Mum lekesini çıkarmak için, lekenin bulunduğu kumaş türü çok önemlidir. Mum lekesini gidermek için evdeki malzemelerden doğru şekilde yararlanarak çözüm bulabilirsiniz. Döşemedeki mum lekesi, camdaki mum lekesi, ahşap zemindeki mum lekesini temizlemenin ve çıkarmanın yollarını sizler için araştırdık.

Yasemin Saygın

Bilinen en zorlu lekelerden biri olan mum lekesi, kolay temizlenmeyen çıkarılsa dahi izi kalan lekeler arasındadır. Bu nedenle özellikle kumaş üzerindeki mum lekesi birçok ev hanımı için korkulu bir rüyadır. İşte bu gibi durumlarda herkesin aklına ilk gelen soru mum lekesi nasıl çıkar? olacaktır. 

Her ne kadar elektriğin yaygınlaşması ile beraber daha az kullanılır hale gelse de mum, kullanılan temel ürünler arasında yer almaktadır. Özellikle elektrik kesintilerinin yaşandığı karanlık anlarda eriyen mumun uzun süre fark edilememesi lekenin kalıcı olmasına sebebiyet vermektedir.

[renkbox baslik="Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır (Nasıl Temizlenir)?" link="https://bilgihanem.com/kan-lekesi-nasil-cikarilir-nasil-temizlenir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/kan-lekesi-nasil-cikarilir.jpg" renk="sari" yenisekme="evet"][/renkbox]

Kalıcı olan mum lekesi, çıkan en zorlu lekelerden bir tanesidir. Anında fark edilen leke ise daha kolay temizlenebilmektedir. Bunun yanında ne kadar zor olursa olsun mum lekesini temizlemenin de birkaç pratik yolu olduğu unutulmamalıdır. Uygulanan püf noktalar ile kısa sürede lekelerden kurtulmanız mümkündür.

Kıyafetteki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Kıyafet üzerine damlayan mumun türü oldukça önemlidir. Kokusuz ve renksiz mumlardan birkaç damla damladıysa bunu rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Hem koku hem de renk maddesi ile harmanlanmış olan dekoratif mumlar ne yazık ki kolay kolay çıkmamaktadır.

Kıyafetlerinize damlayan mum lekesini çıkarmak için kazıma yöntemini kullanabilirsiniz fakat kazıdığınız aletin plastik olmasına özen göstermelisiniz. Bu şekilde kıyafetinize de zarar vermeyecektir. Katılaşan mumu ileri geri hareketlerle birkaç hamlede temizleyebilirsiniz.

Muhakkak kalan parçalar olacaktır. Kumaşınız şifon, saten veya kot kumaşı olabilir. Bunun için ütünüzü ısıtın. Kıyafetinizin altına beyaz büyük bir kağıt serin araya kıyafeti alın, üzerine bir tane daha beyaz kağıt yerleştirin ve ütüleyin. Ütü mumun yeniden eriyip çözünmesini sağlayacak ve kağıda yapışmasını kolaylaştıracaktır. Sonrasında ufak birkaç hamle ile silebilirsiniz.

Kumaşlardaki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Kumaşlardaki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Mum yalnızca elektrik kesintilerinde değil dekoratif düzenlemelerde de kullanılan bir üründür. Bu nedenle özellikle evinizin en güzel köşelerinde yer alabilmektedir. Çoğunlukla vitrin ya da sehpalarda kumaşların üzerinde sergilenen mumlar zaman zaman bazı sorunlara neden olabilmektedir. Yaktığınızda kumaşa damlaması muhtemel olan mumlar ne kadar çabuk akıyorsa o kadar çabuk kurumaktadır.

Kumaşa bulaşan mum lekesi için yapılması gereken ilk şey buzdur. Buzluğunuzdan çıkardığınız küp buzlardan 2 ya da 3 tanesi kumaşı temizlemenize yardımcı olacaktır. Renksiz mum lekeleri için çitileme işlemi yapılabilmektedir. Hem soğuğun hem de sıvının etkisi ile kumaş üzerindeki mum lekelerinden kurtulmak mümkündür.

