Tarhana (Çörtük) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Tarhana (Çörtük) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Çörtük otu veya halk arasında bilinen diğer adıyla tarhana otu; oldukça kuvvetli kokuya sahip, kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sağlığa sağladığı birçok şifalı yönünün yanında, yemeklere lezzet katması amacıyla da eklenir. İnsanların bu tarz bitkileri kullanmadan önce akıllarında genelde; nasıl kullanılır, en önemli faydaları nedir, zararı var mıdır gibi sorular oluşur. Bu makalede tarhana otu hakkında merak ettiğiniz her şeyi öğrenebileceksiniz.

Yasemin Saygın

Oldukça güçlü ve keskin bir kokuya sahip olan tarhana otu aynı zamanda hoş bir görüntüye sahiptir. Uzun mesafeden kokusu ve rengi ile kendini belli eden bitki, asırlardır şifa kaynağı olarak kullanılmakta, halk arasında şifalı ot, çörtük otu, dikenli ot olarak da anılmaktadır. Yalnızca kokusu nedeniyle dahi pek çok yemekte tercih edilen tarhana otu, lezzetiyle de masaları şenlendirmektedir.

Yağı, sebzesi ve kokusu ile çok yönlü kullanım sağlayan tarhana otu aynı zamanda hastalıkların iyileşmesine de yardımcı olmaktadır. Solunumdan, boşaltım yolu hastalıklarına kadar pek çok problemin çözümünü sağlamaktadır. Yaprakları ve çiçeğinin ayrı ayrı kullanılması, tarhana otunun pek çok açıdan şifa kaynağı olduğunun kanıtıdır.

[renkbox baslik="Çoban Gülü Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/coban-gulu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/10/coban-gulu-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Hastalıklar, ruhsal sorunlar ve mutfaklar için önerilen bitki, rahat yetişme şartlarına sahip olması nedeniyle temin ederken de sorun yaratmamaktadır. Hemen her aktarda bulunabilen bitki, evinizin bahçesinde dahi karşılaşabileceğiniz bir ottur. Tüm bu yönleriyle uzun yıllardır bilinen bitkiler arasında da yerini almıştır.

Tarhana (Çörtük) Otu Nedir?

En fazla 30 cm'ye kadar uzayabilen tarhana otu, boydan boya yeşil görünüme sahip, çalı formunda bir bitkidir. Yumuşak tüylerinin yanı sıra güzel görünümünü sağlayan sarı çiçekleri bulunmaktadır. Tarhana otunun sarı çiçekleri aynı zamanda uzak mesafelerden dahi fark edilebilen keskin bir koku yaymaktadır. Maydanozgiller familyasına dahil olan tarhana otu, ılıman havaları seven yabani olarak yetişen bir bitkidir. Hem katkı maddesi hem de direkt sebze olarak pişirilebilen bitki, halk arasında kavurma şeklinde de tüketilmektedir. Yaydığı kokular yemeklerde eşsiz bir aromaya sebep olduğu için hemen her yemekte bir tutam yer verilmektedir.

Tarhana Otu Nerelerde Yetiştirilir?

Tarhana otu doğal ortamında kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir. Özellikle yetiştirilmesine gerek kalmaksızın bolca temin edilebilmektedir. Bu sebeple bahçelerinizde ya da çevrenizde yer alan yabani bitki topluluklarında tarhana otu bulabilmeniz mümkündür. Türkiye’de tarhana otunun en sık görüldüğü bölge Ege bölgesidir. Bilhassa İzmir ve Manisa civarında kolaylıkla bulunan bitkiye Aydın etrafında da karşılaşılması mümkündür. Çoğunlukla sıcak ve kuru iklimleri tercih eden tarhana otu, güneşin bol olduğu, havanın sıcak kaldığı Ege bölgesini bu sebeple sevmektedir.

Tarhana Otu Nasıl Kullanılır?

Tarhana otu en çok tarhana yapımında kullanılmaktadır. Topraktan temizlendikten sonra güneşte uzun süre kurutulan tarhana otu, iyice kuruduktan sonra toz haline getirilir. Bir baharatı anımsatan bitki cam kavanozda muhafaza edilebilir. Tarhana yapılacağı zaman içine diğer malzemelerle orantılı olarak tarhana otu serpiştirildiğinde, yaptığınız tarhana çorbasının kokusunun çok daha güzel olduğunu görebilirsiniz.

