam yemeğine doğru öğünlerin sadeleştirilmesi üzerine kuruludur.
Karatay Diyetinde Yasak Olan Besinler Nelerdir?
Karatay diyetinde her türlü un ürünü ve şeker ürünü yasaklanmıştır. Tüm tahıl grubu yani ekmeğin hiçbir çeşidi yenmemelidir. Şeker içeren her türlü ürün örneğin, meşrubat, kavun, üzüm, muz, incir, karpuz, patates, pirinç, pişmiş havuç diyet süresince asla yenmemelidir. Bunun yanında; market yoğurdu, margarin, Ayçiçek yağı, mısırözü yağı (zeytinyağı ve sağlıklı diğer yağlar tercih edilmelidir), alkollü ve asitli içecekler, kavrulmuş kuruyemişler, yapay tatlandırıcı içeren her ürün, hazır meyveli yoğurtlar, marketteki doğal ortamında yetişmemiş yumurta ve tavuklar Karatay diyetind eyer almayan besinlerdir.
Yukarıda bahsettiğimiz besinlerden kaçınarak diyet listesine uyum sağladığınızda kilolarınızı sağlıklı bir şekilde vermeniz mümkündür. Kilo verdikten ve diyetinizi tamamladıktan sonra da bu beslenme şekline sadık kalarak kilo almadan sağlıklı yaşamanız mümkündür.
Karatay Diyeti Örnek Liste
Sizlere Canan Karatay diyetinin temel olarak mantığından ve asla yenmemesi gereken besinlerden bahsettikten sonra şimdi de örnek bir liste ile bu beslenme türünü iyice anlamaya çalışalım. Size vereceğimiz bir haftalık bu örnek liste sayesinde, Karatay diyetinin tam olarak ne olduğu kafanızda netleşecektir. Vereceğimiz bu listedeki ölçüler genel olarak birer ideal porsiyon olmalıdır.
Birinci Gün
- Kahvaltı: 2 adet yumurta veya 2 yumurtalı menemen, istediğiniz miktarda tuzsuz siyah ya da yeşil zeytin, kuru meyvelerden bir avuç, tuzsuz peynir, şekersiz çay.
- Öğle: Haşlanmış kırmızı et, bol yeşillikli zeytinyağlı salata, zeytinyağlı bir çeşit sebze yemeği, tuzsuz ayran, yemekten sonra istenirse herhangi bir bitki çayı.
- Akşam: Izgara tavuk, mevsimsel yeşillik içeren salata.
İkinci Gün
- Kahvaltı: Haşlanmış 2 tane yumurta, istenilen miktarda siyah veya yeşil zeytin, labne peyniri veya tuzsuz peynir, yeşil biber, maydanoz, domates, içecek olarak süt veya şekersiz bitki çayı, kavrulmamış fındık ve ceviz.
- Öğle: Zeytinyağlı sebze yemeği ya da barbunya, istediğiniz kadar yoğurt.
- Akşam: Haşlanmış tavuk eti veya kırmızı et, bol sirkeli veya limonlu salata, bir elma.
Üçüncü Gün
- Kahvaltı: Tereyağında ya da zeytinyağında 2 yumurtayla yapılmış menemen, labne peyniri veya tuzsuz beyaz peynir, kavrulmamış ceviz, fındık, Antep fıstığı, şekersiz tercih edilen bir bitki çayı.
- Öğle: Izgara köfte, ev yapımı yoğurt, zeytinyağlı mevsimsel bir sebze yemeği, limonlu veya sirkeli salata, tuzsuz ayran ya da şekersiz meyve suyu.
- Akşam: Kuzu eti bonfile veya bonfile, zeytinyağlı mevsimsel bir sebze örneğin fasulye ya da enginar, bol limonlu ve zeytinyağlı salata.
Dördüncü Gün
- Kahvaltı: 2 adet yumurta ile yapılmış omlet veya menemen, labne peyniri ya da tuzsuz peynir, istenilen miktarda siyah-yeşil zeytin, yeşil biber, kavrulmamış çiğ şekilde ceviz, veya badem, şekersiz bitki çayı.
- Öğle: Bonfile ızgara veya ızgara tavuk, zeytinyağlı pırasa ya da kereviz gibi mevsimlik sebze yemeği, domates, ev yoğurdu ve bir kaşık keten tohumu, su.