Halıdaki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Halıdaki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Mum lekesinin en büyük sorun olduğu noktalardan biri halılardır. Sıradan bir kumaş olmadıkları için ufak püf noktalar mum lekesini çıkarmaya ne yazık ki yetmemektedir. Bu durumda biraz daha profesyonel tekniklerin denenmesi gerekmektedir.

Halıya damlayan mum için bir torba içerisine 4-5 adet küp buz koymalısınız. Torbayı mum lekesinin üzerine tutup iyice katılaşmasını sağlamalısınız. Bu şekilde kazıyarak çıkarma işlemi oldukça kolay olacaktır. Halı fırçası ya da halı tarağı olarak satılan ürünle halı üzerindeki donmuş mum lekesini çıkarabilirsiniz. Çıkarma işlemi yalnızca birkaç dakika sürecektir.

Koltuktaki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Koltuktaki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Koltuklarınıza damlayan mum lekesi için zaman kaybetmemeniz oldukça önemlidir. Mumların içinde bulunan yağ, koltuk kumaşı üzerinden mumu çıkarsanız da yayılmaya devam edecektir. Koyu halka şeklinde izinin kalması oldukça muhtemeldir. Bu nedenle koltuğunuz üzerinde bulunan mum lekesini, temiz ve ılık su ile ıslatılmış bir bezle ileri geri temizlemelisiniz. Temiz bezle sildikten sonra kredi kartı, karton gibi zarar vermeyecek sert-plastik ürünlerle alttan kazımalısınız.

Kazırken kesinlikle üstünden işlem yapmamalısınız. Altından almaya özen göstermelisiniz. Kazıdıktan sonra silmeyi ya da elinizle almayı bırakıp süpürge ile çekmelisiniz. Koltuk deseniniz çukurlu ya da delikli ise aralara mum yerleşme ihtimali oldukça yüksektir. Bunun için bir iğnenin ucuyla zarar vermeden çıkarmalısınız. Sonrasında tekrar elektrikli süpürge ile çekmelisiniz.

Sandalyeden Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Sandalyeden Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Mum lekesinin en sık bulaştığı mobilyalardan bir tanesi sandalyelerdir. Aslında burada sandalye başlığı altında masa ve benzeri ahşap mobilyalar da kastediliyor. Sandalyenizin türüne göre mum lekesine müdahale etme yönteminiz de değişiklik gösterecektir. Sandalyeniz ahşap ise mum lekesini çıkarmak için iki damla limon sıkıp daha sonra üzerine kaynar su dökebilirsiniz. Sonrasında zemine zarar vermeyecek kaşık, çatal gibi sert bir cisimle aldırabilirsiniz. Kumaş sandalyelerde ise en ideal çözüm kazıma işlemidir. Kazıdığınızda sandalyenin kumaşına zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

Camdaki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Camdaki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Misafir odalarının olmazsa olması mum ve cam iki dekorasyon ürünüdür. Her ikisi de şık bir görüntü için en çok kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Kimi zaman mumun yakılması ve erimesi sonucu camda lekelenmeler oluşabilmektedir. Bu lekelenmeler ise pek çok kişinin camını çizmesi, lekeyi çıkaramaması ile sonuçlanmaktadır.

Camdaki mum lekesini temizlemek için öncelikle katı sabunu üzerinde gezdirmelisiniz. Sabun her noktaya temas ettikten sonra sıcak su ile ıslattığınız bezi lekenin üzerine bastırmalısınız. Yumuşayan ve kayganlaşan mum lekesi silerek rahatlıkla temizlenecektir.

Zemin Üzerindeki Mum Lekesi Nasıl Temizlenir?

Zemin Üzerindeki Mum Lekesi Nasıl Temizlenir?

Evinizin yer kaplamasına mum lekesi damladıysa bu durumda yapmanız gereken ilk şey mumun donmasını sağlamaktır. Mum donduktan sonra zeminin sıcaktan etkilenmemesi halinde lekeyi çıkarmanız oldukça kolay olacaktır. Leke üzerine bir tutam tuz atıp daha sonra üzerine kağıt havlu kapatmalısınız. Kağıt havlunuzun üzerinden sıcak ütü ile baskı uygulamalısınız. Bir iki kez ileri geri hamle yapmanız durumunda zemindeki mum kayıp çıkacaktır.