Tarhana otunu yine tüm yemeklerinize, tıpkı kekik ve biberiye kullanımı gibi ekleyebilirsiniz. Henüz taze olarak topladığınız tarhana otlarını güzel bir şekilde temizleyip yıkadıktan sonra pişirmek istediğiniz yemeğin son 15 dakikasında içine bir tutam atabilirsiniz. Böylece hem lezzet katacak hem de çok güzel kokacaktır. Bunlardan başka salatalara ve turşulara da ekleyebilirsiniz.

[renkbox baslik="Ciğer Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/ciger-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/10/ciger-otu-nedir-nasil-kullanilir.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Tarhana otunu sağlığınız için kullanmak istediğinizde en faydalı yol kür şeklinde tüketmektir. Tarhana otunu çay şeklinde yapıp her gün 200 ml içtiğinizde pek çok sağlık sorununuzun son bulduğunu görebilirsiniz. Tarhana otunu tek tek toplayıp temizledikten sonra 250 ml suyu kaynatın. Üzerine bir tutam kurutulmuş tarhana otu atın ve 1 dakika daha kaynatın. Kaynama işlemi sona erdikten sonra tarhana otunu süzerek tüketebilmeniz mümkündür.

Tarhana Otunun Faydaları Nelerdir?

Tarhana otunun en büyük faydası böbrek taşı sorunu yaşayan kişilerde olacaktır. Böbrek taşınız düşmüyor ve sürekli sancı oluşturuyorsa, böyle bir durumun çözümü için kullanmanız gereken en önemli şifalı bitkilerden biri tarhana otudur. İdrar söktürme ve enfeksiyonu ortadan kaldırma özelliği bulunan tarhana otu, böbreklerinizin daha rahat çalışmasını sağlayacaktır.

Mide hazımsızlığı, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen sorunlardan biridir. Yenilen besinin yeterince sindirilememesi, midede devamlı sancı ve gaz sorunu yaratması, ayrıca uzunca bir süre ağrıya neden olması hazımsızlığın belirtileri arasındadır. Mide hazımsızlığı için alternatif çözümlerden biri de tarhana otudur. Midenizin sindirimini kolaylaştıran ot aynı zamanda gaz ve ağrı sorununuzun da önünde geçecektir.

Astım, bronşit gibi solunum yolu sorunu yaşayan kişilerin kullanabileceği tarhana otu, nefes alış veriş dengesini daha rahat sağlayacaktır. Bunun yanında aldığınız nefesin temizlenmesini de kolaylaştıracaktır. Tembelleşen ya da bir süre sonra enfeksiyon nedeniyle hissizleşen solunum yollarınızın çalışma hızını ikiye katlayacaktır. Tarhana otunun diğer faydaları ise; balgam söktürme, göğüs yumuşaması, kulunç ağrısı, egzama gibi deri hastalıkları, saman nezlesi, gastrit ve kasların yumuşamasında tedaviye destek olması yer almaktadır.

Tarhana Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

Tarhana otunun çok büyük yan etkileri yoktur. Fazla kullanılması durumunda vücudunuzun tahribatına yol açabilir fakat bunun tüm bitkiler için geçerli olduğunu unutmamalısınız. Tarhana otunun çayını günde bir fincandan fazla tüketmemelisiniz. Özellikle boşaltım sisteminin çok daha hızlı çalışmasını sağlayan bitki, böbreklerinizin hızını da arttırdığı için çabuk yorulmaya sebep olabilmektedir. Ayrıca fazla kullanılan tarhana otu, mesane sorunu da yaşatabilmektedir. Bu sebeple dengeli ve düzenli kullanılması daha uygundur.

Tarhana otu halk arasında çok farklı isimlerle bilinmektedir. Çalı formunda olan bu bitki astımdan bronşite kadar birçok hastalık için şifa kaynağı niteliğindedir.
Sizin yörenizde tarhana otu hangi isimle biliniyor?
Tarhana otunu hangi alanlarda, ne şekilde kullanıyorsunuz?
Tarhana otunun en sık duyulan faydası ve zararı nedir?
Bu bitkiyi çok tükettiğinizde ne gibi yan etkiler gördünüz?



Okur Yorumları
  1. Tarhana otu hakkında birkaç tane faydası olduğunu duymuştum. En büyük faydası böbrek taşı için kullanılması.

  2. Bilmediğimiz ne çok ot var ya, siteniz bu konuda çok iyi ama maşallah her şeyi yazmışsınız.