- Akşam: Izgara tavuk eti, zeytinyağlı barbunya veya zeytinyağlı sebze yemeği, bol yeşillikli salata, rendelenmiş şekilde limonlu havuç, turp, ayran.
Beşinci Gün
- Kahvaltı: 2 yumurtalı tuzsuz peynirli omlet, bol yeşil ve siyah zeytin, maydanoz, kırmızı biber, domates, roka, biber, kavrulmamış ceviz, badem veya fındık, fıstık, şekersiz yeşil çay.
- Öğle: Izgara balık, közlenmiş yeşil ve kırmızıbiber, domates, rendelenmiş limonlu turp, tuzsuz ayran.
- Akşam: Izgara köfte, ev yoğurdu, bol salata, zeytinyağlı semizotu veya sebze yemeği, bol su.
Altıncı Gün
- Kahvaltı: 2 adet yumurtalı menemen veya haşlanmış yumurta, tuzsuz beyaz peynir, domates, çiğ ceviz, fındık, bir bardak süt.
- Öğle: Izgara bonfile, yoğurtlu semizotu salatası üzerine bir kaşık keten tohumu.
- Akşam: Izgara balık, rendelenmiş turp, kırmızı soğan, bol yeşillikli salata, roka, bir elma.
Yedinci Gün
- Kahvaltı: tuzsuz peynirle ve 2 yumurtayla yapılmış omlet, domates, yeşil ve siyah zeytin, biber, maydanoz, ceviz, çiğ badem, şekersiz çay.
- Öğle: Şiş kebap veya ızgara et, sirkeli çoban salatası, zeytinyağlı bakla veya sebze yemeği.
- Akşam: Izgara balık, taze yeşilliklerle yapılmış limonlu veya sirkeli salata, közlenmiş kırmızı ve yeşil biber.
Karatay Diyetinin Kuralları Nelerdir?
Karatay diyetinde kilo vermeyi ve sağlıklı olmayı amaçlayan sadece diyet için değil insanın hayatı boyunca yapması gereken kurallar mevcuttur. Canan Karatay bu kuralar dahilinde diyetini oluşturmuş ve kilo vermeyi vaat etmiştir.
• Günde en fazla 3 öğün beslenilmelidir.
• Sabah kahvaltı protein açısından zengin ve besleyici olmalıdır.
• Her gün en az 2 litre su içilmelidir.
• Her gün 30 dk yürüyüş yapılmalıdır.
• Öğünler arasında en az 4 saat bulunmalıdır.
• İşlenmiş ve katkı maddesi içeren hiçbir ürün tüketilmemelidir.
• Yenilen ürünler mevsimine göre seçilmelidir.
• Akşam saat 20:00’den sonra hiçbir şey yenmemelidir.
Karatay Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Karatay diyeti aslında ulaşılabilir ve insanın hayatı boyunca sadık kalması gereken bir beslenme tarzıdır. Çünkü Karatay diyetinde en önemli kurallardan biri yediğiniz ürünlerin doğal ve mevsimsel olmasıdır. İçerisinde katkı maddesi bulunan hiçbir pakete girmiş ürünün yenmemesi gerekmektedir.
[renkbox baslik="Lahana Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/lahana-diyeti-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/06/lahana-diyeti-nedir-nasil-yapilir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Günde yalnızca 2 veya 3 öğün yenmesi leptin hormonunun işlevini kazanmasını yani yağ yakımını sağlamasını amaçlamaktadır. Diyette bulunan yemekler hafif ve fazlasının zararı olmayan yiyeceklerdir. Bu yüzden porsiyonlarınızı kurallar dahilindeki yiyecekler için artırabilirsiniz. Bu sayede de diğer diyet programları gibi aç kalmadan günü tamamlamış olacaksınız. Bunun yanında diyet yaparken her gün düzenli yürüyüş yaparak sağlıklı kilo verecek ve belki de sporu hayatınıza dahil ederek sağlıkla yaşamaya başlayacaksınız.
Ben 2 aydır uyguluyorum çok memnunum 17 kilo gitti halada gidiyor ve hastaliklarim son buldu kendimi yeni doğmuş gibi hissediyorum hiç aç kalmadan zorlamadan tek yapabildiğim diyet bu oldu
Bu kadında bi garip gibi ama diyetini uygulayan herkes memnunmuş.
Karatay diyetine dün başladım. Bakalım sonuç ne olacak.