Renkli Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Renkli Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Eriyen ve leke bırakan mum, renksiz ise çözümü kolaydır. Ancak renkli, boyalı ise bu durumda sorun biraz daha büyüktür. Boyalı mumların içinde bulunan kimyasallar ne yazık ki ütü ile müdahale edildiğinde boyanın söz konusu zemine geçmesine sebep olmaktadır. Özellikle kıyafetlerde büyük bir problem olan bu durum kuru temizleme firmalarına mecbur bırakmaktadır. Kıyafetinize zarar vermemek adına boyalı mum lekelerine sizin müdahale etmemeniz daha doğru olacaktır.

Mum Lekesini Çıkarmanın Püf Noktası Nedir?

Mum Lekesini Çıkarmanın Püf Noktası Nedir?

Mum lekesi damladığı zemine göre sorun olmaktadır. Cam üzerinde çok büyük bir problem olmayan leke, kıyafet üzerinde oldukça sıkıntı yaratmaktadır. Yıkanmasına rağmen ısrarla geçmeyen bu lekeler için uygulayacağınız birkaç yöntem bulunmaktadır. Buz ya da kazıma işe yaramadığında yapmanız gereken bir başka müdahale karbonat ile olacaktır.

Bir yemek kaşığı karbonatın içerisine bir yemek kaşığı su ilave etmelisiniz. Daha sonra lekenin olduğu noktaya sürerek karışımla beraber çitileyin. Ovulduğunda mumun parçalandığını görebilirsiniz. Karbonat, mum lekesini gidermenin en kolay yöntemlerinden bir tanesidir.

Mum Lekesini Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Mum lekesini temizlemek istediğinizde yapacağınız birkaç ufak hata, lekenin kalıcı olmasına neden olabilir. Bu sebeple önce neyi ne zaman yapmanız gerektiğini bilmeli daha sonra uygulamaya geçmelisiniz. Mum lekesi nerede olursa olsun hiçbir zaman ıslakken müdahale etmemelisiniz. Islak muma dokunmak hem sizin canınızı yakabilir hem de zemine daha çok zarar verebilir.

Lekeyi çıkarmak istediğinizde kullanacağınız malzeme ütü olacaksa yanınızda yağı emebilecek kağıtlar olmalıdır. Kese kağıdı bu açıdan en faydalı kağıt türüdür. Yoksa kağıt havlu da kullanabilirsiniz. Kullandığınız kağıt parçasını sıklıkla değiştirmeye özen göstermelisiniz. Aksi halde emilen yağ yeniden ısıyla beraber zemine geçebilmektedir.

[renkbox baslik="Oje Lekesi Nasıl Çıkarılır?" link="https://bilgihanem.com/oje-lekesi-nasil-cikarilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/oje-lekesi-nasil-cikarilir.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Mum lekesini çıkarırken kullanacağınız kağıdın ya da havlu peçetenin renksiz olmasına dikkat etmelisiniz. Isı ve yağın etkisiyle renk tamamen kumaşa ya da zemine geçebilmektedir. Mum lekesi çıkarırken yapılan en büyük hata tırnakla müdahaledir. Tırnağınızla kazımaya çalışmanız yalnızca tırnağınıza ve kumaşa zarar verir.

Mum lekesinin nerede olduğu, çıkarma yönteminizi etkileyen bir unsurdur. Halıdaki mum lekesi, koltuktaki mum lekesi ve camdaki mum lekesine ayrı ayrı müdahale etmek gerekir.
Mum lekesini çıkarmak için denediğiniz farklı bir yöntem var mı?
Çözüm bulamadığınız bir mum lekesi için yukarıdaki yöntemlerden birini denediniz mi?
Renkli mum lekesi için çözüm içeren bir yönteminiz var mı?



Okur Yorumları
  1. Tv sehpama kokulu ve renkli mumun sadece rengi solmuş nasıl çıkarta bilirim

  2. Mum lekesi nasıl gider sorusuna verilmiş tüm cevaplar burda, site site gezmeme gerek kalmadı tesadüfen girdim bu yazıya ve iyi ki girmişim.

  3. Mum lekesini koltuktan çıkarmak için çok uğraşmıştım. Verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı gerçekten çok teşekkür ederim.